Що робити якщо в машині сів акумулятор

403

Напевно кожному відомо, що для запуску двигуна автомобіля, потрібно електрику і це електрика забезпечує акумулятор авто. Але, що робити, якщо в машині сів акумулятор? Як вийти з такої непростої ситуації, особливо якщо їхати зараз і чим швидше, тим краще?

Зміст

  • Подзаряжаем акумулятор
  • Заводимо машину з штовхача або буксира
  • Прикуриваем від іншої машини або використовуємо пуско-зарядний пристрій
  • Не забуваємо про профілактику

Подзаряжаем акумулятор

Якщо ви вдома, гараж близько, особливо якщо ви не поспішайте, тоді можна просто зарядити акумулятор до стану, коли він зможе забезпечити стартеру потрібне напруження для запуску мотора. Щоб заряджався акумулятор швидше, рекомендується підвищити силу струму на заряднике. Так якщо зазвичай ви заряджаєте акумулятор ємністю 60 ампер годин, на троечке, то для прискореної зарядки можна перемкнути зарядний на п’ятірочку. Правда, останнім часом, все більшого поширення набувають комбіновані пристрої зарядки акумуляторів. У них всі параметри зарядки підбираються автоматично.

Наступний момент – скільки заряджати? Тут все залежить від того, наскільки легко заводиться ваша машина. Тобто, якщо машина заводиться швидко, через тридцять хвилин можна пробувати запускати мотор. Якщо ж стартеру доводиться потрудитися, перш ніж двигун запуститься, заряджайте акумулятор, хоча б годину, а краще два.

Окремо слід відзначити випадки, коли акумулятор замерз. У подібній ситуації буває достатньо його просто відігріти і трохи зарядити. В умовах гаража для цього добре підійде монтажний фен. До речі, цей корисний інструмент автомобілісту знадобиться в різних ситуаціях, а тому його краще мати у своєму гаражі.

Заводимо машину з штовхача або буксира

Відмінним способом завести машину з розрядів акумулятором, її штовхання або буксирування. Але, все це справедливо тільки для авто з механічною коробкою передач. Коробка автомат, так само як і варіатор, подібних рухів, зовсім не люблять і можуть від штовхання або їзди на буксирі, виходити з ладу.

Штовхати краще автомобіль з включеною задньою передачею. Так забезпечується найбільш інтенсивний момент обертання на мотор, але сам процес штовхання найбільш утруднений. Ще краще, якщо є схил або гірка, тоді досить скотитися і двигун запуститься сам. Тільки не забудьте включити передачу, хоча б другу. Ну а з буксируванням, думається все і так зрозуміло. Тут досягається те саме обертання коленвала, яке передається з коліс через трансмісію.

А що робити, якщо схилу немає, буксирувати та штовхати нікому, а запустити мотор потрібно. В цьому випадку можна використовувати більш складний спосіб:

  • поддомкрачиваем автомобіль;
  • встановлюємо його на пеньок або іншу надійну опору;
  • переконуємося, відключено стоянкове гальмо – ручник;
  • включаємо другу передачу — краще це зробити заздалегідь;
  • обмотуємо колесо в два – три витки широким ременем або чимось схожим;
  • відходимо назад і смикаємо за наш ремінь;

Суть та ж, потрібно прокрутити колесо, а вже воно передасть обертання на двигун. Можливо з першого разу не вийде, тоді обертайте ще.

Знову-таки це все справедливо для автомобілів з механічною коробкою передач, а при наявності автомата, ви ризикуєте його здоров’ям і працездатністю. Ну і звичайно ж, в будь-якому випадку, ви штовхаєте машину, тягнете, або обертаєте колесо, запалювання повинно бути включено.

Читайте також: AGM акумулятори — що це таке.

Прикуриваем від іншої машини або використовуємо пуско-зарядний пристрій

Для автомобілів оснащених автоматичною коробкою передач, при відмові акумулятора забезпечувати стартер електрикою, залишаються по суті два варіанти:

  • живити систему від іншої машини;
  • скористатися пускозарядным пристроєм;

Живлення від електромережі іншого автомобіля, річ дуже неоднозначна. Раніше, коли електроніки в машинах було дуже мало або не було взагалі, водії охоче давали прикурити. Саме так на жаргоні досвідчених автомобілістів називається ця процедура. Ну а сьогодні, далеко не кожен ризикне дорогою електронікою, щоб допомогти ближньому. У будь-якому випадку, якщо вам дали прикурити і ви почули рівна і рідний гул запущеного двигуна вашого авто, не поспішайте тиснути педаль газу. Нехай спочатку людина від’єднає клеми від своєї машини. Якщо ж ви почнете газувати в автомобілі донорі можливі перепади напруги, а тонка електроніка цього дуже не любить, особливо електроніка родом з піднебесної. Якщо ж прикурити даєте ви, то відразу як почули роботу мотора потребує машини, скидайте дроти зі своїх клем, почати слід з плюса.

Пуско-зарядні пристрої – штука дуже корисна і для власника автомобіля з автоматичною коробкою передач, чи не обов’язкова. Слід лише пам’ятати, що підключати такий пристрій потрібно до клем акумулятора, навіть якщо є можливість підключитися через прикурювач. Не спокушайте долю – краще зробити пару зайвих рухів, ніж потім шкодувати про купу витрачених на ремонт грошей. Ну і звичайно ж слід постійно тримати ваше ПЗУ в зарядженому стані, особливо якщо акумулятор розряджається швидко.

Читайте також: Який акумулятор краще обслуговується або обслуговуються.

Не забуваємо про профілактику

Якщо вам не по душі заводити автомобіль в екстремальному режимі і ви віддаєте перевагу використовувати для запуску мотора виключно стартер і акумулятор, то вам слід стежити, щоб останній завжди був заряджений достатньою мірою. Пам’ятайте, генератор авто, звичайно ж заряджає акумулятор, але цього досить лише при тривалих і досить стабільних в плані швидкості, поїздках. Якщо ж акумулятор розряджається без видимих причин, можливо, одна з банок пробита, або ж потрібно додати електроліт.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину