Антифриз червоний, зелений та синій: у чому різниця?

812

Всім автомобілістам (і, звичайно ж, далеко не тільки їм) відмінно відомо, що антифриз — це оберігає силовий агрегат від перегріву рідина, яка закипає тільки при температурах, значно перевищують +100 °С, а замерзає при дуже низьких температурах (як правило, — -38 °С і нижче). Якщо ще порівняно нещодавно в Росії був, по суті справи, тільки один її вид — ТОСОЛ, має синій колір, то зараз з’явилися і широко використовуються рідини червоні і зелені. Відповідно, у автовласників виникає цілком логічне запитання: у чому різниця між червоним, зеленим і синім антифризом? Спробуємо дати на нього докладний і розгорнуту відповідь.

Зміст

  • Загальна основа всіх антифризів і присадки
  • Синій антифриз або ТОСОЛ
  • Зелений антифриз або G11
  • Червоний антифриз або G12
  • Відео про червоному, зеленому і синьому антифризі
  • Який антифриз краще: червоний, зелений або синій?

Загальна основа всіх антифризів і присадки

Насправді незалежно від кольору, головна складова абсолютно всіх сучасних антифризів — це етиленгліколь або пропіленгліколь і дистильована вода. Разом вони становлять приблизно 80% від загального обсягу цієї рідини. У чистому вигляді етиленгліколь та пропіленгліколь являють собою прості двохатомні спирти, що мають досить в’язку консистенцію і солодкуватий запах. Вони здатні витримувати, не закипаючи, температури майже до +200 °С, а замерзають при температурі -11 °С. Для того, щоб знизити поріг їх замерзання до -30 °С – 60 °С їх змішують з дистильованою водою.

Ще однією найважливішою складовою абсолютно всіх антифризів є присадки. Їх частка — приблизно 20% від об’єму рідини, і саме вони надають їй той чи інший колір. Слід зауважити, що присадки в будь-якому антифризі є обов’язково, причому вони грають дуже важливу роль.

Насамперед слід зауважити, що суміш етиленгліколю або пропіленгліколю з водою — це хімічно активна рідина, яка в чистому вигляді швидко «роз’їдає» шланги, патрубки, радіатори і навіть блок циліндрів двигуна внутрішнього згоряння. Присадки потрібні, в першу чергу, саме для того, щоб стримувати цю агресивність. Вони мають різні характеристики і особливості, і для того, щоб можна було візуально розрізняти антифризи з різними присадками, їх і стали фарбувати в різні кольори.

Синій антифриз або ТОСОЛ

 До цієї категорії відноситься вітчизняний ТОСОЛ, у складі якого містяться присадки так званого першого покоління. Їх виготовляють на основі таких неорганічних сполук, як нітрити, бораты, фосфати, силікати, і вони утворюють на внутрішніх поверхнях трубок і патрубків дуже тонкі плівки, які й захищають їх від «роз’їдає» впливу.

Зараз за своїм складом антифриз синього кольору вважається застарілим, оскільки він все ж є надто агресивним. До того ж температура його закипання складає всього +110 °С, а багато сучасні автомобілі оснащуються так званими «високотемпературними» силовими агрегатами, для яких саме така, а часом і більш висока температура є робочою.

Зелений антифриз або G11

Антифриз зеленого кольору (він маркується як G11) містить як неорганічні, так і органічні присадки, а саме — карбонову кислоту (хоча й у відносно невеликій кількості). Вона сприяє тому, що внутрішні стінки охолоджувального тракту «обволікаються» захисною плівкою, до того ж вона локалізує вогнище корозії. Тим не менш, зелений антифриз має і деякі недоліки. Серед них слід особливо виділити наступні:

  • Цей антифириз через утворення плівки знижує тепловіддачу;
  • Плівка з часом осипаються, її елементи залишаються в системі охолодження;
  • Його потрібно досить часто міняти (один раз на 2-3 роки).

Слід зауважити, що існують також і підвиди зеленого антифризу G11+ і G11++, у яких вміст карбонової кислоти істотно вище, ніж у «стандартному» G11.

Червоний антифриз або G12

Антифириз червоного кольору (він позначається як G12), що містять переважно органічні присадки і зовсім небагато неорганічних. Багато в чому завдяки цьому він:

  • Відмінно локалізує вогнища корозії;
  • Утворює досить товсту (близько 1 мікрона) плівку, яка практично не обсипається;
  • Добре відводить тепло;
  • Служить без заміни до 5 років.

Тим не менш, червоний антифриз, незважаючи на всі свої очевидні і безперечні переваги, також має деякі недоліки. Мабуть, головним з них є те, що він бореться тільки з уже наявними вогнищами корозії, але не має в цьому відношенні ніякого профілактичного ефекту. Крім цього, червоний антифриз погано захищає від «роз’їдання» алюмінієві деталі.

Слід зауважити, що існують такі його варіанти, як G12+ G12++. Від G12 вони відрізняються збільшеним кількістю присадок органічного походження.

Читайте також: Більше інформації про маркування антифризу G11 і G12.

Відео про червоному, зеленому і синьому антифризі

Читайте також: В чому різниця між 95 і 92 бензином і який краще заливати.

Який антифриз краще: червоний, зелений або синій?

На цей рахунок існують різні думки, проте жодного з них так і не склалося. Справа в тому, що різні марки і моделі двигунів внутрішнього згоряння мають свої специфічні особливості функціонування, у них превалюють різні метали. Те ж саме стосується радіаторів охолодження. Тому, вибираючи антифриз для свого автомобіля, краще всього орієнтуватися на рекомендації виробників цієї техніки: “справа в тому, що вони ретельно тестують її і в цьому відношенні.

Що стосується змішування антифризів різних кольорів, то цього краще уникати. Як вже було сказано вище, колір того чи іншого антифризу в переважній більшості випадків продиктований його складом, а саме — видом і кількістю присадок. Навіть антифризи різних марок одного і того ж кольору деколи бувають несумісними, не кажучи вже про тих, що мають різні кольори. Але, якщо з якихось причин вам довелося їх змішати, то, як тільки з’являється така можливість, потрібно обов’язково замінити цю суміш на антифриз, рекомендований виробником автомобіля.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину

3 коментаря

  • 24.01.2017


    Сергій

    До всього вищесказаного хочеться додати і той факт, що червоний антифриз більш агресивний до гумових патрубків. І на практиці, проблеми з подтеканиями в місцях з’єднань патрубків спостерігаються саме з RED антифризом.

    Відповісти

    • 23.07.2018


      Володимир

      Сергій! Цікаво де це Ваша практика. З пелюшок за кермом, як тільки пуповину обрізали…))) Все перебробовал, мається на увазі всі види антифризів. Найбільш довговічний і стійкий до патрубків саме червоний. А ще складу є хімічно різний за співвідношенням компонентів і різних присадок. Вже напевно Японці не дурні. У них там цілі заводи з випуску антифризів та мало відрізняються за екологічним класів. Що стосується японських гумових патрубків, то для системи охолодження вони і випускаються спеціально для антифризу. Але для води з під крана, особливо під іржавого ці патрубки слабкі…))) Так як тиск високий використовуються патрубки великого перерізу, а стінки намагаються робити товстіші і міцніші. Удачі Всім, здоров’я і оптимізму!

      Відповісти

  • 29.06.2018


    Антон

    Хороша стаття, дякую

    Відповісти