Що краще ремінь ГРМ або ланцюг

438

Не буде перебільшенням сказати, що серед автомобілістів питання, що краще ремінь ГРМ або ланцюг, дискутується дуже активно. Виробники зараз випускають автомобілі як ланцюговими, так і з реммневими приводами розподільних механізмів, причому ніяких чітких і однозначних ознак того, що перевага віддається якійсь одній із цих типів передач, немає і поки не передбачається.

Це дещо ускладнює і без того нелегку проблему вибору автомобілістам, які збираються обзавестися новим автомобілем. У них є можливість придбати, за великим рахунком, рівнозначні за своїм технічним і іншим характеристикам авто як з ланцюгами, так і з ременем ГРМ. Спробуємо розібратися, який же з них все-таки краще?

Зміст

  • Що таке газорозподільний механізм?
  • Ремінь ГРМ: плюси і мінуси
  • Ланцюг ГРМ: плюси і мінуси
  • Відео на тему

Що таке газорозподільний механізм?

Пристрій ГРМ (Газорозподільний механізм): 1 — шестерня розподільного валу; 2 — кулачки; 3 — розподільний вал; 4 — підшипник; 5 — клапани; 6 — пружини; 7 — ремінь ГРМ; 8 — колінчастий вал з маховиком; 9 — газорозподільна шестерня;

Для того щоб розібратися, що краще ремінь ГРМ або ланцюг, для початку необхідно хоча б у загальних рисах уявляти собі, що ж таке ГРМ, з яких елементів складається і навіщо потрібен. Він являє собою такий механізм управління газовими потоками в двигуні внутрішнього згоряння автомобіля, який змінює фази газорозподілу. Іншими словами, саме ГРМ відкриває і закриває впускні і випускні клапани, які, відповідно, відкривають доступ всередину циліндрів паливної суміші і доступ назовні відпрацьованих газів.

Газорозподільний механізм двигуна внутрішнього згоряння складається з наступних основних елементів:

  • Клапанів;
  • Розподільного валу;
  • Приводу розподільного валу.

Саме до останнього з них мають безпосереднє відношення ланцюга і ремінь ГРМ. Слід зауважити, що в двигунах внутрішнього згоряння з верхнім розташуванням клапанів (а саме таким їхнім розташуванням відрізняються практично всі сучасні ДВС) спочатку використовувалися саме ланцюгові приводи розподільних валів. Вже в двадцятих роках минулого століття ланцюга, що використовувалися в них, були двох – і навіть трирядними (це істотно підвищувало їх надійність), самі ГРМ мали натягувачі і успокоители.

Ланцюгові приводи розподільних валів газорозподільних механізмів використовувалися практично у всіх верхнеклапанных двигунах внутрішнього згоряння, якими оснащувалася автомобільна техніка, аж до 1956 року. Саме тоді в США на спортивному автомобілі Devin Sports Car був використаний ремінь ГРМ. Необхідно, однак, відзначити, що спочатку ремінна передача в газорозподільних механізми використовувалася переважно у спорткарах, оскільки вона забезпечувала (та й зараз забезпечує) досить істотний приріст потужності й крутного моменту.

Однак поступово, в міру вдосконалення ДВС та зростання вимог, які до них пред’являються, ремені почали спочатку серйозно тіснити ланцюга в цих приводах, а зараз вже на рівних конкурують з ними. Досить сказати, що переважна більшість трьох – і чотирициліндрових моторів, встановлюваних зараз на легкові машини, мають саме ремінний привід газорозподільного механізму, а що стосується приводів ланцюгових, то ними найчастіше обладнуються потужні шести – і восьмициліндрові двигуни, якими комплектується техніка декількох виробників (наприклад, Mitsubishi, Toyota, BMW). У той же самий час чимало моделей потужних «багатоциліндрових» моторів забезпечуються ременями ГРМ.

Ремінь ГРМ: плюси і мінуси

Пристрій ремінного приводу ГРМ

Пасові приводи ГРМ, що застосовуються в автомобільних двигунах внутрішнього згоряння, мають цілий ряд переваг, завдяки яким і отримали досить широке поширення. Насамперед, слід зазначити, що вони мають просту конструкцію, при необхідності їх заміна не представляє ніякої праці (причому, до речі кажучи, у багатьох випадках її можна провести самостійно, не вдаючись до допомоги кваліфікованих фахівців).

Ремені ГРМ мають зовсім невелику масу, оскільки виготовляються з легких і в той же час міцних матеріалів (неопрену і скловолокна). Ролики і шківи пасової передачі газорозподільних механізмів також полегшені, що дозволяє істотно знизити загальну масу двигуна.

До безперечних достоїнств ременів ГРМ треба віднести також і те, що вони практично не видають шуму. Що стосується недоліків, то він, мабуть, лише один: міцність істотно нижче, ніж у ланцюгів. Незважаючи на чудову якість матеріалів виготовлення, ремені ГРМ, як показує практика, витримують не більше 50000 кілометрів пробігу. Цифра, звичайно, теж далеко не маленька, але істотно менше, ніж у ланцюгів ГРМ.

Крім того, у ременів є одне досить неприємну властивість: вони іноді рвуться абсолютно раптово, що може призвести (і часом дійсно призводить) до серйозних поломок інших частин двигуна, і, як наслідок, — до дорогого ремонту силового агрегату.

Читайте також: Коли і як міняти ремінь ГРМ.

Ланцюг ГРМ: плюси і мінуси

Пристрій ланцюгового приводу ГРМ

Ланцюги газорозподільних механізмів двигунів сучасних автомобілів (причому навіть однорядні, не кажучи вже про двох – і трирядних) відрізняються високою надійністю і зносостійкістю, саме це є їх головним достоїнством. Їм абсолютно не страшні перепади температури, а оскільки всі їх елементи випускаються з високоміцного металу, то вони чудово витримують будь-які механічні дії. Тому ушкоджуються (а тим більше рвуться) вони вкрай рідко, мабуть, тільки тоді, коли власники машини повністю ігнорує необхідність їх заміни через природного зносу (ресурс ланцюга, до речі кажучи, становить від 100000 до 200000 кілометрів пробігу).

Що стосується недоліків, то вони в ланцюгів ГРМ теж, звичайно ж, є, причому більшість з них, по суті справи, є продовженням переваг. Ланцюгові приводи газорозподільних механізмів мають досить значну масу і складну конструкцію. Вони набагато більш гучні, ніж ремені. Втім, всі ці недоліки, як стверджують експерти, з лишком компенсуються головним достоїнством: міцністю і довговічністю.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового