Тосол і антифриз: в чому різниця

567

Антифризи — це група незамерзаючих рідин з різним складом і властивостями. Перший в історії промисловий антифриз був виготовлений на початку 20 століття: його склад складався переважно з етиленгліколю, найпростішого спирту з температурою замерзання до -200С. Сучасні антифризи мають різнорідний склад, куди включаються різні багатоатомні спирти, полімери та додаткові присадки.

Тосол — це загальна назва антифризів вітчизняного виробництва. Рідини під цим найменуванням вперше з’явилися в кінці 60-х років минулого сторіччя. У той час за своїм складом тосол практично не відрізнявся від іноземних антифризів і призначався, в першу чергу, для автомобільної промисловості.

У цьому матеріалі ми розповімо в чому різниця між Тосолом і антифризом і що з цього краще для вашого авто. І для того, щоб відповісти на це питання, слід більш детально розглянути склад, властивості та сферу застосування цих незамерзаючих рідин.

Зміст

  • Тосол: історія походження і склад
  • Основні види сучасних антифризів
  • Відео про тосол і антифризі
  • Різниця між тосолом і антифризом

Тосол: історія походження і склад

Попередником тосола вважається антифриз марки 159 — першої радянської незамерзаючої рідини, виготовленої в 1964 році. Після ретельних випробувань було встановлено, що цей антифриз не відповідає основним вимогам автомобільної промисловості: дуже швидко випаровується, володіє високою корозійною активністю, замерзає при відносно високих температурах. На цій підставі, Радянських НДІ Органічної хімії отримало нове технічне завдання — виготовити якісний антифриз, який не поступався б закордонним аналогам.

Дослідження по розробці відповідного складу тривали три роки. Результатом роботи стала незамерзаюча рідина, відома зараз, як тосол. Свою назву рідина отримала в результаті злиття абревіатури «ТОС» (науковий відділ, який працював над створенням антифризу) і хімічної номенклатури «ОЛ» (приналежність до групи спиртів). Таким чином, правильне найменування даної групи антифризів — ТОСОЛ. Поступово ця абревіатура стала ім’ям прозивним, і всі вітчизняні антифризи, що розробляються і випускаються без участі іноземних корпорацій, іменуються тосолами.

З моменту появи першого тосола його склад зазнав значних змін. Сучасний тосол складається з наступних хімічних сполук:

  • дистильована вода;
  • этиленгликолевая основа;
  • солі натрію;
  • силікати;
  • сполуки бору і фосфору;

Тосолы різних марок відрізняються процентним вмістом етиленгліколю, а також включенням додаткових присадок.

Поширена думка про те, що колір тосола впливає на його якість помилково: забарвлення рідини надає нейтральний барвник, який ніяк не відбивається на фізико-хімічних властивостях тосола.

Основні види сучасних антифризів

Загальноприйнята назва «ANTIFREEZE» перекладається з англійської буквально як «проти замерзання», що повністю визначає фізико-хімічні властивості та сферу застосування антифризів. Сучасні незамерзаючі рідини прийнято поділяти на чотири типи:

  • карбоксилатні;
  • традиційні;
  • гібридні;
  • лобридные;

Між собою вони відрізняються за типом активних присадок. Так, до складу карбоксилатных антифризів додаються карбонові кислоти, які уповільнюють корозію і перешкоджають руйнуванню вузлів при раптовому замерзанні рідини.

У традиційних антифризах для цих же цілей використовують різні неорганічні солі: фосфати, силікати і нітрити. З певними допущеннями можна сказати, що тосол — це традиційний антифриз, виготовлений в Росії.

Гібридні антифризи, як і їх більш просунута версія — лобридные антифризи, використовують обидва типи присадок в різних комбінаціях, що дозволяє досягти високих експлуатаційних показників.

Варто відзначити, що основа всіх антифризів — водний розчин етиленгліколю. Він практично не розширюється при замерзанні, має низьку щільність і хорошою теплоємністю. Існують і більш дорогі різновиди незамерзаючих рідин, на основі пропіленгліколю. Це речовина схоже за властивістю з етиленгліколем, але при цьому повністю безпечно і нетоксичне.

Читайте також: G11, G12 та інші маркування антифризів.

Відео про тосол і антифризі

Читайте також: В чому різниця між червоним, зеленим і синім антифризом.

Різниця між тосолом і антифризом

За своїм складом тосол ближче всього до традиційних антифризам: в обох типах рідини використовується этиленгликолевая основа з додаванням неорганічних антикорозійних присадок і барвників. Однак при більш детальному розгляді між тосолом і антифризом можна виявити значну різницю, при цьому — не на користь тосола:

  • ефективність охолодження: застарілий склад тосола перешкоджає ефективної циркуляції рідини;
  • низький термін служби: примітивні сольові присадки в тосол швидко втрачають свої властивості, що виливається в необхідність його частої заміни;
  • висока корозійна активність: неорганічні присадки тосола не здатні забезпечити повний захист деталей автомобіля;
  • необхідність встановлення металевих ущільнювачів: тосол здатен роз’їдати пластикові або гумові деталі;
  • нестабільний хімічний склад: склад тосола може сильно відрізнятися навіть у межах однієї партії випуску;

Стає очевидно, що навіть дешевий традиційний антифриз значно випереджає вітчизняний тосол, однак і коштує він значно дорожче. Тому вибір між купівлею тосола або антифризу залежить, в першу чергу, від фінансових можливостей, а також від наявності потрібної марки незамерзаючої рідини в магазині.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину