У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

248

Ось чому електромобілі не зможуть замінити автомобілі з ДВЗ.

Світовий попит на кобальт і нікель в наші дні ще ніколи не був такий високий за всю історію промисловості. Справа в тому, що це два основних елементи, які використовуються в електричних автомобілях, попит на які зростає по всьому світу. Тепер питання, чи вистачить цих металів, щоб у майбутньому задовольнити величезний попит на електромобілі, якими весь світ збирається замінити в майбутньому традиційні транспортні засоби з двигунами внутрішнього згоряння?

Як нещодавно повідомили Reuters і Bloomberg, незважаючи на те, що попит на нікель продовжує рости, рівно половина поставок цього металу надто низької якості, яке необхідне для використання в автомобільних батареях.

Так що світовий попит на нікель незабаром може продовжити зростати в геометричній прогресії. В результаті на світовому ринку нікелю будуть як переможці, так і переможені. Природно, переможцями будуть ті постачальники металів, які запропонують більш якісну сировину.

У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

Деякі з найбільших виробників руд вищого класу, такі як ГМК «Норільський нікель», Vale і Sumitomo Corp зараз налагоджують свої бізнес-процеси, щоб скористатися перевагами довгострокових контрактів з виробниками акумуляторів.

У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

Також зростання попиту на метали для акумуляторів дозволяє заробити і невеликим виробникам металів.

Наприклад, деякі невеликі компанії з Австралії зараз будують установки для перетворення металів в порошкоподібний сульфат, які ідеально підходить для використання в акумуляторних батареях. До речі, сульфатний нікель вже давно торгується на ринку металів на Лондонській біржі.

Але незважаючи на попит металів, на ринку є вже і переможені. Наприклад, програли шахти Anglo American в Бразилії, які виробляють феронікель, а також ряд компаній з Колумбії.

Але чи зможе існуюча видобуток металів забезпечити потребу у світовому попиті на нікель і інші метали, використовувані в электроавтомобилях?

Вся проблема в тому, що незважаючи на величезну світову видобуток нікелю реально для електроавтомобілів може йти тільки не більше 25 відсотків металу. Вся справа в тому, що нікель, це лише 25 відсотків чистого металу. Все інше це мідь.

Так що незважаючи на світові запаси нікелю, забезпечити їм всю автопромисловість буде нереально.

У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

Що стосується кобальту, то цей метал також не зможе задовольнити попит автопромисловості. Зараз всі гірничодобувні компанії намагаються отримати вигоду від зростаючого попиту на метали для використання в акумуляторах.

В результаті по всьому світу йдуть пошуки запасів кобальту. Зараз найбільший у світі джерело кобальту знаходиться в Демократичній Республіці Конго. Але незважаючи на це в даний момент всі піддані запаси кобальту не зможуть забезпечити світової автомобільної промисловості достатній обсяг металу для електричних акумуляторів. Вся справа в тому, що достатній обсяг кобальту поки не знайдено ніде в світі.

У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

Але як же бути? Адже попит на нікель і кобальт буде тільки рости. Це нагадує початкову автомобільну епоху, коли спочатку з’явилися електроавтомобілі, а потім транспортні засоби з двигунами внутрішнього згоряння, які поступово витіснили електромобілі, по мірі виявлення на планеті нових запасів нафти, що сприяло зниженню ринкової вартості нафти.

У результаті з-за дешевизни бензину автомобілі з ДВЗ остаточно витіснили на початку 20 століття електротранспорт, який поступався традиційним автомобілям, що працюють на бензині, в ефективності.

Так що ми живемо в дивовижний час. Можливо, ми стоїмо на порозі нової ери електротранспорту, який може назавжди знищити автомобілі з ДВЗ. Чи може ми є свідками ,коли електротранспорт в черговий раз програє автомобілів з ДВС.

Що ж поживемо побачимо. Цілком можливо, популизация електротранспорту це чергова світова афера, оскільки зараз, як ми вже сказали, у світі немає стільки запасів нікелю і кобальту щоб електротранспорт став масовим у всьому світі.

У світі не вистачить корисних копалин для того щоб зробити електроавтомобілі масовими

Так, звичайно, через 20, 50 і навіть 100 років на планеті може бути і буде знайдено нові запаси нікелю і кобальту, які будуть здатні забезпечити світової автопромисловості достатній рівень поставок металів для електрокарів. Але питання в іншому.

Чи будуть ці елементи потрібні автомобільного світу? Адже, цілком можливо, що вже зовсім скоро світ чекає черговий прорив в автопромисловості, яка перейде на новий вид палива, які ми ще не знаємо. Поживемо побачимо.

Думаю історія пишеться вже сьогодні і зовсім скоро ми вже дізнаємося прийшли електрокари в світ надовго або в черговий раз це невдала спроба світ відмовитися від машин з ДВС.