Каршерінг: що це таке

396

Розвиток сфери послуг не стоїть на місці. Володіння автомобілем стає все менш актуальним. Одночасно з цим, на другий план відходить і стандартна система оренди машин. У великих містах з’явилася нова послуга, яка дозволяє насолоджуватися поїздками на авто та заощаджувати. Каршерінг, або короткострокова оренда. У статті ви дізнаєтеся про переваги і недоліки нової системи. І так, що таке каршерінг?

Зміст

  • Що таке каршерінг і як він працює
  • Чим каршерінг відрізняється від оренди автомобіля?
  • Плюси і мінуси каршеринга
  • Скільки коштує каршерінг
  • Види каршеринга
    • One-way carsharing
    • Peer-to-peer carsharing
    • Fractional carsharing
  • Як користуватися каршерингом
  • Майбутнє індустрії
  • Відео на тему

Що таке каршерінг і як він працює

Каршерінг – це короткострокова оренда автомобіля. Клієнт отримує авто в користування на декілька годин. Оплата здійснюється після підрахунку часу, яке було проведено за кермом. Машина може перебувати у власності надає її компанії або у третіх осіб.

Перед тим, як скористатися послугою, необхідно укласти договір з компанією. Перевіряється історія водія на предмет серйозних правопорушень. Співробітники компанії аналізують стиль водіння і розраховують початковий внесок. При несприятливому збігу обставин гроші підуть на покриття збитків.

Майбутній водій отримує спеціальну картку, за допомогою якої будуть відкриватися орендовані автомобілі. Для доступу в салон потрібно забронювати машину і прийти на спеціальну стоянку.

Чим каршерінг відрізняється від оренди автомобіля?

Ключовими аспектами є економія і зручність. Спеціалізуються на каршеринге компанії розподіляють автомобілі на стоянках в межах міста. Відстань між точками розраховується таким чином, щоб людина могла подолати його пішки. Наявність численних парковок дозволяє оплачувати тільки дорогу.

В порівнянні з орендою авто, коли машина надається мінімум на день, переваги очевидні. Якщо потрібно здійснити поїздку тривалістю в кілька годин, то можна заощадити велику суму. Наявність мережі парковок і каталогів дозволяє вибирати з довгого списку автомобілів.

В майбутньому процес здачі машин в короткострокову оренду буде повністю роботизирован. Завдяки такому підходу людина зможе взяти автомобіль в будь-який час. Проте, слід пам’ятати, що необхідної марки авто може не виявитися на найближчих парковках. Щоб уникнути таких ситуацій рекомендується відстежувати зміни в каталогах.

Плюси і мінуси каршеринга

Каршерінг має ряд плюсів і мінусів, які також потрібно розглянути. До плюсів можна віднести:

  • Економія часу і грошей.
  • Можливість швидко отримати доступ до машини.
  • Повністю справні і чисті автомобілі.

Недоліки у нової послуги також є. Найбільш важливим з них є мала популярність каршеринга. На даний момент, короткострокова оренда автомобілів доступна тільки у великих містах. З плином часу проблема вирішиться. Але зараз жителі більшості міст позбавлені можливості скористатися цією послугою. Крім цього мінусами є:

  • Малий вибір автомобілів.
  • Відстань між паркінгом та їх розташування.

Відсутність необхідної машини, також може стати проблемою. Однак, коли каршерінг пошириться і стане модною тенденцією, даний аспект не буде настільки критичним. Кількість машин безпосередньо залежить від популярності послуги.

Читайте також: Що таке Убер таксі і як ним користуватися.

Скільки коштує каршерінг

У більшості компаній вартість послуги приблизно однакова. Від 6 до 10 рублів за хвилину поїздки. При просте стягується плата у півтора рубля. Суми можуть змінюватися в залежності від компанії і регіону. Враховуючи якість і стан надаються авто, пропозиція виглядає привабливо.

Навіщо орендувати машину на добу, коли можна скористатися каршерингом загальною тривалістю менше години? При цьому частину часу авто буде стояти на місці. Завдяки такому підходу вдасться заощадити велику суму. У порівнянні з вмістом особистого автомобіля, різниця буде ще помітніше.

Початковий внесок, який сплачує клієнт, розраховує виходячи з ситуації. Дати об’єктивну оцінку цій графі витрат неможливо. Досвід і стиль водіння у всіх людей різні.

Види каршеринга

В залежності від менталітету клієнтів і вимог ринку в різних країнах послуга трохи видозмінюється. Виділяються три види каршеринга. Найбільше поширення в Росії та Україні отримали перші два.

One-way carsharing

Короткострокова оренда машин, які знаходяться у власності компанії. Користувач отримує можливість забронювати авто і поїхати на ньому зі стоянки. Припаркувати машину можна в наступному призначеному для цього місці. Правила класичні, оплата проводиться по хвилинах або в залежності від відстані.

Відмінністю від інших видів каршеринга є те, що машина знаходиться у власності компанії. Завдяки такому підходу клієнт може бути впевнений у справному технічному стані і відсутності яких-небудь проблем.

Peer-to-peer carsharing

Умови користування аналогічні першого типу, але машина знаходиться у приватній власності здають її в оренду людей. А також можлива ситуація, коли техніка належить компаніям, які надають її каршерінг-сервісів. Дана система роботи дозволяє пропонувати більшу різноманітність. Діапазон вартості за відсутності єдиної бази розширюється.

Fractional carsharing

Дробова власність чи спільна покупка. Люди об’єднуються за територіальним або будь-якому іншому ознакою. Купівля та утримання машини здійснюється силами водіїв. У порівнянні з представленими вище видами каршеринга, з’являються нові проблеми. Однак, це компенсується ще більшою економією. Найбільшого поширення цей вид каршеринга отримав в Америці та Німеччині.

Як користуватися каршерингом

Насамперед, необхідно укласти договір з компанією, яка надає такі послуги. Умови можуть незначно відрізнятися, в залежності від регіону. Стандартною схемою є видача потенційного водієві електронної карти, за допомогою якої відбувається активація і парковка автомобіля.

Коли вирішені всі пов’язані з оформленням документів проблеми, можна приступати до бронювання. Більшість сервісів надає клієнтам приблизно 20 безкоштовних хвилин. По закінченню 20 хвилин стягується плата за послугу, згідно з тарифом.

Коли машина більше не потрібна, її слід припаркувати у відведеному для цього місці. Важливим аспектом є системи оповіщення про закінчення оренди. В даний час це здійснюється за допомогою операторів, додатків і сайтів.

Читайте також: Що таке лізинг автомобіля і чим він відрізняється від оренди.

Майбутнє індустрії

Мережа каршеринга активно розвивається і незабаром кожен охочий зможе отримати автомобіль в короткострокову оренду. Каршерінг може стати серйозною альтернативою громадському транспорту. Людина отримує переваги володіння власним автомобілем, але уникає недоліків такого рішення.

Також каршерінг вигідний з точки зору екології. Одна машина каршерінг-сервісу замінює від 5 до 20 автомобілів, в залежності від популярності послуги. Це дозволяє зменшити обсяг шкідливих викидів і навантаження на дороги.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину