Що потрібно знати при покупці уживаного автомобіля

318

Величезна кількість людей при купівлі автомобіля віддає перевагу вторинному ринку і купує старі автомобілі. У більшості випадків такий вибір обумовлений обмеженим бюджетом, виділеним на покупку. Але, разом з вигідною ціною йдуть і додаткові проблеми. Адже вибрати б/у автомобіль не так просто, як новий. Але, не варто впадати у відчай, у цій статті ми розповімо про те, що потрібно знати при купівлі вживаного автомобіля.

Зміст

  • Де купувати старий автомобіль
  • Перевірка вживаного автомобіля перед покупкою
    • Документи
    • Кузов
    • Підкапотний простір
    • Салон
    • Поїздка
  • Відео про покупку уживаного автомобіля

Де купувати старий автомобіль

Оголошення про продаж автомобілів можна знайти на спеціалізованих сайтах в інтернеті, в соціальних мережах, на дошках оголошень у газетах і інших інформаційних джерелах. В них зазначена загальна інформація (рік випуску, пробіг, додаткові опції, які виправдовують зазначену ціну). Якщо оголошення вам сподобалося, ви можете зв’язатися з продавцем по телефону, обговорити питання, що цікавлять вас моменти і домовитися про зустріч.

Варто зазначити, що оголошення публікують не тільки приватні особи, але і автосалони. Купуючи б/у автомобіль біля салону потрібно бути гранично уважним, так як перед продажем на автомобіль наводять зовнішній лиск, щоб максимально підвищити його вартість. З іншого боку, автосалони зазвичай перевіряють юридичну чистоту автомобіля, що безумовно плюс. У будь-якому випадку будьте гранично уважні і не соромтеся задавати питання продавцю. Так у вас буде менше шансів помилитися при купівлі вживаного автомобіля.

Перевірка вживаного автомобіля перед покупкою

Документи

На руках у продавця вживаного автомобіля повинен бути оригінал ПТС. Копії або дублікати ПТС можуть свідчити про те, що автомобіль знаходиться в заставі або був взятий в кредит, і зобов’язання перед банком по ньому ще не виконані.

На ПТС повинні бути захисні знаки, ручкою в ПТС ставитися тільки підпис попередніх власників, вся інша інформація повинна бути надрукована. Перевірте відповідність документа і автомобіля: звірте марку, рік випуску, колір, тип кузова, VIN-номер. Зверніться в будь-яке відділення ДАІ, інспектор перевірить чи не було заяв з викрадення зазначеного транспортного засобу, та інших протизаконних дій з ним.

Кузов

Купити биту машину — самий неприємний результат покупки вживаного автомобіля. Тому кузов і його потрібно перевіряти особливо уважно. Звичайно, кузов може бути перефарбований для усунення подряпин, що з’явилися внаслідок експлуатації, однак найчастіше фарбування робиться для приховування кузовного ремонту після ДТП. А якщо це так, то цілком може бути порушена геометрія та пошкоджені ребра жорсткості кузова, що може призвести до серйозних неприємностей у майбутньому. Огляньте кузов. Відмінності у відтінках фарби і пил під фарбою — найбільш очевидні прикмети перекрашенного кузова. Також потрібно оглянути гвинти, на яких кріпиться капот, кришка багажника і дверей. Дані гвинти повинні бути пофарбовані рівним шаром фарби і на них не повинно бути слідів від скручування.

Ідеальний варіант взяти в оренду товщиномір, за допомогою якого можна виміряти товщину фарби на кузові автомобіля. Якщо показання товщиноміра однакові на всіх зовнішніх деталях кузова, то це означає що фарба заводська і ніяких робіт по кузову не велося.

Також слід звернути увагу на наявність слідів корозії. Обов’язково огляньте пороги, днище машини і подколесные арки. Лізти під машину зовсім не обов’язково, оглянути важкодоступні місця можна з допомогою дзеркала і ліхтарика.

Підкапотний простір

Воно має бути чистим, без слідів потьоку масла та інших рідин. У той же час сяюча чистота повинна вас насторожити — це може говорити про нещодавно виробленої мийці (можливо, як раз з метою приховати патьоки).

Попросіть завести автомобіль, подивіться, рівному чи працює двигун, чи немає підозрілих стукотів і інших сторонніх шумів. Подивіться на панель приладів у салоні автомобіля, якщо датчики говорять про які-небудь несправності, поцікавтеся у продавця чому, а ще краще попросіть звозити автомобіль в діагностичний центр.

Поцікавтеся, коли була проведена заміна масла, дістаньте щуп, оцініть колір і консистенцію масла, попросіть показати каністру. Якщо автомобіль витрачає масло надто активно, ви зможете визначити по порожній або навпаки, занадто повною, каністрі.

Перевірте амортизаційні стійки, різко і з силою натиснувши на крило автомобіля. Якщо стійки справні, машина швидко повернеться в початковий стан, і не буде розгойдуватися. Фари повинні бути цілими і справними, габарити теж.

Салон

Перевірте стан салону. Він повинен бути чистим і доглянутим, а всі опції в салоні повинні працювати. Сидіння повинні регулюватися, а ремені безпеки — застібатися. Приладова панель і взагалі будь-пластик повинен бути цілим, відколи і різниця зазорів між деталями свідчить про те, що панелі знімалися (можливо, проводився серйозний ремонт).

Також перевірте роботу всіх кнопокок і важелів. Перевірте склопідйомники, роботу склоомивача, двірників, поворотів, аварійної сигналізації, підйомники бічних дзеркал і т. д.

Поїздка

Під час тестової поїздки обов’язково перевірте справність гальм. Машина повинна слухатися вас і починати гальмування після натискання на педаль гальма. Перевірте ручне гальмо, зупинившись на підйомі або на естакаді.

Не забудьте про коробку передач. Вона повинна легко рухатися, але при цьому не бути зіпсованою. Зчеплення повинно відбуватися легко, ніяких підозрілих звуків у коробці при зчепленні або під час руху бути не повинно.

Зверніть увагу на те, як поводиться машина на прямих ділянках дороги. Якщо машину веде в бік, то це може бути наслідком пошкоджень кузова, які машина отримала в ДТП.

Після пробної поїздки обов’язково організуйте перевірку автомобіля у офіційного дилера. При купівлі вживаного автомобіля це практично обов’язкова процедура. Так ви зможете перевірити ті моменти, які не можна перевірити самостійно. Наприклад, реальний пробіг автомобіля і стан двигуна.

Відео про покупку уживаного автомобіля

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину