Виправдане використання палива преміум класу?

304

«За» і «проти» заправки паливом преміальним

Якщо автовиробник рекомендує заправку вашої моделі автомобіля преміальним типом палива (у Росії це бензин АІ-98), але не вимагає цього, є висока ймовірність того, що саме у вашому випадку преміальне паливо буде зайвою марною тратою коштів.

Можливо, ви відчуєте якусь мінімальну надбавку до потужності автомобіля, яка вплине на динаміку, але розраховувати на великий прогрес точно не варто – добре якщо вийде розігнатися на 0.2-0.3 секунди швидше. Та ж арифметика працює при переході на бензин з вищим октановим числом. Це можна зробити, якщо є рекомендації заводу-виробника, але не потрібно.

Дивіться також: Чому, заправляючи бензин АІ-92 в автомобіль, який потребує АІ-95, ви не заощадите

Так званий бензин преміальної марки продається зараз у багатьох країнах світу. Росія і США не стали винятками в гонитві виробників бензину за максимальною надприбутком. Тому недавно вийшло дослідження Американської автомобільної асоціації (ААА) буде якраз до речі. AAA були дані відповіді на певні питання щодо преміум-бензину, але чітких формулювань, роз’яснень, в чому полягають плюси або мінуси при використанні високооктанового палива, тут немає.

В організованому дослідженні AAA провела різні випробування на диностенде шести легкових автомобілів і декількох пікапів, виявивши, що преміум-паливо, як правило, забезпечує невелике поліпшення продуктивності і ефективності автомобіля. При цьому «їсть» двигун такого палива менше.

Проте дані, отримані асоціацією, також говорять про те, що на всіх випробуваних транспортних засобах вартість використання преміум – палива найчастіше значно перевищувала розмір зекономлених коштів. Тому фінансова вигода від придбання високооктанового преміум-бензину буває дуже рідко.

Виправдане використання палива преміум класу?

Також була практично доведена давня теорія про позитивну збільшення потужності у спортивних машин при заправці преміальним паливом. Так, збільшення в потужності на таких автомобілях більш істотна і цілком виправдана. Також виправдано використання високооктанового палива на пікапах. Принаймні, на американських типах преміум-бензинів пікапи показували кращі результати по потужності.

У випробуваннях взяла участь модель Audi A3 1.8 T 2016 року. Їй високооктанове преміум-паливо потрібно навіть більше, ніж спортивним автомобілям. При перевірці роботи мотора на звичайному бензині в моторі з’явився стукіт. Можливо, це була детонація.

Підводячи підсумки, експерти AAA нічого нового не сказали, але підтвердили теорію багатьох автовласників. Якщо автовиробник говорить заливати АІ-95, заливайте тільки його. Якщо АІ-92 або АІ-98 – тоді їх. Якщо можна використовувати декілька видів палива, в тому числі і «преміум», заправляйтеся тим бензином, який більше підходить для вирішення ваших завдань.

Відео, в якому пояснюються деякі нюанси використання високооктанового бензину (включіть російські субтитри):