Види коробок передач

636

Одним з ключових агрегатів будь-якого автомобіля є коробка перемикання передач (КПП). Вибір типу КПП залежить від багатьох факторів. Різні види коробок передач мають як свої переваги, так і недоліки. На автомобілях використовують чотири основних види КПП. Це механіка, класичний автомат, роботизована коробка або робот, а також варіатор.

Основне призначення будь-якої автомобільної коробки перемикання передач є зміна крутного моменту, що передається від двигуна до коліс, зміна швидкості руху і зміна напряму руху (вперед/назад). Деякі типи коробок передбачають також відключення двигуна від коліс, в інших КПП цю роль виконує додатковий вузол, званий «зчеплення».

Зміст

  • Механічні КПП
  • Коробка автомат
  • Роботизована КПП
  • Варіатор
  • Відео на тему

Механічні КПП

Механічні КПП призначені для ручного перемикання передач. За принципом дії це багатоступінчастий циліндричний редуктор. У нових легкових автомобілях найчастіше використовують 5 і 6 ступінчасту коробку, а в автоклассике застосовувалися 4-ступінчасті.

Ступенева система перемикання передач передбачає конкретний коефіцієнт передачі для кожної пари шестерень. Обчислити передаточне число як співвідношення кількості зубів на ведучої і веденої шестірні. Для першої передачі це співвідношення найбільше. Це означає, що ведуча шестірня найменша, а ведена – найбільша.

Механічні коробки бувають двох вальні і трьох вальні. Трьох вальні використовуються, як правило, на більш потужних легкових автомобілях, вантажівках і спецтехніки. Двох вальні часто встановлюють на автомобілі з переднім приводом.

Багатьом автомобілістам знаком особливий звук, який видає автомобіль при русі на задній передачі. Його не сплутаєш ні з чим він схожий практично у всіх автомобілів. Відбувається це тому, що зуби на передніх та задній передачі різні. На задній передачі використовуються шестерні з прямими зубами. Це дає можливість передавати більший крутний момент, але доводиться розплачуватися підвищеним шумом. На передніх передачах використовуються косозубі шестерні – вони працюють більш тихо, так як зчеплення зубів відбувається поступово, однак їх ККД менше.

Коробка автомат

Автоматична коробка, в її класичному розумінні, має велику популярність серед автолюбителів. Її безперечна перевага є в тому, що водієві не потрібно відволікатися на перемикання передач. Для початку руху не потрібно мати особливих навичок – просто поставив «D» і відпустив гальма. А ще, в салоні на одну педаль менше. За такий комфорт доводиться розплачуватися більш високим, у порівнянні з механікою коробкою, витратою палива.

Робочим елементом в АКПП є три набору шестерень планетарної передачі. Назва «планетарна передача» означає, що менші шестерні обертаються навколо більшої центральної шестерні. Перший набір шестерень називається «головною передачею». Він узгодить швидкість двигуна і швидкість їзди. Інші два набори називаються «вхідним редуктором» і «зворотним редуктором». Далі слід набір муфт і важелів, які блокують різні частини автоматичної коробки, що дає можливість змінювати швидкість руху автомобіля або включати реверс.

Перемикання передач відбувається завдяки комп’ютеру, який включає необхідні гідравлічні клапани, що приводить у рух відповідні муфти планетарних шестерінок.

Автоматична КПП дозволяє двигуну працювати в найбільш ефективному діапазоні потужності. Завдяки різним датчикам, комп’ютер визначає, коли необхідно включити ту або іншу передачу або зупинити автомобіль. Так що водієві не варто турбуватися про оптимальному режимі роботи двигуна, а можна зосередитися виключно на водінні.

Комп’ютер вибирає оптимальний режим роботи двигуна, і на його роботу не впливає настрій або навички водія, то виникає закономірне питання: чому тоді витрата палива збільшується? Відповідь на це питання криється в гідротрансформаторі – пристрій, що передає потужність від двигуна на автоматичну трансмісію. В автоматичній коробці передач він грає роль зчеплення. Велика перевага такої системи в плавності передачі зусилля. Однак ККД гідротрансформатора значно нижче, ніж у зубчастих передач, що і викликає додатковий витрата палива.

Читайте також: Коробка передач АМТ — що це таке?

Роботизована КПП

Трансмісії з роботизованим перемикання передач, або «роботи», як їх іноді називають, об’єднують два попередніх види коробок. По своїй суті, це механічна коробка перемикання передач з двома валами і зчепленням, якими керує комп’ютер. Таким чином, ККД такої коробки вище, двигун завжди працює в оптимальному режимі, що дозволяє отримувати максимум комфорту від їзди.

Недоліком такої коробки може бути те, що до неї треба звикнути. При класичному ручному перемиканні передач водій сам може згладжувати плавність ходу автомобіля завдяки плавному вижимання зчеплення, і додаванню обертів. При їзді з роботизованою коробкою в момент включення передачі може відчуватися невеликий ривок. Щоб його компенсувати, виробники придумали РКПП з двома зчепленнями. Його суть така: в момент перемикання передач, комп’ютер одночасно готовий підключити передачу на одну більше і на одну менше. Завдяки цьому перемикання відбувається практично миттєво без ривків.

Варіатор

Варіатор — це безступінчата коробка перемикання передач. Така трансмісія досить проста. Крутний момент змінюється плавно, що забезпечує абсолютну плавність ходу. ККД такої коробки досить високий, так як відсутні додаткові механізми і шестерні.

Варіатор складається з двох шківів, здатних змінювати свій розмір, і сполучених спеціальним ременем, що дозволяє підбирати найкраще співвідношення передавальних чисел.

Недоліком варіатора є його обмежена застосовність, пов’язана з неможливістю використовувати на досить потужних двигунах. Так що основна сфера застосування такої системи перемикання передач – міські малолітражні автомобілі і скутери.

Читайте також: Докладно про те, що таке варіаторна коробка передач.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового