Кросовер: що це таке

339

Статистика продажів автомобілів в усьому світі однозначно свідчить про те, що найбільш популярним і продаваним на ринках більшості країн є такий вид легкового автомобіля, як кросовер. Ця тенденція спостерігається вже протягом цілого ряду років, і тому можна сміливо говорити, що ці автомобілі міцно і, по всій видимості, надовго увійшли в моду.

Примітно, що про те, що таке кросовер, точно не знає більшість автомобілістів, причому не тільки початківців, але і вельми досвідчених. Багато вважають, що під цим терміном позначаються всі автомобілі значних розмірів і мають збільшений дорожній просвіт.

Насправді це зовсім не так. Кросовер — це цілком певний підвид транспортних засобів, для якого властивий цілий ряд особливостей. Спробуємо розібратися в цьому питанні, а також дещо ознайомитися з тими кросоверами, які на сьогоднішній день є найбільш популярними в Росії.

Зміст

  • Основні особливості кросоверів
  • Відмінності кросовера від позашляховика і паркетника
  • Найпопулярніші моделі кросоверів в Росії
    • Kia Sportage
    • Nissan Qashgai
    • Toyota RAV4
    • Renault Duster
  • Відео на тему

Основні особливості кросоверів

BMW X5

Кросовер (або CUV від англійського Crossover Utility Vehicle) — це автомобіль, який розрахований як мінімум на п’ять осіб, а також відрізняється підвищеною прохідністю і містким багажником. Якщо ж дещо деталізувати це визначення, то можна виділити наступні основні риси, притаманні саме цьому типу легкових машин:

  • Значний дорожній просвіт;
  • Просторий салон;
  • Наявність повного приводу;
  • Хороше дорожнє освітлення.

В принципі, що стосується повного приводу, то до класу кросоверів прийнято зараховувати і деякі моделі машин, у яких він відсутній, але повною мірою наявні інші з перерахованих ознак. При цьому вони є кілька «неповноцінними» в тому сенсі, що їх експлуатація в заміських умовах передбачається тільки з дуже серйозними застереженнями.

Toyota RAV4

Слід також зауважити, що кросовери прийнято підрозділяти на кілька підкласів, а саме:

  • Повнорозмірні;
  • Середньорозмірні;
  • Компактні;
  • Малорозмірні;
  • Міні.

До повнорозмірних кросоверів відносяться такі моделі, як, наприклад, Audi Q7 і BMW X5. Ці машини відповідають визначенню цього типу автомобіля повною мірою. Вони престижні і дуже добре продаються навіть незважаючи на свою дуже немаленьку ціну.

Кросовери середнього розміру, як неважко здогадатися з назви самого пункту класифікації, дещо менші за своїми габаритами, ніж повнорозмірні. Найбільш типовими їх представниками вважаються Kia Sorento і Volvo XC60. До компактного класу прийнято відносити дуже популярні в Російській Федерації Toyota RAV4 і Ford Kuga, малорозмірні — це теж дуже непогано знайомі нашим автомобілістам Renault Duster, Nissan Quashkai і Kia Sportage, а до компактним відносять досить рідко зустрічаються в РФ Toyota Avanza і Ford EcoSport.

Відмінності кросовера від позашляховика і паркетника

В принципі, у міру появи все нових і нових моделей автомобілів відмінності між їх «усталеними» класами поступово нівелюються, проте все ж таки деякі базові принципи класифікації залишаються незмінними. Саме про них і варто говорити тоді, коли мова йде про відмінності між кросоверами, позашляховиками і паркетниками.

Почати, мабуть, найкраще саме з позашляховиків, оскільки вони історично з’явилися значно раніше, ніж кросовери і паркетники. Їх головною особливістю є рамна конструкція. Завдяки їй ці автомобілі найкращим чином пристосовані для експлуатації у справді важких умовах реального бездоріжжя. Всі позашляховики відрізняються прекрасною прохідністю, а ось що стосується розміру, то серед них зустрічаються і досить великі (наприклад, Nissan Pathfinder), так і мініатюрні (скажімо, Suzuki Jimny). Нерідко кросовери відносять до позашляховиків, і ці класи машин дійсно схожі, проте аж ніяк не збігаються. Як вже було сказано, позашляховики обов’язково мають рами, у кросоверів ж вона відсутня.

Кілька простіше справа йде з паркетниками, хоча деякі моделі нерідко помилково зараховують до кроссоверам. Як вважають солідні автомобільні експерти, головною відмітною особливістю паркетника є просторий і комфортний салон. Що стосується прохідності, то в цьому відношенні практично всі вони безнадійно поступаються як позашляховикам, так і кросоверів. Повний привід вони практично ніколи не мають, та він їм, власне кажучи, і не потрібен: автомобілі цього класу призначені для пересування по місту або ж якісним заміських трасах. Відверто кажучи, «позашляхова» у них тільки зовнішність.

Читайте також: Що таке рестайлінговий автомобіль.

Найпопулярніші моделі кросоверів в Росії

Кросовери в Росії популярні нітрохи не менше, ніж в інших країнах світу. Згідно з даними статистики продажів за останній рік, найбільш популярними у нас є такі моделі:

  • Kia Sportage;
  • Nissan Qashgai;
  • Toyota RAV4
  • Renault Duster.

Про кожного з цих авто має сенс розповісти трохи докладніше.

Kia Sportage

Повний привід, сучасний, потужний двигун, розгін до 100 км/год за 9,8 секунди — ці параметри роблять модель дійсно гідним вибором. Змз ж він має містким, досить комфортним салоном, вельми привабливий зовні, при його замовленні доступні немало корисних і потрібних опцій (за додаткову плату).

Nissan Qashgai

Цей компактний кросовер здатний спокійно вмістити п’ятьох пасажирів і чимала кількість багажу. Примітно, що за бажанням покупця вона поставляється або в повноприводному, або в передньопривідному виконанні. Одне з головних переваг Nissan Qashgai — це досить багата базова комплектація.

Toyota RAV4

Цей кросовер привабливий не тільки своєї іменитої маркою, але і дуже цікавим зовнішнім виглядом. Що стосується технічних та експлуатаційних характеристик, то Toyota RAV4 є одним з лідерів у своєму компактному класі. Цей автомобіль чудово продається навіть у непростий кризовий час.

Renault Duster

Спочатку цей компактний кросовер був створений як авто економ-класу і повністю виправдав очікування своїх авторів. Він має повний привід, досить комфортний салон, чудово підходить як для поїздок по місту, так і за його межі. Він не відрізняється великою потужністю двигуна і широким вибором опцій, проте це ніяк не впливає на попит на нього: він стабільно і цілком передбачувано високий.

Читайте також: Що таке ліфтбек і хетчбек і чим вони відрізняються.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється хетчбек від універсалу



  • Чим відрізняється від хетчбека ліфтбек



  • Чим відрізняється седан від хетчбека



  • Що таке рестайлінговий автомобіль

Один коментар

  • 17.01.2018


    ІТ

    Автор заплутався сам і заплутав читачів виділивши два класи, де у двох статтях одні і ті ж авто називаються то паркетникам, то кросоверами.
    Насправді, кросовер і паркетник (CUV) — це одне і теж, тобто модель, або перероблена з позашляховика (прибрана рама), або спочатку розроблена, як комфортне авто для їзди як у місті, так і по грунтових дорогах/пересіченій місцевості.
    Паркетник — жаргонна назва в основному для невеликих і середніх за розмірами авто, які мають у предків платформу міського авто, наділеного опціями для поїздок по грунтових дорогах і слабкому бездоріжжю.

    Відповісти