Моторне масло 5w30 і 5w40: в чому різниця?

511

Підбір моторного масла – це важливе завдання для будь-якого автолюбителя. Найпростіший рада з підбору масла – дотримуватися порад виробника автомобіля. Але коли виконати цю рекомендацію не можливо, то доводиться розбиратися з властивостями масла і його маркуванням.

У даній статті ми розглянемо моторне масло 5w30 і 5w40 і спробуємо розібратися, в чому різниця між цими двома марками.

Зміст

  • Що означає маркування 5w30 і 5w40
  • У чому різниця між 5w30 і 5w40
  • Відео про різницю між 5w30 і 5w40
  • Що краще 5w30 або 5w40

Що означає маркування 5w30 і 5w40

Перше число з маркування моторного масла характеризує його в’язкість при використанні в холодну пору року, а друга частина — текучість масла в теплий сезон, при високих температурах. Таке маркування характеризує моторне масло згідно з широко поширеною класифікацією SAE (Американської Асоціації Авто інженерів). Два числа у маркуванні означають, що обидва типи масел всесезонні. Ця універсальність – причина популярності масел 5w30 і 5w40 у автомобілістів.

Маркування моторного масла згідно класифікації SAE

В’язкість при низьких температурах. Це найважливіша властивість описується першою частиною індексу 5W, де W – winter (зима). При низьких температурах масло для двигуна, як і більшість рідин, загусає. Чим сильніше напруження, тим більше ускладнюється робота масляного насоса. Для порівнюваних нами типів масла перший індекс однаковий. При провертанні максимальна в’язкість такої мастила при -35°С становить 6600 МПа, а при прокачуванні показник сягає 60000 МПа.

Високотемпературна в’язкість. Це друга частина маркування масла. Згідно класифікації SAE, для 5w30 при 100°С в’язкість масла (кінематична) буде в межах 9,3 – 12,6 кв. мм/с. Для мастила типу 5w40 12,6 – 16,3 кв. мм/с. Високотемпературна в’язкість характеризується ще одним показником: мінімальною в’язкістю при певній швидкості зсуву (106 с-1). Для оливи 5w40 цей показник (3,50) також вище, ніж для 5w30 (2,9).

У чому різниця між 5w30 і 5w40

Як вже було сказано, масло 5w40 при високих температурах більш в’язке і менш текуче. Тобто, при проході поршня на стінках циліндрів залишається плівка товщі, ніж при використанні 5w30. Це заснована різниця між 5w30 і 5w40, оскільки при низьких температурах вони ведуть себе однаково. Однак більш товста плівка не завжди є плюсом.

Маркування моторної оливи 5w30 і 5w40 на каністрі

Що буде, якщо застосовувати у двигуні масло з більшою або меншою високотемпературної в’язкістю, ніж зазначено в керівництві користувача:

  • При більшої в’язкості утворюється плівка на внутрішніх поверхнях буде більше, ніж потрібно. В деякі місця мастило просто може не надходити з-за занадто великої в’язкості. Це, безумовно, погано: може загрожувати передчасним зносом деталей, ще більшим підвищенням робочої температури двигуна. Такі неприємності загрожують, якщо заливати марку 5w40 туди, де рекомендована 5w30.
  • У зворотному випадку (використання 5w40 замість 5w30) менше змащення витрачається на угар. В принципі, це подовжує міжсервісний інтервал, на що вказують деякі виробники і продавці автомасел. Але, якщо виробник автомобіля рекомендував 5w40, то марка 5w30 може утворювати дуже тонку плівку на робочих поверхнях. У результаті може статися дуже швидкий знос стінок циліндрів мотора і поршневих кілець.

Читайте також: Як часто потрібно міняти моторне масло і яке масло вибрати.

Відео про різницю між 5w30 і 5w40

Читайте також: Чим відрізняється тосол від антифризу і що з цього підходить для вашого автомобіля.

Що краще 5w30 або 5w40

Мета застосування моторного масла – утворення масляної плівки на всіх тертьових деталях двигуна. Дуже малі зазори (в кілька мікрон) у двигуні між тертьовими деталями вимагають постійно якісної мастила, виключаючи сухе тертя. Яка марка мастила найкраща для вашого авто, знає тільки виробник. Рекомендуючи певний тип, компанії-виробники враховують не тільки характеристики олії, але і конструктивні особливості самого двигуна. Тому краще всього слідувати рекомендаціям виробника.

Також потрібно враховувати, що крім класифікації SAE, мастильні матеріали також повинні задовольняти вимогам інших систем: ACEA, API. Маркування за цим системам класифікації завжди вказана на упаковці, але привертає до себе менше уваги.

Що стосується конкретно 5w30 або 5w40, то можна сказати наступне. Масло 5w40 відмінно тримає плівку і виключає сухе тертя. Воно добре підходить для сучасних двигунів з високою тепловою напруженістю. Масло 5w30 має меншу в’язкість. Воно спрощує пуск двигуна в холодну погоду, але при спеці стає занадто текучим. При температурі близько 120 – 140 градусів у двигуні в’язкість автосмазки 5w40 в 1,5 разу вище, ніж у 5w30.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину

4 коментаря

  • 19.03.2018


    Артем

    Спасибі за статтю, трохи розібрався. Завжди заливав масло не сильно переймаючись показники.

    Відповісти

  • 06.06.2018


    Анатолій

    Дякую, виходить що напівсинтетику лити взагалі небезпечно воно більш густе і погано змащує механізми.

    Відповісти

  • 10.07.2018


    Дмитро

    Спасибі за статтю, пізнавально!

    Відповісти

  • 26.11.2018


    Юрій

    Дякую за доступне роз’яснення…

    Відповісти