Чим відрізняється масло 5w40 від 5w30 і яке вибрати?

1002

Одним з головних показників, що характеризують моторне масло, є в’язкість. Автомобілістам знайома ситуація, при якій двигун неможливо завести при морозі. Стартер дуже мляво прокручує колінчастий вал і мастило застряє в каналах силового агрегату. Це означає, висока в’язкість мастила, не підходить для експлуатації в зимовий час року.

У даній статті ми розглянемо основні характеристики моторних масел на прикладі таких популярних масел як 5w40 і 5w30, а в кінці окремо розглянемо, чим відрізняється масло 5w40 від 5w30 і який з них краще вибрати.

Зміст

  • Сезонність моторних масел
  • Класифікація масла по SAE
  • Яке масло вибрати 5w30 або 5w40
  • Відео про відмінності між 5w30 і 5w40
  • Відмінність оливи 5W40 від 5W30

Сезонність моторних масел

По сезонності, моторні масла класифікують наступним чином:

  • Літнє масло. Володіє високим показником в’язкості, тому ефективна при плюсових температурах, але якщо позначка термометра опускається нижче 0 градусів Цельсія, завести двигун буде складно.
  • Зимове масло. Завдяки низькій в’язкості, мастило сприяє легкому пуску силового агрегату навіть у сильні морози, а влітку не ефективна, тому що створює маслянисту плівку, яка нестабільна при плюсових температурах.
  • Всесезонне масло. Універсальна енергозберігаюча мастило, яку не потрібно змінювати в залежності від сезону, адже влітку вона знаходить високу в’язкість, а взимку — низьку, надійно захищаючи мотор круглий рік.

В’язкість — головний показник, від якого залежать якісні характеристики масла і його вартість. Слід обирати ту змазку, в якій гармонійно поєднуються оптимальні показники в’язкості і додаткові компоненти, що збільшують термін експлуатації силового агрегату.

Виробники автомобілів дають рекомендації по використанню визначених типів і марок автомобільних масел. Щоб дізнатися, яку мастило застосувати влітку, або в зимовий період, досить прочитати інструкцію по експлуатації автомобіля. Але з цього правила є виняток. Технології не стоять на місці, а отже, змінюються і марки масел, тому дані, зазначені в інструкції до вживаному автомобілю, можуть застаріти. У цьому випадку мастило необхідно вибирати самостійно.

Класифікація масла по SAE

У каталогах мастила і рекомендацій заводів-виготовлювачів автомобілів часто фігурує абревіатура SAE. Це не марка виробника, а специфікація, розроблена Товариством Автомобільних Інженерів (SAE — Society of Automobile Engineers).

Класифікація не наказує, на яких автомобілях слід застосовувати конкретний вид мастила, вона лише сортує масла за ступенем в’язкості, який залежить від температури:

  • Літні масла: 20, 30, 40, 50, 60;
  • Зимові масла: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W;
  • Всесезонні: найменування складається з двох частин, наприклад, 5W40.

Буква «W» в класифікації вказує на застосування мастила в зимовий період (Winter). Так про що повідомляє позначення 5W30? Про те, що 5W — характеристика в’язкості в зимовий час, а 30 — температурний показник, оптимальний для літнього сезону. Від першої частини специфікації залежить, наскільки легко і безболісно для силового агрегату пройде його запуск в холодну пору року. Друга частина вказує, при яких найбільш високих температурах плівка між деталями двигуна буде зберігати стабільну структуру.

Читайте також: Детальна розшифровка всіх маркувань на моторних маслах.

Яке масло вибрати 5w30 або 5w40

Вибір мастила, виготовленою згідно специфікації SAE, багато в чому залежить від температури місцевості, де експлуатується автомобіль. Зимовий коефіцієнт, наприклад, 5W, визначає найнижчу температуру, при якій двигун буде працювати без збоїв. Для 5W це -30 градусів Цельсія в залежності від «літніх» характеристик. Правильний підбір змащення зберігає силовий агрегат від заклинювання і передчасної поломки. Затверділа мастило ускладнює обертання колінчастого вала стартером. Масляний насос не здатний прогнати замерзлу масу з мастильним каналах. Плинність змащення повинна бути достатньою для того, щоб вона не перетворилася в «желе». Ідеальним показником в’язкості для зимового періоду володіє масло 0W.

У справі вибору річного показника є свої тонкощі. Занадто рідка змазка не затримається на дотичних вузлах двигуна, що може привести до перегріву і передчасного виходу мотора з ладу. Річний коефіцієнт, наприклад, 30, вказує на мінімальну і максимальну в’язкість моторного масла при робочих температурах 100-150 градусів Цельсія. Чим більше це число, тим вище в’язкість масла при високих температурах. Більш докладно про це нижче.

Читайте також: Як часто потрібно міняти моторне масло і яке масло вибрати.

Відео про відмінності між 5w30 і 5w40

Читайте також: Чим відрізняється тосол від антифризу і що з цього підходить для вашого автомобіля.

Відмінність оливи 5W40 від 5W30

Якщо говорити про відмінності моторної оливи 5W40 від 5W30, то в першу чергу потрібно відзначити, що в них однакові характеристики відповідають за запуск двигуна в зимовий період. І те й інше масло класифікується як 5W, а значить таке масло може використовуватися при температурах до -30 градусів Цельсія. Що стосується другої частини маркування, то тут слід звернутися до таблиці в’язкості масла SAE.

Клас моторного масла по SAE В’язкість високотемпературна
В’язкість, мм2/с при t = 100 °C Мінімальна в’язкість HTHS, мПа·с при t = 150 °C і швидкості зсуву 106 с−1
Мінімальне значення Максимальне значення
30 9,3 < 12,5 2,9
40 12,5 < 16,3 2,9 (10W-40; 05W-40; W-40)
40 12,5 < 16,3 3,7 (25W-40; 20W-40; 15W-40)

Як видно з даної таблиці, кінематична в’язкість 5w30 при 100 градусах Цельсія знаходиться в межах 9,3 – 12,5 кв. мм/с, тоді як у 5w40 в’язкість 12,5 – 16,3 кв. мм/с. Мінімальна в’язкість HTHS у 5w30 становить 2.9, тоді як у 5w40 цей параметр може становити 2.9 або 3.7.

Не складно помітити, що при високих температурах масло 5W40 відрізняється від 5W30 по в’язкості. Масло 5W40 більш в’язке, а значить воно утворює на стінках циліндрів більш товсту плівку. З одного боку це добре, але якщо олія буде дуже в’язким можуть виникнути проблеми з його надходженням. Тому в питанні вибору масла між 5W40 і 5W30 краще довіритися інформації від виробника автомобіля.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину