Розшифровка маркування моторних масел

888

Однією з головних завдань будь-якого автомобіліста є підтримання свого авто в робочому стані. Для цього необхідно не тільки регулярно проводити техогляд, але і своєчасно проводити заміну всіх робочих рідин.

Особливу увагу варто приділити заміні масла. Адже правильного використання моторного масла продовжує термін служби мотора, а також захищає його від перегрівання. У той час як невідповідний масло може стати причиною підвищеного зношування деталей, а також привести до повної непрацездатності двигуна. Вірна розшифровка маркування моторних масел дозволить підібрати масло, необхідне для вашого двигуна, і уникнути зайвих витрат.

Зміст

  • Коротко про маркування моторного масла
  • Синтетичне, мінеральне і напівсинтетичне масло
  • Розшифровка маркування моторного масла по SAE
  • Відео про розшифровці маркувань моторного масла
  • Особливості класифікації API

Коротко про маркування моторного масла

Моторне масло з маркуванням 5w30 і 5w40

Сучасна промисловість пропонує сотні різних видів мастильних матеріалів, кожне з яких призначене для конкретного двигуна. При покупці масла на етикетці ви можете виявити рядок з незрозумілих цифр та букв. Однак, це ключова інформація про продукт. Подібне маркування визначає в’язкість, склад, у яких типах двигунів може використовуватися, а також при будь-яких температурах. Розшифрувавши дану маркування, ви без праці підберете необхідний моторне масло для вашої машини.

Взявши будь-яку пляшку моторного масла, на етикетці, як правило, ви знайдете наступну інформацію:

  • бренд виготовлювач;
  • назва масла;
  • основа масла (синтетичне, мінеральне або напівсинтетичне масло);
  • маркування по SAE;
  • класифікація за API;
  • дата виготовлення та номер партії.

На ринку представлені сотні різних компаній, які займаються виробництвом такої продукції. При виборі бренду проблем не виникає, так як великі фірми досить відомі, при цьому виробляють якісну продукцію.

Моторне масло не відноситься до швидкопсувних продуктів, але подивитися, чи не є воно простроченими, ніколи не завадить. Інша інформація, представлена на етикетці, вимагає окремого розгляду.

Синтетичне, мінеральне і напівсинтетичне масло

Fully Synthetic — розшифровується як повністю синтетичне моторне масло

Сьогодні на прилавках магазинів ви знайдете масла, які можна віднести до однієї з трьох груп. Перша група – синтетичні масла. Зазвичай на етикетці вказано вираз «Fully Synthetic». Це масло – продукт хімічної промисловості, отриманий у складному процесі синтезу ряду хімічних елементів. Даний тип має масу переваг. Синтетика менше зношує складові двигуна, краще згорає, а також мінімізує кількість різних відкладень. Завдяки мінімальній випаровуваності, тут досягається тривалий термін експлуатації. Також синтетичне масло залишається вкрай ефективним в морозну погоду. Єдиний мінус цього типу – висока ціна.

Друга група – мінеральні масла, позначені міткою «Mineral». Цей тип виготовляється безпосередньо з нафти шляхом багатоетапної обробки. За характеристиками масло практично ідентично синтетичному, але за тим винятком, що при низьких температурах воно густіє, відповідно, стає неефективним. Внаслідок окислення, мінеральне масло необхідно міняти частіше, ніж синтетичний.

Альтернативою синтетичним і мінеральних масел є напівсинтетичні продукти. Зазвичай такі масла виготовляються з натуральних компонентів, але мають декілька синтетичних присадок. Доступна ціна і прийнятну якість – основні характеристики подібного масла.

Читайте також: Як часто потрібно міняти моторне масло і яке масло вибрати.

Розшифровка маркування моторного масла по SAE

Маркування моторного масла згідно класифікації SAE

Ключовим параметром будь-якого масла є його в’язкість. Існують загальноприйняті стандарти. До них відноситься і система поділу масел по в’язкості під назвою SAE.

Розшифровується маркування SAE досить просто. Всі моторні масла діляться на зимові та літні. Продукти для літнього періоду у маркуванні мають одне число від 20 до 60 (наприклад, SAE 20 або SAE 50). Що ж означає це число? Воно визначає ступінь в’язкості масла. Велике число характеризує високу в’язкість. Показник визначає в’язкість масла при робочій температурі від 100 до 150 градусів Цельсія.

Зимове масло в своїй маркування має англійську букву «W» (від слова winter). Числа починаються з 5 і доходять до 25 з кроком п’ять. Цим числом визначається мінімальна робоча температура, при якій система буде здатна прокачувати масло. Нижній поріг визначається дуже легко. Для цього потрібно з представленого числа відняти 40. Наприклад, масло з маркуванням 15W має нижній температурний поріг в -25 градусів Цельсія.

Варто відзначити ще один важливий параметр – нижня температурна межа, при якій можливий запуск двигуна. Для розрахунку цього показника необхідно відняти від числа 35. Наприклад, для вироби з маркуванням 15W цей показник становить -20 градусів.

Маркування всесезонних масел включає в себе два числа, розділених літерою «W». Перше число вказує на мінімальну робочу температуру, а друге в’язкість масла при максимальному нагріві.

Читайте також: Більш докладно про моторних маслах 5w30 і 5w40.

Відео про розшифровці маркувань моторного масла

Читайте також: Чим відрізняється тосол від антифризу і що з цього підходить для вашого автомобіля.

Особливості класифікації API

Коротка розшифровка маркування моторних масел по класифікації API

Дана абревіатура розшифровується як «Американський інститут нафти». Завдяки цій маркування, ви можете дізнатися, для якого типу двигуна найкраще підходить дане масло.

Всього присутні дві основних групи:

  • бензиновий агрегат (буква «S»);
  • дизельний агрегат (буква «З»).

Мастильні матеріали з маркуванням «S» можуть використовуватися в бензинових двигунах легкових авто, мікроавтобусів і невеликих вантажівок. Масла з маркуванням «С» завжди застосовуються до сільськогосподарської та промислової техніки з дизельним мотором.

Після літери «S» або «З» йдуть ще кілька букв і цифр. Вони вказують на експлуатаційні властивості масла.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину