Що таке кліренс автомобіля

329

Конструктивних деталей з незрозумілими назвами в кожному транспортному засобі досить багато. Тому початківці автолюбителі не заморочуються з окремими значеннями загадкових показників. Однак питання, що таке кліренс, рано чи пізно виникає у всіх водіїв, які приділяють увагу комфортній їзді, в тому числі і за межами міста. Саме кліренс допомагає власникам машини визначити, яку максимальну перешкоду здатний подолати їх чотириколісний друг без деформації днища.

Зміст

  • Що таке кліренс
  • Типові значення кліренсу для легкових автомобілів
  • Як збільшити кліренс автомобіля
  • Відео на тему

Що таке кліренс

 У даному випадку мається на увазі відстань від землі або підлогового покриття (опорної поверхні) до нижньої серединної точки машини. У Росії даний ділянку також називають «дорожнім просвітом». Найбільша складність у поясненні кліренсу – визначення центральної частини авто, тобто зони, обмеженої двома площинами. Справа в тому, що дно транспортного засобу буквально усипане додатковими деталями, тому треба відшукати не виступаючу і максимально низьку точку. Зазвичай вона знаходиться в передній половині автомобіля, під двигун. Єдине, що може бути прикріплено в нижній частині машини спереду – це захист з металу або пластику для запобігання пробоїв картера. Тому треба розрізняти вимір кліренсу від захисту і від самого днища. Іноді нижчою точкою вважають сам піддон картера, який виступає елемент вихлопної системи, запаску, частина моторного відсіку, а часом – передній бампер.

Якщо пояснювати користь і важливість кліренсу простою мовою, то можна сказати, що збільшення відстані безпосередньо визначає впевненість за кермом і маневреність автомобіля, його впевненість на максимальній швидкості. Якщо висота від землі до машини невелика, досить складно впоратися з безпечним і швидким пересуванням на заміських трасах, а також в межах засніжених міських вулиць. Високий кліренс – найважливіший показник для тривалих поїздок по бездоріжжю або полотна з великою кількістю ям і вибоїн. Дорожній просвіт здатний збільшити прохідність автомобіля, а також захистити передній бампер і картер.

Типові значення кліренсу для легкових автомобілів

Підхід до дорожньому просвіту у водіїв пов’язаний зі станом самого асфальтного полотна у містах та між ними. Оскільки в Росії дороги завжди були однією з головних проблем, найбільшим попитом користуються вітчизняні автомобілі з кліренсом в 180-190 мм. До іномарок бюджетного типу запити трохи нижче, так як їх кліренс рідко перевищує 160 мм.

Можна сказати, що стандартна величина кліренсу у легковиків – 120-170 мм, Цього цілком достатньо для катання по рівним розчищеним дорогам європейського типу. Однак такого дорожнього просвіту може бути недостатньо для експлуатації в щоденному графіку при складних умовах їзди. Тоді потрібно звернути увагу на кросовери і паркетники, де показник кліренсу становить – 170-210 мм. Взагалі ж, якщо ви живете в заміському будинку або часто буваєте на природі або в подорожах, краще віддати перевагу позашляховикам і джипів, де кліренс може досягати 42 см, а то і більше (якщо рамна машина на нестандартної гумі).

Розмірковуючи про типових значеннях кліренсу, не можна не відзначити, що усереднені розміри дорожнього просвіту знову-таки варіюються в залежності від рівня вимірювань. Наведені вище показники характерні для класичного вимірювання під картером. А ось показник кліренсу від нижньої точки переднього бампера до землі у легкого автомобіля буде набагато вище – 140-200 мм Зазвичай в цій частині машини вимірюють просвіт, щоб поставити захист від механічних пошкоджень.

Читайте також: Що таке кросовер і чим він відрізняється від паркетника.

Як збільшити кліренс автомобіля

Якщо так сталося, що ви придбали автомобіль з недостатнім кліренсом, то можна спробувати його збільшити. У разі пневматичної або пневмогидравлической підвіски регулювати кліренс можна без якихось зайвих пристосувань, так як ця опція включена в систему налаштувань. В інших випадках можна встановити проставки з пластику, алюмінію або поліуретану. Їх розміщують між опорною частиною стійки і кузовом. Гумові проставки монтують між витками пружин, а регульовані проставки корисні в задній частині авто. Крім того, збільшити дорожній просвіт допомагають колеса з великим діаметром дисків або профілем шин. Іноді водії вдаються і до заміни пружин.

Високий кліренс – це захист від зайвих проблем в зимовий період міжсезоння, а також запобігання аварій при зіткненні з бордюрами і підйомі машини в гору. Розуміння дорожнього просвіту допомагає здійснити грамотну купівлю автомобіля і при цьому здійснити своєчасний ремонт конструктивних частин транспортного засобу.

Читайте також: Що таке рестайлінговий автомобіль.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється хетчбек від універсалу



  • Чим відрізняється від хетчбека ліфтбек



  • Чим відрізняється седан від хетчбека



  • Що таке рестайлінговий автомобіль