Балансування коліс: що це і навіщо потрібно

689

Вас цікавить, що таке балансування коліс, навіщо вона потрібна і як часто потрібно її проводити? У цій статті ми докладно розповімо про даному виді технічного обслуговування, та його вплив на стан автомобіля.

Почнемо з того, що процедура балансування була розроблена відносно недавно, і багато власників машин досить часто нехтують нею. Роблять вони це абсолютно необгрунтовано, оскільки в даному випадку економія часу і коштів може призвести до плачевних наслідків.

Зміст

  • Що таке балансування коліс
  • Навіщо потрібна балансування коліс
  • Як роблять балансування коліс
  • Як часто потрібно робити балансування коліс
  • Балансування коліс своїми руками
  • Відео на тему

Що таке балансування коліс

Термін балансування означає максимально можливе, рівномірний розподіл маси колеса відносно його осі. Таке правильне розташування, дозволяє істотно знизити наявність вібрації при русі машини, а також виключає ранній знос ступичного підшипника і автомобільних шин.

Кажучи простою мовою — грамотно отбалансированные колеса забезпечують комфортну їзду по будь-яких дорогах. Автомобіль має відмінне зчеплення з дорожнім покриттям, і добре керований на будь-якій швидкості.

В салоні не відчувається стороння вібрація, а налагоджений хід позитивно впливає на підвіску машини і експлуатаційний ресурс гуми. Знос шин проходить рівномірно з кожної сторони, колесо не деформується, і не стирається на певних ділянках.

Навіщо потрібна балансування коліс

Статичний і динамічний дисбаланс колеса

Як вже було сказано, балансування коліс потрібна для рівномірного розподілу маси колеса відносного його осі або, іншими словами, для усунення дисбалансу. Фахівці поділяють дисбаланс коліс на два види:

  • Статистичний. Зміщується центр ваги щодо осі, внаслідок чого відбувається нерівномірний розподіл маси колеса по довжині.
  • Динамічний. Це коли вісь інерції не збігається з віссю обертання. У цьому разі припинення осей відбувається під кутом, що призводить до нерівномірного розміщення маси в ширину.

Встановити наявний варіант дисбалансу можна візуально при підйомі машини на домкраті, і прокручуванні колеса, а також за допомогою спеціального діагностичного обладнання. Другий варіант гарантує більш точний результат, і надається у вигляді доступної послуги на будь-якому шиномонтажі або станції технічного обслуговування.

Як роблять балансування коліс

Верстат для балансування колеса

Перед здачею колеса на комп’ютерний стенд для балансування бажано ретельно вимити, очистити протектор і диск від бруду, дрібних каменів і піску. Їх наявність не дозволить правильно провести процедуру, і ви не отримаєте очікуваний результат. Також перед початком балансування майстер повинен видалити всі встановлені раніше балансувальні вантажі, незалежно від місць їх розташування.

Піддавати регулярної балансування потрібно як передні, так і задні колеса. Не варто виділяти тільки провідну пару, сподіваючись на те, що механічне вплив на два інших колеса менше. Нерівномірний знос може з’явиться на будь-якому з чотирьох протекторів, що спричинить за собою вже описані вище наслідки.

Сама процедура балансування колеса проводиться на спеціальному балансувальне верстаті або стенді. Принцип його роботи полягає в установці колеса на обертовий циліндр, який автоматично управляється комп’ютерною програмою. Остання визначає точний вид дисбалансу, і вказує куди необхідно встановити спеціальний грузик, вирівнюючий центр тяжкості.

Середня вага цинкової або свинцевої огрузки коливається від п’яти до шістдесяти грам, і встановлюється майстром вручну. Також фахівцем підбирається варіант балансувального вантажу (клею або набивний), який використовується відповідно до типу колісного диска.

Сучасний спосіб комп’ютерної діагностики і балансування дозволяє виявити найменші аспекти зміщення осей, невидимі людському оку. І дає можливість оптимально виправити наявну ситуацію, негативно впливає на загальний технічний стан автомобіля.

В середньому процес балансування коліс займає 40-60 хвилин. Послугу можна замовити в індивідуальному порядку на шиномонтажі, або в комплексному сервісі СТО. А результат якості проведеної роботи можна помітити вже на швидкості 60-70 кілометрів на годину, в перший виїзд на дорогу.

Читайте також: Як правильно зберігати шини все сезону.

Як часто потрібно робити балансування коліс

Балансувальні вантажі

За правилами дане технічне обслуговування рекомендується проводити кожні 5 тисяч кілометрів автомобільного пробігу. Оптимальний термін забезпечить мінімальний знос гуми в разі дисбалансу, і можна буде обійтися стандартної балансуванням, а не купівлею і заміною нових коліс.

В обов’язковому порядку балансування потрібно в наступних випадках:

  • Після сезонної або звичайною зміни гуми.
  • При попаданні машини в глибоку дорожню яму або вибоїну.
  • При ударі колеса об бордюр.
  • Після проведення ремонту одного або декількох коліс.
  • У разі виявлення вібрації в салоні.
  • При ударах керма на швидкості понад шістдесят кілометрів на годину.

Кожен з вищевказаних факторів повинен стати приводом термінового звернення до фахівців. Швидке реагування дозволить уникнути швидкого зносу окремих деталей, і забезпечить вашу безпеку на дорозі при будь-якій швидкості.

Балансування коліс своїми руками

Величезна кількість сучасних СТО дозволяє швидко і без проблем провести балансування в будь-який зручний для цього час. Але для екстрених ситуацій, коли шиномонтаж недоступний, ми наведемо приклад, як це можна зробити своїми руками з допомогою балансувальних вантажів, які продаються в будь-якому автомобільному магазині.

В цьому випадку вам знадобиться домкрат, гайковий ключ, молоток. Потрібно підняти одну сторону машини, вимкнути передачу (якщо колесо з дисбалансом ведуче), й послабити гайки кріплення.

Не знімаючи диск з маточини необхідно розкрутити колесо вліво, і дочекатися його повної зупинки. Позначити його верхню точку маркером або крейдою. Далі розкрутити диск вправо, і також поставити верхню позначку. Навпроти кожної мітки виставляються важки вагою по тридцять грамів.

Подальша розкрутка може проводиться в будь-яку сторону, а в момент зупинки огрузкой буде надаватися внизу. Це місце буде позначати нижню точку балансування. Наступним дією повинно стати подальше обертання диска, і зміщення вантажів в протилежні один від одного сторони. Це процедура призведе до зупинки колеса в різних положеннях, що позначить оптимально можливий баланс.

Звичайно таке регулювання не зрівняється з точними даними комп’ютерних стендів, і виваженими діями фахівців. Але для автолюбителів бажають підвищити свою технічну кваліфікацію, самостійна балансування стане безцінним досвідом, і допоможе в подальшому ретельно контролювати рівень платного обслуговування.

Підводячи підсумок, ще раз зазначимо — регулярне балансування коліс, проведене хоча б один раз в році, що дозволить вам зберегти важливі механічні вузли транспортного засобу від складних ремонтів, і виключить купівлю дорогих деталей.

Необхідна процедура заощадить ваші гроші і нерви. А ви як практичний і передбачливий водій, отримаєте максимальне задоволення від гарної їзди, і зможете гарантувати собі оптимальну безпеку під час швидкісного руху.

Читайте також: Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год — основні причини.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину