Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням

234

Що потрібно знати при покупці старого автомобіля, обладнаного прямим впорскуванням


Кілька простих перевірок і порад допоможуть захистити від проблем при купівлі вживаного автомобіля з двигуном GDI.

Двигуни, обладнані бензиновим прямим уприскуванням (GDI), просуваються на ринки автовиробниками під різними назвами. Сьогодні такі агрегати користуються попитом завдяки унікальній конструкції, яка підвищує потужність та скорочує витрату пального. Але, як і багато інших нові технології, двигун GDI не уникнув проблем.

Руйнівний нагар

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням

Найбільш поширеною неприємністю є відкладення на впускних клапанах двигуна GDI. Вони схожі на маленькі круглі металеві двері, які запускають повітря в циліндри двигуна. У більшості випадків, на кожен циліндр встановлено два клапана.

Так, повітря, що проходить через них, що містять забруднюючі речовини — молекули моторного масла і незгоріле паливо. Ці частинки прилипають до розігрітим впускним клапанів, запікаються і утворюють відкладення, звані клапанним сміттям.

У двигунах без системи GDI такий нагар не викликає занепокоєння, так як паливні форсунки розпилюють бензин над поверхнею клапанів перед тим, як він всмоктується в циліндри. Це ефективна безперервна промивка верхній частині впускних клапанів, що запобігає накопичення відкладень, що викликають структурні пошкодження металу.

У двигуні з технологією GDI бензин ніколи не стосується впускних клапанів, оскільки паливна форсунка розташована всередині циліндра, під ними. На двигуні з системою прямого вприскування впускні клапани піддаються впливу забруднюючих речовин, але немає способу їх видалення в процесі роботи двигуна. Так, у двигунів GDI виникають проблеми з відкладеннями на впускних клапанах, що призводить до проблем з продуктивністю і надійністю.

Деякі мотори GDI можуть працювати протягом усього терміну служби автомобіля без проблем, інші ж швидше виходять з ладу. На це впливають багато факторів. Ось чому слід виконувати кілька простих рекомендацій при купівлі вживаного автомобіля з технологією прямого вприскування палива. Вони допоможуть уникнути проблем, забезпечити тривалий термін служби двигуна, безперебійну роботу і економію грошей.

Чому важлива комп’ютерна діагностика

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням
Для початку необхідно вивчити збережені коди пропуску запалювання, отримані за допомогою діагностичного сканування. Накопичення нагару може призвести до порушення алгоритму технології запалювання, тобто до неправильного займання палива. Такі проблеми не може виявити водій під час експлуатації, але вони реєструються комп’ютером при виявленні.

Одним із простих та ефективних способів захисту від покупки автомобіля з проблемним двигуном GDI є комп’ютерна діагностика. Фахівець швидко проведе комп’ютерного сканування мозку автомобіля, щоб дізнатися, зареєстровані чи які-небудь порушення в системі запалювання. Якщо вони є, то можуть виникнути проблеми з клапанами, і тут необхідне більш глибоке дослідження стану системи.

Важливість своєчасної заміни свічок запалювання

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням
Багато автовласників недбало, без належної уваги відносяться до технічного обслуговування машини. Це призводить до серйозних проблем, в тому числі і з системою прямого уприскування палива.

У двигуні GDI свічки запалювання необхідні для підтримки чистоти, що є відмінним способом запобігання заклинювання клапанів. Тому власники автомобілів повинні дотримуватися рекомендацій виробника щодо обслуговування свічок запалювання, міняти їх не пізніше ніж зазначено в технічній документації. Перевірити періодичність заміни свічок на уживаному автомобілі досить важко. Теоретично всі операції повинні бути зафіксовані в гарантійній книжці, але після закінчення сервісного обслуговування відстежити, як часто змінювалися свічки, практично неможливо.

Тут варто розуміти, що навіть невелике зволікання з заміною може призвести до створення більшої кількості забруднення, що приведе до збільшення відкладень на клапанах. Брудні свічки також провокують навантаження на інші компоненти системи запалювання, наприклад, котушки. Це дає додаткове забруднення, наближаючи катастрофу з клапанами. Не варто недооцінювати важливість своєчасної заміни свічок запалювання для збереження працездатності системи прямого вприскування в двигуні.

Заміна масла і якісний бензин

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням
Паливо з високим октановим числом містить миючі добавки, які знижують ризик утворення нагару на клапанах. Так, якісний бензин зберігає працездатність системи подачі палива. Також важливо своєчасно міняти моторне масло. Це робиться згідно з рекомендаціями виробника або по фактичному зносу мастильного матеріалу (на це, зокрема, впливає якість бензину).

Відстежити порушення періодичності технічного обслуговування, використання власником бензину низької якості зможе тільки комп’ютерна діагностика. В теорії про історію заміни моторного масла може розповісти гарантійна книжка, але на практиці вона не настільки інформативний і не страхує від проблем.

Трейсі Льюїс, власник Automotive Product Design and Engineering Group (APDEG) в Тампа-Бей, штат Флорида, працює в автомобільній промисловості вже 40 років і спеціалізується на всіх видах GDI, починаючи з 2008 року. Він також займається аналізом роботи двигунів з системою прямого вприскування різних виробників.

Льюїс радить власникам використовувати тільки високоякісне синтетичне масло, щоб уникнути процесу, званого коксуванням, який може вивести з ладу впускні клапани.

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням

«Використання синтетичного масла з самого початку експлуатації автомобіля замість синтетичних сумішей, що поставляються дилерами, призведе до скорочення коксування на різних швидкостях. Мінеральні частинки масла залишають забруднення на клапанах, яке в кінцевому підсумку перетворюється в твердий абразивний кристалічний шар», – говорить він.

Льюїс радить для максимального спокою шукати транспортний засіб, що експлуатувався на синтетичному моторному маслі. Грунтуючись на багаторічних дослідженнях, він рекомендує використовувати серії Amsoil або Mobil One, як більш дешевої альтернативи. Льюїс також передбачає, що покупці уникають надзвичайно легких моторних масел і використовують зразки з в’язкістю не менше 10 Вт.

Подумайте про чищення клапанів

Покупка уживаного автомобіля з безпосереднім вприскуванням
Автомобілями, оснащеними GDI, доступна спеціальна процедура очищення системи впуску. Вона проводиться дилером або в приватних сервісах. Необхідно запитати у продавця, чи користувався він коли-небудь цією послугою, і подумати про те, щоб почати її проводити щорічно. Це особливо актуально, якщо автомобіль з двигуном GDI має невеликий пробіг.

Але у процедури чищення є як прихильники, так і противники. Одні експерти стверджують, що тільки так можна зберегти клапани чистими, але Льюїс дотримується іншої точки зору. Він каже, що очищення із застосуванням розчинника видаляє тверді абразивні частинки, провокуючи їх потрапляння в циліндри. «Це може привести до наповнення циліндрів і поршнів і пошкодження кілець», – стверджує експерт.

Льюїс звертає увагу на те, що компанії, які продають ці засоби, стверджують, що вони повністю безпечні, пропонують гарантії відсутності збитків від їх застосування. Але не зафіксовано жодної офіційної скарги на очищувачі, немає і свідоцтв їх негативного впливу. Насправді склади провокують потрапляння до 20% сміття у систему, більшу його частину витіснять вихлопні гази, але частинки, які залишаться між поршнями і циліндрами, можуть завдати шкоди. Льюїс рекомендує, щоб при необхідності виконувалась тільки ручне очищення клапанів.

Автор: Сергій Василенков