Як позбутися від вологи в машині

848

Із-за чого в автомобілі утворюється волога

Напевно, майже кожен автомобіліст не раз вже стикався з утворенням вологи особливо в зимовий час, в межах своєї машини. Але звідки ж береться волога в автомобілі? І особливо в мороз, тоді, коли здавалося б цієї вологи не повинно бути ні де. Насправді ж, навіть у зимовий час всередині автомобіля може утворитися дуже багато вологи, яка не тільки може стати причиною неприємного запаху в салоні, а також і пошкодити вашу машину. За яким же причин в зимовий час в автомобілі з’являється волога, як вона утворюється, та, як від неї можна позбутися?

Дивіться також: 27 питань від автомобілістів про холоді

Найчастішою причиною появи вологи усередині салону автомобіля в зимовий час, це попадання в нього снігу і льоду. Адже сідаючи в автомобіль, ми часто не отряхиваем нашу взуття, яка, як правило, завжди знаходиться в снігу. В тому числі і наша одяг, так само як і взуття, може бути в снігу, який дуже швидко перетворюється всередині автомобіля у воду, а значить і у вологу.

Як позбутися від вологи в машині

В результаті цього вологими можуть стати не тільки килимки, але і оббивка сидінь. До превеликий жаль, з-за холодної погоди, з’явилася всередині машини волога, може не зникнути навіть і при увімкненій пічці. Таким чином необхідно запам’ятати, перш ніж сісти в машину, що потрібно обтрусити від снігу не лише одяг, а й взуття.

Таким простим способом ви принаймні хоча б мінімізуєте освіта вологи в салоні.

А що ж робити, якщо волога вже утворилася? Ось декілька порад:

Слідкуйте за килимками на підлозі автомобіля

Як позбутися від вологи в машині

Не допускайте, щоб підлогові килимки в машині ставали вологими. Якщо ж килимки все-таки стали вологими, то витягніть їх з салону і просушіть. Крім цього, радимо всім в зимовий час використовувати тільки гумові килимки, з яких регулярно видаляти образующуюсяся воду набагато легше. В іншому випадку, якщо не видаляти воду з килимків, вона обов’язково почне випаровуватися після прогріву салону при включеній грубці, а потім у вигляді конденсату буде осідати на вікнах машини. Тобто вікна постійно будуть пітніти.

Герметичність салону

Як позбутися від вологи в машині

Крім усього, найчастішою причиною появи вологи усередині автомобіля, є негерметичність дверей, вікон і кришки багажника. Це відбувається із-за зносу ізоляційних компонентів автомобіля. Пам’ятайте, що з часом щільність ізоляційних матеріалів, дверей і вікон погіршується, в результаті чого вода починає проникати і потрапляти всередину салону. Тому, регулярно перевіряйте цілісність самих ізоляційних ущільнень, де найчастіше може збиратися вода. У разі зносу дверних і віконних ущільнень єдино-правильне рішення повернути колишню герметичність машини, це замінити ізоляційні матеріали на нові.

Правильна вентиляція салону автомобіля

Як позбутися від вологи в машині

Якщо в автомобілі з’явилося занадто багато вологи, то рекомендуємо вам обов’язково осушити салон за допомогою печі і кондиціонера. Не бійтеся того, що в зимовий час кондиціонер не буде охолоджувати повітря, він відмінно буде працювати в парі, з пічкою салону.

Але тим не менш одну функцію кондиціонер буде виконувати. Мова йде про осушенні салону від вологи. Якщо ви увімкніть піч і кондиціонер, ваша вентиляційна система буде виводити вологу з салону назовні, а включена пічка в салоні таким чином буде гнати з вулиці всередину нагріте повітря. Правда, в більшості випадків, зробити подібну сушку і вентиляцію в салоні за допомогою повітря ви зможете тільки тоді, коли температура повітря зовні буде не менше 6 °, а повітря не занадто вологий.

Якщо ваша машина оснащена клімат-контролем, то для того, щоб максимально швидко видалити вологу з салону треба просто включити режим “Розморожування вікон”.

Контроль за водостоками автомобіля

Як позбутися від вологи в машині

Якщо ваша машина оснащена люком на даху, то в ній, як правило, повинна бути встановлена дренажна система водостоку, яка відводить зайву воду з даху по спеціальних трубках, які зазвичай проходять всередині самої машини під оздоблювальними панелями інтер’єру.

Дивіться також: Як позбутися від цвілі в машині

Для перевірки цих шлангів (трубок) вам потрібно провести простий тест. Робиться це за допомогою пляшки з водою. Полийте воду на закритий люк. Вона повинна стікати вниз по жолобах не зупиняючись. Якщо вода буде зупинятися, то це буде означати, що дренажні шланги в даху йдуть від люка, забилися. В залежності від марки і моделі автомобіля забиті дренажні трубки або шланги можуть призвести до появи води в просторі для ніг водія і пасажира з переднього сидіння, а разом з тим і до утворення вологи під оббивкою салону. Забиті ж трубки стоку слід терміново прочистити.

Видаліть листя і бруд

Як позбутися від вологи в машині

Між капотом і лобовим склом дуже часто скупчуються листя і різна грязь, які можуть не тільки забити вентиляційні отвори по яких повітря з вулиці потрапляє всередину салону, але і стати причиною засмічення відводу води. Так само листя багатьох дерев можуть з плином часу пошкоджувати лакофарбове покриття кузова. В тому числі, листя і бруд можуть накопичуватися не тільки під капотом, а наприклад в тих же дверях знизу, що рано чи пізно дозволить їм забити дренажні вентиляційні і технологічні отвори в автомобілі, які створені спеціально для того, щоб відводити воду, а разом з тим і зайве тиск повітря в салоні автомобіля.

Правильно зберігайте машину в гаражі

Як позбутися від вологи в машині

На жаль не всі автомобиписты знають, що гаражне зберігання автомобіля в зимовий час не завжди зможе його надійно зберегти. Справа тут в наступному. Головним чинником при зберіганні машини в гаражі є температура навколишнього повітря, а також хороша вентиляція самого приміщення.

Пам’ятайте, що у погано вентильованих приміщеннях волога легко буде утворюватися не тільки всередині самого гаража, але і всередині салону автомобіля.

Дивіться також: Як позбутися запаху сигарет у автомобілі

Наприклад. Ви приїхали в зимовий час з вулиці в теплий гараж, який має не дуже ефективну вентиляцію. Налиплий на кузов і колеса автомобіля сніг починає швидко танути, утворюючи в гаражі калюжі (при плюсовій температурі повітря). Природно, що із-за поганої вентиляції і при плюсовій температурі в гаражі вода з-під машини почне випаровуватися, а потім почне осідати звичайно і на автомобілі, проникаючи всередину салону.

Як позбутися від вологи в машині

Тому, якщо ваш гараж і добре опалювальний, але має погану вентиляцію, то незайвим буде його регулярно провітрювати, відкриваючи при цьому ворота. Правда це все можна вважати короткочасної заходом. Якщо ж ви хочете, щоб волога не утворювалася всередині гаража, а потім не потрапляла всередину автомобіля, то вам необхідно подумати про якісну і вбудованою системою вентиляції всередині гаража.