Що таке мінівен

490

Якщо б хтось вів статистику, наскільки часто люди плутають автомобілі різних типів, то мінівен точно був би серед рекордсменів. З одного боку, їх легко впізнати по характерному кузова типу «обтічний короб на колесах». З іншого — мало хто робить відмінність між мінівеном і мікроавтобусом. Назвати мінівеном пасажирську «Газель» або зарахувати до мікроавтобусів Chrysler Voyager — звичайна справа.

Зміст

  • Що таке мінівен
  • Чим хороші мінівени і як їх використовують
  • Мінуси мінівена, як у всякого компромісу
  • Відео на тему

Що таке мінівен

З англійської мови слово мінівен перекладається як минифургон, проте цього явно недостатньо для точного визначення. Суть мінівена можна висловити трьома характерними особливостями:

  • Полукапотный або безкапотна тип кузова, іноді — вагонна компонування.
  • Дев’ять місць (з водієм) на трьох рядах сидінь, задній ряд складається.
  • Всього одна задня двері розсувного або орного типу, або дві звичайні.
  • На легкових і багатьох вантажних машинах моторний відсік сильно видається вперед — у такого кузова яскраво виражений капот, приймає майже горизонтальне положення. У мінівенів же двигун втиснуть в невеликий відсік прямо під передньою частиною салону. Найчастіше цей відсік розташований між водієм і переднім пасажиром. І тому капот у мінівена дуже короткий і крутий, зливається з лобовим склом.

    Renault Espace IV — приклад сучасного мінівена.

    Такий пристрій кузова дозволяє отримати максимум корисного об’єму при заданих габаритах. Тому мінівени почали з’являтися ще на зорі автомобілебудування, в самому початку XX століття, коли машини були дуже дорогими. Людям хотілося за свої гроші отримати побільше місткості та зручності, незважаючи на посередні технічні і динамічні характеристики, і спірне зовнішній вигляд.

    Схожа ситуація склалася і після Другої Світової війни. У середині 50-х років Fiat представив модель 600 Multipla — кумедну «буханець» на колесах, в якій могли їхати до 6 дорослих людей. Незважаючи на безглуздий екстер’єр, мінівен став улюбленцем в деяких сім’ях, а в ролі таксі 600 Multipla використовували в Італії аж до 70-х років.

    Fiat 600 Multipla — класична модель 50-х років.

    Але, цю модель Фіат дуже скоро наздогнав провал, причиною якої стала саме специфічна для мінівенів компонування кузова. Справа в тому, що з-за відсутнього або дуже короткого капота сильно страждає пасивна безпека. Водій з переднім пасажиром фактично нічим не захищені. І коли стандарти безпеки посилилися, ранні мінівени не змогли їм відповідати. Цю проблему вирішили лише у 80-х роках змінами в методах проектування.

    Чим хороші мінівени і як їх використовують

    Щорічно в світі продаються мільйони мінівенів, попит на них досить стабільний — тому, що потреба в них це не віяння моди, а звичайна практичність. У мінівенів є ряд незаперечних переваг:

    • хороша місткість салону при відносно невеликих габаритах;
    • невеликий витрата палива завдяки аеродинамічності кузова;
    • управляється як великий легковий автомобіль, а не як вантажний;
    • можна скласти два ряди сидінь і отримати великий обсяг вантажу;
    • багато місця для рослих людей, часто навіть на задніх сидіннях;
    • легко посадити і висадити людей похилого віку, інвалідів, маленьких дітей;
    • щоб керувати мінівеном, достатньо прав категорії B.

    До середини 80-х років в Європі і США мінівени стали справжнім хітом на автомобільному ринку. Найбільший попит вони знаходили, звичайно, у сімейних людей. Адже в мінівен можна з комфортом посадити всю сім’ю з дітьми, бабусями і дідусями, і відправитися за місто або взагалі до моря. І сім’єю їздити за покупками на мінівені дуже зручно, коли в салон можна занурити купу пакетів і коробок, та ще пральну машину. З тих пір мінівен став міцно асоціюватися з сімейним автомобілем. Нерідко його купують як додаткову машину, а не основну.

    Plymouth Voyager — популярний американський мінівен 80-х років.

    Втім, знайшлися шанувальники і серед молоді — мінівен став використовуватися як машина для відпочинку, тусовок і туристичних вилазок. Вирішальним фактором тут стала можливість переобладнати салон так, щоб по ньому можна було гуляти. І поки автомобіль їде, в ньому можна активно веселитися, замість того, щоб сидіти на місці і нудьгувати. У США і Європі мінівен став частиною явища party bus, його більш мобільним і дешевим варіантом.

    Іноді мінівени використовують і для комерційних цілей — як мікроавтобуси для перевезення пасажирів. Однак мінівен це все-таки не мікроавтобус, тому перевозити на ній людей в інтенсивному режимі зразок маршрутного таксі невигідно. Швидше, це транспорт підвищеної комфортності для окремих поїздок на замовлення. Тому мінівени часто купують солідні компанії для перевезення гостей та делегацій з аеропорту в готель. Або як службове авто для групи працівників.

    Читайте також: Що таке паркетник і чим він відрізняється від джипа.

    Мінуси мінівена, як у всякого компромісу

    Мінівен це компроміс між універсалом — легковим автомобілем з об’ємним багажником, та мікроавтобусом — повноцінним пасажирським транспортом. Разом з плюсами такого синтезу виявилися і мінуси:

    • керувати мінівеном важче, ніж універсалом, особливо при боковому вітрі;
    • в салоні не так просторо, як у повноцінному мікроавтобусі або фургоні;
    • відносно невелика максимальна швидкість і повільний розгін;
    • об’ємний салон важче і довше прогрівати, особливо його задню частину;
    • порожній мінівен досить неприємно реагує на нерівності дороги.

    Звичайно, для постійного перевезення пасажирів краще використовувати мікроавтобус з його 8-15 посадочними місцями. Так само як і для комерційного перевезення вантажів.

    ВАЗ-2120 «Надія» (LADA 2120) — мінівен російського виробництва.

    Мінівен це все ж легковий автомобіль, втиснутий в максимальні обмеження по габаритах і масі. Погано підходить він і на роль основної, повсякденному машини. Палива він споживає більше, ніж седан або купе, так і управляти їм у вузьких вуличках або пробках — сумнівне задоволення.

    Основний сценарій використання мінівена — додатковий автомобіль для періодичних вилазок в торговий центр або на природу всією сім’єю або дружньою компанією. Або ж корпоративне пасажирське авто. В цих нішах якісний мінівен — майже ідеальний варіант, який прослужить багато років.

    Читайте також: Що таке хетчбек, його плюси і мінуси.

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Чим відрізняється хетчбек від універсалу



    • Чим відрізняється від хетчбека ліфтбек



    • Чим відрізняється седан від хетчбека



    • Що таке рестайлінговий автомобіль