Nissan зупинив завод в барселоні, його продадуть і перепрофілюють на електромобілі

50

Завод nissan в барселоні (офіційна назва — nissan motor iberica) став жертвою програми оптимізації ресурсів японської компанії — її центром електрифікації в європі обрано майданчик в британському сандерленді, в яку nissan додатково інвестує 1 млрд фунтів стерлінгів, а іспанське підприємство залишилося не при справах. Його планувалося закрити ще в кінці 2020-го, але на прохання іспанської влади, що переживають за долю задіяних на цьому виробництві 3000 чоловік, зупинку заводу відклали до грудня 2021-го. 17 грудня вийшов прес-реліз про те, що останній зібраний автомобіль (пікап navara) покинув конвеєр, на цьому історія підприємства під крилом nissan закінчена.

перший nissan patrol іспанської збірки

Запущений завод був в 1983 році і почав виробляти рамні позашляховики patrol — це був перший японський автомобіль, локалізований в європі. Пізніше іспанську прописку отримали моделі terrano ii, pathfinder, navara, serena, primastar, nv200 і pulsar. Разом з актуальним, третім поколінням пікапа navara завод в барселоні виробляв його клонів-mercedes-benz x-класу і renault alaskan. Крім основного складального цеху до складу nissan motor iberica входять два заводи-сателіта: один займався штампуванням, другий випускав рами і деталі підвіски. Всього з моменту запуску nissan motor iberica випустив 3 345 000 автомобілів.

сучасна панорама заводу nissan motor iberica

Влітку стало відомо про те, що після зупинки заводу в барселоні пікап nissan navara покине європейський ринок — в останні роки він продавався помітно гірше основних конкурентів (ford ranger, toyota hilux і mitsubishi l200), але в країнах азії, африки та латинської америки кар’єра navara продовжиться. Збірка mercedes-benz x-класу в барселоні припинилася ще навесні 2020 року, так як керівництво daimler виявилося сильно розчарованим результатами продажів цієї моделі. У renault alaskan спадкоємця не буде, цей клон в комерційному плані теж виявився невдалим.

nissan navara

Зайвий рік роботи заводу nissan motor iberica не допоміг визначити його долю: в числі потенційних покупців раніше називалися південнокорейська lg energy solution, французька schneider electric і китайська great wall motor, але всі вони від іспанського майданчика в підсумку відмовилися. Вчора reuters повідомив, що іспанська влада назвала основним кандидатом на покупку місцеву молоду компанію qev technologies — їй дістанеться головне підприємство, а заводи-сателіти, швидше за все, відійдуть іспанському виробнику електричних моторолерів silence.

Qev technologies позиціонує себе як піонер в області електромобілів, але з масовим виробництвом ця компанія раніше справи не мала і займалася в основному автоспортом, виготовленням прототипів і високотехнологічних комплектуючих для дрібносерійних проектів (на сайті компанії особливо випинається робота над суперкаром марки arcfox китайського автоконцерну baic). Якщо угода відбудеться, qev technologies в партнерстві зі шведськими компаніями inzile і volta налагодить в барселоні випуск електромобільних комплектуючих (насамперед батарей) і буде пропонувати контрактну збірку машин, як це роблять зараз фінський valmet і нідерландський vdl nedcar.

Ще одним потенційним покупцем nissan motor iberica називається бельгійська компанія punch powertrain, відома своїми автоматичними коробками передач (їх ставлять на уази), і зараз активно нарощує випуск електромобільних вузлів і агрегатів. Загалом, поки що доля заводу в барселона повисла в повітрі, іспанській владі не вдалося забезпечити “безшовне” перетікання його співробітників від одного власника до іншого. Як тільки новий власник визначиться, йому буде потрібно не менше року для переналагодження заводу під свої цілі.