Що таке Вебасто в машині

772

Вітчизняні кліматичні умови, що характеризуються значним періодом з негативними температурами повітря, змусили багатьох автолюбителів встановити так зване Вебасто (Webasto) або передпусковий підігрівач двигуна, кузова та салону машини. Цей досить простий прилад, назва якого стало прозивним (за першим і найбільш відомим у нас виробнику), легко розміщується в підкапотному просторі і не вимагає значної витрати пального при роботі. А користь від нього неможливо співставити, адже з його установкою вдається не тільки забезпечити комфортні умови перед зимовою поїздкою, але й істотно скоротити навантаження на двигун і збільшити його робочий ресурс. У даній статті ми розповімо про те, що таке Вебасто, як воно працює і як використовується автолюбителями.

Зміст

  • Внутрішнє пристрій і призначення Вебасто
  • Як працює Вебасто та інші передпускові підігрівачі
  • Відео про Webasto
  • Як користуватися Вебасто (правила експлуатації)

Внутрішнє пристрій і призначення Вебасто

Внутрішнє пристрій однією з моделей передпускового підігрівача Webasto

Вебасто має досить просту конструкцію, тому він відрізняється надійністю і безвідмовністю. При цьому він здатний підготувати автомобіль до штатного запуску навіть у 30-ти градусні морози.

Прилад складається з таких конструктивних вузлів:

  • Камера згоряння, що дозволяє отримати теплову енергію при спалюванні стандартного палива, використовуваного в автомобілі.
  • Компактний теплообмінник, з’єднаний із системою охолодження двигуна.
  • Апаратура автоматичного контролю і управління. Існує можливість запуску за допомогою спеціального таймер, що програмується на різні режими роботи, або пульта дистанційного керування (радіус дії до 1 кілометра). Останнім часом стало можна управляти пристроєм за допомогою простого мобільного телефону з GSM-модулем.

Основне призначення вебасто — прогрів систем двигуна до оптимальної для запуску температури. Крім цього, пристрій забезпечує створення комфортної температури в салоні, а також танення снігу зі стекол автомобіля.

Як працює Вебасто та інші передпускові підігрівачі

Обігрів двигуна і салону за допомогою Webasto

Після установки приладу, він підключається до паливної мережі автомобіля, систем електропостачання, охолодження двигуна, обігріву салону. Робота Вебасто будується наступним чином.

  • При надходженні керуючого сигналу, починається подача палива в камеру згоряння.
  • При його спалюванні утворюється теплова енергія (стандартна потужність приладу 3-5 кВт в залежності від моделі), завдяки якій нагрівається антифриз, що циркулює в системі.
  • За допомогою циркуляційного насоса забезпечується рух антифризу по малому контуру системи охолодження (теплообмінник вебасто, радіатор автомобіля, двигун). Через 15-30 хвилин після запуску обладнання в роботу температура силового агрегату досягає нормативної, що дозволяє забезпечити запуск з мінімальними навантаженнями навіть у сильні морози.
  • Підігрітий теплоносій починає циркулювати і в мережі опалення салону. В автоматичному режимі включаються вентилятори, що подають повітря на скло машини. Все це дозволяє не тільки прогріти внутрішній простір, але і забезпечить танення снігу або криги на склінні автомобіля.

Прилад даного класу незамінний при експлуатації в зимових умовах, його окупність досягається за рахунок збільшення ресурсу двигуна і зниження витрати палива на його прогрівання. В середньому, за годину роботи установка споживає не більше 0,5 літра пального, а середній час прогріву складе 15-30 хвилин.

Читайте також: Що таке клімат контроль і чим він відрізняється від кондиціонера та пічки.

Відео про Webasto

Читайте також: В чому різниця між антифризом G11 і G12.

Як користуватися Вебасто (правила експлуатації)

Пам’ятайте, Вебасто працює при виключеному двигуні, тому все спожите електрика надходить безпосередньо з акумуляторної батареї. Слідкуйте за неї уважно, не допускайте її повного розряду.

Пульт дистанційного керування Webasto

Також не забувайте переводити штатну автомобільну пічку в режим «тепло», в іншому випадку чекати прогріву салону не доведеться. Сучасні моделі передпускових підігрівачів підтримують оптимальну температуру теплоносія, система автоматики не допустить його перегріву. Завдяки цьому досягається безпека експлуатації.

Управління пристроєм досить просте, вам всього лише необхідно вибрати найбільш раціональний спосіб подачі сигналу на включення.

  • Найбільш доступні за вартістю пристрої комплектуються тільки таймером включення. Якщо ви віддаєте перевагу виїжджати в певний час (наприклад, вранці на роботу), такий ідеальний вибір для вас. Ви встановлюєте час включення, тривалість прогріву, і отримуєте готовий до поїздки автомобіль до моменту свого приходу на стоянку.
  • Пульт дистанційного керування (працює з відстані до 1 км) більш практичний і зручний. З його допомогою ви зможете запустити апарат роботу в будь-який час. Звичайно, таке доповнення до приладу коштує дорожче, але ви отримуєте більшу свободу, гарантію прогріву машини без прив’язки до часу.
  • GSM-модуль — саме на такі пристрої переводяться новітні моделі Вебасто. Завдяки йому ви зможете контролювати роботу агрегату за допомогою звичайного мобільного телефону. Тобто, знімаються всі обмеження не тільки по часу запуску, але і по відстані до автомобіля. Обладнання дозволяє вибирати певний режим прогріву, регулювати час роботи апаратури.
  • Читайте також: Як зменшити витрату бензину без погіршення комфорту.

    Враховуючи можливості Вебасто, а також досить холодні зими, характерні для більшості регіонів країни, напрошується цілком логічний висновок — прилад цього класу дійсно необхідний. Його установка на автомобіль допоможе вам вирішити безліч проблем, пов’язаних із зимовою експлуатацією особистого транспорту.

    Схожі статті




    • Наклейки на автомобіль (обклеювання, поклейка)



    • Протитуманні фари



    • Вії на фари



    • Трубка: що це таке