Що таке ГБО в автомобілі

399

Постійне подорожчання бензину змушує власників машин все частіше цікавитися газобалонним обладнанням або так званим ГБО. У цьому матеріалі ми розповімо про те, що таке ГБО в автомобілі, коли є доцільність його застосування, а також який економічний ефект від його установки.

Зміст

  • Що входить до комплекту ГБО
  • Принцип роботи ГБО
  • Особливості установки ГБО
  • Відео про ГБО в автомобілі
  • Покоління ГБО

Що входить до комплекту ГБО

Комплект газобалонного обладнання для установки в автомобіль (тороїдальний балон)

Під газобалонним обладнанням мається на увазі комплект технічних засобів і агрегатів, що дозволяють використовувати в якості палива суміш скраплених нафтових газів (пропан-бутану). При цьому існує можливість перемикання з традиційного палива (бензину) на газ, що дозволяє вибрати найбільш економічний по витраті режим експлуатації авто.

До складу газобалонної апаратури входять наступні основні вузли:

  • Балон для газу місткістю від 40 літрів. Розрізняють стандартні циліндричні модифікації і тороїдальні, які можуть бути розміщені в ніші для запасного колеса, що дає можливість зберегти корисний об’єм багажника.
  • Венткоробка з мультиклапаном, що включає в себе витратний і заправний клапана, контрольний пристрій для визначення рівня газу в ємності, заборні трубку. Конструкція цього вузла дозволяє запобігти аварійну витік газу і забезпечити відведення його парів з багажника.
  • У салоні машини монтується перемикач типу палива, що дозволяє вибрати газ або бензин.
  • Клапан-фільтр, що забезпечує очищення газової суміші від наявних домішок.
  • Електромагнітні бензинові та газові клапана, що дозволяють перекрити подачу в камеру згоряння невикористаного типу палива. Для двигунів інжекторного типу використовується спеціальний емулятор форсунок.
  • Газовий редуктор, що забезпечує підтримання необхідного тиску подається в камеру згоряння газу. Даний сайт був спеціально розроблений для установки на автотранспорті, тому його габарити і форма гарантує простий монтаж під капотом.
  • Редуктор-випарник — забезпечує перехід скрапленого газу в газоподібний агрегатний стан, яке потрібно для роботи двигуна. Варто відзначити той факт, що такий вузол присутній тільки в ГБО 1-4 покоління, у більш новій апаратурі (5 покоління) газ подається в камеру згоряння саме в рідкому стані. Замість нього застосовується регулятор тиску, що дозволяє підтримувати оптимальні параметри газової суміші.

Принцип роботи ГБО

Вступник з ємності (балони) газ проходить через мультиклапан і за допомогою магістралі високого тиску потрапляє в клапан-фільтр. На цьому етапі виконується очищення суміші від смолистих відкладень і механічних сумішей, що містяться в ній.

Принцип роботи ГБО

При включенні переходу на газоподібне паливо відбувається відсікання потоків бензину, а газ надходить у редуктор-випарник або регулятор тиску (для ГБО 5). На цьому етапі здійснюється зниження високого тиску суміші до нормативних параметрів. Враховуючи значне зниження температури, викликане переходом палива в газоподібний стан, обов’язковим вважається підключення сайту до системи охолодження двигуна. Це дозволить уникнути обмерзання мембран та корпусу редуктора.

Завдяки вакуумметрическому тиску (розрідження) газ надходить через магістраль низького тиску безпосередньо в карбюратор або в змішувач, який змонтований між дросельними заслінками і повітряним фільтром.

Читайте також: Як зменшити витрату бензину і заощадити без встановлення газобалонного обладнання.

Особливості установки ГБО

Враховуючи підвищену небезпеку, якою відрізняється будь газобалонне обладнання, його монтаж повинен здійснюватися тільки досвідченим виконавцем, що має відповідний допуск. При цьому, газові балони повинні проходити регулярну перевірку і тарування.

Враховуйте і те, що будь ГБО має бути в обов’язковому порядку поставлено на облік в ГИБДД, в іншому разі власник може бути покараний штрафом, розмір якого встановлюється правилами і законодавством.

Відео про ГБО в автомобілі

Читайте також: Як часто потрібно міняти масло в двигуні з ГБО або без.

Покоління ГБО

На поточний момент на практиці застосовують 5 поколінь ГБО, при цьому перші з них експлуатуються переважно на застарілих машинах, установка на сучасні моделі недоцільна в зв’язку з великою витратою палива.

  • В апаратурі 1 покоління використовуються механічні пристрої, управління якими здійснюється вакуумним способом. Застосовується на бензинових (карбюраторних двигунах.
  • 2 покоління включає в себе таку ж механічну апаратуру з додатковим електронним керуючим пристроєм. Встановлюється на інжекторні двигуни.
  • Синхронний впорскування газу здійснюється апаратурою 3 покоління. В різних модифікаціях використовується і на карбюраторних, і на інжекторних автомобілях.
  • Агрегати 4 покоління забезпечують послідовний розподілене впорскування газу, управління здійснюється за допомогою электронноуправляемых електромагнітних форсунок.
  • Найбільш сучасна і ефективна апаратура 5 покоління, подаються в камеру згоряння газ у рідкому стані.

Враховуючи існуючу вартість скрапленого газу, застосування ГБО для легкового та вантажного автотранспорту виправдано, а також підтверджено економічним ефектом.

Практика застосування газобалонного обладнання показала можливість економити на паливі до 30% коштів. Але при виборі комплекту ГБО необхідно звертати увагу на ого особливості, так як для двигунів різного типу встановлюється певний тип ГБО.

Схожі статті




  • Наклейки на автомобіль (обклеювання, поклейка)



  • Протитуманні фари



  • Вії на фари



  • Трубка: що це таке