Газ на автомобіль: плюси і мінуси

319

Незважаючи на те, що за останні роки ціна на нафту на світовому ринку впала більш ніж в два рази, російським автомобілістам платити за бензин доводиться зараз на менше, а більше, ніж раніше. Дивуватися не доводиться: у ціні бензину вартість нафти становить не більше 15%, а решта — це переробка, транспортування, націнки бензозаправок, і що найголовніше — податки і акцизи, що становлять до 60% вартості. Знижувати ці ставки ніхто не збирається, а цілком можливо, що вони навіть і зростуть, так що проблема подорожчання бензину напевно залишиться актуальною ще протягом тривалого часу.

Саме тому багато власників автомобілів замислюються про те, щоб перевести свої машини на більш дешеве газове паливо: пропан-бутан або зріджений природний газ. Для цього необхідно витратитися на придбання та професійний монтаж відповідного обладнання, і тоді автомобіль можна заправляти і бензином і газом. Здавалося б, все просто, однак газ на авто встановлювати поки вирішує не так вже й багато власників приватних легкових транспортних засобів. Про те, які ж плюси і мінуси обіцяє такий перехід, піде мова нижче.

Зміст

  • Історія установки газу на автомобілі
  • Плюси перекладу автомобіля на газ
  • Мінуси перекладу автомобіля на газ
  • Відео на тему

Історія установки газу на автомобілі

У нашій країні ідея перекладу якщо не всього автомобільного парку, то хоча б його частини на газ, виникла ще на початку 80-х років минулого століття. Було вирішено оснастити газовим обладнанням частина експлуатованих вантажівок і автобусів. Видали відповідну директиву, почали переобладнання машин, проте незабаром в Міністерство транспорту СРСР почало надходити багато скарг на проблеми, масові поломки із-за переведення на газ, пожежі і т. п. В результаті процес, що називається, був зупинений, вантажівки і автобуси, як і раніше, стали заправляти виключно бензином і дизельним паливом.

У реальності справа йшла так, що переведення державних автомобілів на газ не супроводжувався особливими технічними проблемами або ж проблемами безпеки. Просто на державних автопідприємствах і у водіїв, і у начальства з перекладом техніки на газ пропадала можливість банально красти державний бензин. У країні тоді був серйозний дефіцит цього палива, і воно дуже цінувалося. Таким чином, ідея перекладу вітчизняної техніки (або хоча б її частини) на газ стала жертвою самого цього саботажу.

Про те, що заправляти машини можна не тільки бензином, але і газом, згадали тоді, коли країна перейшла на ринкові відносини, і тому люди почали прораховувати, що вигідніше. Виявилося, що газове паливо має цілий ряд переваг.

Плюси перекладу автомобіля на газ

Балон з газом в багажнику авто.

Основними плюсами від переведення авто на газ є:

  • Значна економія на паливі;
  • Безпека для двигуна;
  • Екологічність газового палива;
  • Простота в експлуатації газобалонного обладнання.

Основним плюсом установки газу на авто є економія на паливі. І практично всі, хто приймає рішення перевести свій автомобіль на газ, керуються, насамперед, економічними міркуваннями. Справа в тому, що газ коштує в два рази дешевше бензину, а його витрата більше всього на 20%. Таким чином, «чистий» економія очевидна, однак, роблячи такого роду розрахунки, необхідно також враховувати вартість самого устаткування і його обслуговування, а також те, декілька активно експлуатується машина. Наприклад, якщо авто використовується мало, то придбання та монтаж ГБО буде окупатися досить довго.

Ще один плюс газу — підвищення ресурсу двигуна. Встановлено, що двигуни, що використовують в якості палива газ, працюють значно довше, ніж їх аналоги на звичайному паливі. Це пов’язано з цілим рядом чинників. Одним із найважливіших з них є те, що октанове число газу становить близько 110, тому силовий агрегат працює більш плавно і м’яко, при її функціонуванні суттєво знижується рівень вібрацій і шуму. У двигунах, що працюють на газі, значно більш ефективно працює система запалювання. Крім того, газ згорає в циліндрах рівномірніше, завдяки чому істотно знижуються навантаження на поршневу групу. До того ж, після згоряння суміші газу і повітря на стінках циліндрів не утворюється ніякого нальоту.

Ще одним істотним плюсом газового палива є те, що при його згорянні в атмосферу викидається набагато менше шкідливих речовин, ніж при згорянні бензину (фахівці стверджують, що як мінімум в три рази). Справа в тому, що в ньому відсутні різні присадки і сірка. Крім того, в циліндрах газ згоряє практично повністю.

Сучасне газобалонне обладнання істотно складніше за своєю конструкцією, ніж те, що раніше використовувалося для установки на карбюраторні двигуни. Та комплекти, що випускаються провідними виробниками, не доставляють водіям практично жодних проблем в експлуатації і обслуговуванні. До речі, всі вони забезпечують легке перемикання живлення з газу на бензин безпосередньо з салону автомобіля.

Деякі водії побоюються, що переклад автомобіля на газове паливо піде на шкоду безпеці. Іншими словами, вони бояться, що газ може стати причиною пожеж і вибухів. Насправді ж у цьому відношенні газ набагато більш безпечний, ніж бензин: ймовірність його займання або вибуху істотно нижче, ніж у бензинових парів. Крім того, незалежні тести показують, що правильно встановлене якісне газове обладнання навіть при ДТП виявляється істотно більш безпечним, ніж стандартний бак з бензином.

Читайте також: Що таке газ 4 покоління і в чому його особливості.

Мінуси перекладу автомобіля на газ

Комплект для установки газу на авто.

Крім переваг у переведення автомобілів на газ є й кілька мінусів. До головних з них слід віднести наступне:

  • Вартість газового обладнання;
  • Падіння потужності двигуна;
  • Збільшення маси авто і зменшення об’єму багажника;
  • Проблеми із заправкою паливом.

Основний мінус — витрати на установку обладнання. Сучасне газове обладнання разом з установкою коштує приблизно 500 доларів США. Сума це, звичайно ж, зовсім не надхмарна, проте все ж досить серйозна для «середнього» російського автомобіліста. Як вже було сказано вище, термін окупності цих витрат, тобто той період часу, після закінчення якого установка ГБО почне давати реальну економію на паливі, залежить, в першу чергу, від того, наскільки інтенсивно використовується автомобіль.

Зниження потужності — ще один мінус. Тим, хто збирається перевести свою машину на газ, потрібно мати на увазі, що доведеться змиритися з деяким падінням потужності двигуна (приблизно на 15%). Правда, авто стане більш плавно набирати швидкість, пропадуть «смикання» і «провали» на перехідних режимах руху. Це пов’язано зі специфікою згоряння газу в циліндрах. Крім того, за рахунок самого обладнання і балонів зросте маса машини, а ємність з газом, до того ж, неминуче займе частину об’єму багажника.

Нарешті, в сучасних російських умовах у власників авто на газу нерідко виникають складнощі з заправкою (причому, до речі, не тільки тих, хто живе в «глибинці», але навіть і у москвичів). Ймовірно, з часом цей мінус стане менш актуальним, проте на сьогоднішній день заправити машину газом можна далеко не на кожній АЗС.

Читайте також: Метан або пропан — який газ краще ставити на авто?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину