Сульфатація акумулятора: що це таке

703

Сульфатація пластин серед всіх несправностей акумуляторних батарей стоїть у першій п’ятірці. Так в чому ж полягає цей процес, що таке сульфатація акумулятора і чому вона відбувається? На ці питання ми і спробуємо відповісти в даній статті.

Зміст

  • Що таке сульфатація пластин акумулятора
  • Причини сульфатації акумулятора
    • Глибокий розряд
    • Холод
    • Неправильне обслуговування
    • Спека
  • Як визначити наявність сульфатації
  • Як прибрати сульфатацию пластин акумулятора
  • Відео на тему

Що таке сульфатація пластин акумулятора

Сульфатація пластин акумулятора.

Як відомо, електроенергія акумуляторної батареї виробляється при хімічній взаємодії свинцевих пластин з електролітом – водним розчином сірчаної кислоти. Відповідно до законів хімії одним із продуктів цієї реакції (Pb + 2H2SO4 + PbO2 -> 2PbSO4 + 2H2O) є сульфат свинцю PbSO4. Його осадження на пластинах у вигляді білого нальоту, а іноді у формі великих кристалів, і називається сульфатацией пластин акумулятора або просто сульфатацией акумулятора.

При самому несприятливому розвитку подій сірчанокислий свинець перетворюється в плівку, що перешкоджає проникненню електроліту до пластин. Це призводить до того, що АКБ перестає заряджатися. Тобто пристрій, що називається, «бере» заряд, але дуже і дуже мало.

Простіше кажучи, після зарядки акумулятор з сульфатацией може показувати повну готовність до роботи, але розряджається до нуля буквально в лічені хвилини при підключенні самої звичайної лампочки. Про те ж, щоб провернути колінчастий вал, не може бути й мови – пластин, покритим сірчанокислим свинцем, це взагалі не під силу.

Тепер, після того, як ми описали сульфатацию у загальному і цілому, розглянемо провокують її фактори.

Причини сульфатації акумулятора

Зрозуміло, головна причина цього явища полягає в осадженні сульфату свинцю на акумуляторні пластини. Ми про це вже розповіли, але за яких умов це відбувається? І тут вбачається декілька чинників, які викликають утворення сульфатної плівки. В їх перелік входять наступні:

  • глибокий розряд АКБ;
  • сильне охолодження;
  • довготривале зберігання незарядженої батареї;
  • заливання електроліту з підвищеним вмістом кислоти.

Розглянемо кожну з причин сульфатації акумулятора детальніше і почнемо з глибокого розряду акумулятора.

Глибокий розряд

Під час зарядки сірчанокислий свинець практично не утворюється, оскільки сполуки, які потрібні для синтезу цієї солі, не зустрічаються при подачі заряджаючого напруги вони збираються поблизу пластин з різною полярністю. При відключенні зарядного струму стартує процес розряду, і починається взаємодія зазначених сполук з утворенням сульфату свинцю і його осадженням на пластини. І чим глибше розряджається акумулятор, тим більше утворюється PbSO4, наслідком чого є сильна сульфатація.

Холод

Кожен автомобіліст знає, що в сильний мороз всього за кілька годин акумулятор може розрядитися майже в нуль, що загрожує сульфатацией пластин, якщо своєчасно не підключити акумулятор до зарядного пристрою. Саме по собі охолодження не посилює синтез сульфату свинцю. Низькі температури лише погіршують ситуацію з розрядом АКБ. Те ж саме можна сказати про тривалому зберіганні незарядженої батареї. Якщо повністю заряджену пристрій цілком нормально зберігається протягом кількох місяців, то в недозаряженном акумуляторі процес сульфатації протікає в пришвидшеному режимі, і пластини покриваються плівкою вже через кілька тижнів.

Неправильне обслуговування

Концентрований електроліт в акумуляторну батарею заливають досить рідко, і зазвичай цим грішать недосвідчені автомобілісти, помітили сульфатацию і впевнені в тому, що варто лише додати сірчаної кислоти, і вона змиє сульфатну плівку. Однак ефект спостерігається прямо протилежний. Кислоти стає більше, а, значить, збільшується кількість «будматеріалів» для сірчанокислого свинцю. І вуаля! Проходить два-три дні, і на пластинах видно вже не тонка світла плівка, а великі білі кристали, які просто так – за клацання пальцями – вже не видалити.

Спека

Ще одна причина сульфатації акумулятора це висока температура. Звичайно, 70 градусів під капотом до глибокого розряду не приведуть, але нагрів прискорює хімічну реакцію освіти PbSO4. Ось чому слабо заряджений акумулятор у сильну спеку дуже швидко сульфатується.

Читайте також: Що таке EFB акумулятори і чим вони відрізняються від звичайних.

Як визначити наявність сульфатації

Пластини з різним ступенем сульфатації.

Своєчасна «постановка діагнозу» дозволить заощадити істотну суму грошей, адже осад сульфату свинцю на пластинах ще не є вироком акумулятора. На ранньому етапі зовсім не обов’язково купувати новий джерело електроенергії з усіма фінансовими наслідками. Становище ще можна виправити порівняно простим і бюджетним методом, про який ми розповімо нижче. Тому необхідно знати, як визначити наявність сульфатації. Способів насправді не так багато, щоб в них заплутатися.

Першим «тривожним дзвіночком» є погіршення функціональності акумулятора. Якщо ви помітили, що батарея стала заряджатися набагато швидше звичайного і при сильному кипінні електроліту, то, найімовірніше, це вона і є – сульфатація. Інший симптом полягає в істотному зниженні ємності АКБ. Ключове слово в даному випадку – «істотне». Припустимо, ємність вашої батареї спочатку становила 60 А·год, а за результатами вимірювання ви бачите лише 25 А·ч. Це практично завжди означає, що на пластинах зібрався сульфат свинцю.

Після виникнення підозр залишається тільки візуально переконатися в наявності сульфатації. Обмовимося відразу. Такий контроль можливий тільки в тому випадку, якщо акумулятор обслуговується. Відкрутіть пробки-заглушки і загляньте всередину. Білий наліт важко не помітити, оскільки він добре контрастує з чистим темно-сірим свинцем. А вже світлі кристали взагалі видно, що називається, неозброєним оком. Якщо ви побачили наліт або кристалічні нарости, то негайно робіть заходи для усунення сульфатації пластин.

Як прибрати сульфатацию пластин акумулятора

Сульфатація акумулятора може бути вирішена одним з трьох методів – механічних, хімічних та електрохімічних. Перший передбачає вилучення сульфатованих пластин з корпусу і очищення їх щіткою. У цьому випадку буде потрібно розкрити корпус, на що, звичайно, піде не кожен автомобіліст. Тому даний спосіб використовується вкрай рідко і є скоріше теоретичним.

Хімічна очистка більш поширена, але показує недостатню ефективність для того, щоб вважатися єдино прийнятним методом десульфатации. Для розчинення нальоту сірчанокислого свинцю зазвичай використовуються кислотні хімікати, наприклад, дуже популярний нині «Трилон Б».

Найбільшу результативність у боротьбі з сульфатацией акумулятора показує спосіб, який називається електрохімічним. Він не дуже швидкий, але зате надзвичайно ефективний. Методика полягає в зарядці акумулятора малим струмом (приблизно 0,8-1 А) протягом 8-10 годин і подальшої розрядці протягом такого ж періоду часу. Після цього цикл повторюється, але тільки на цей раз величина зарядного струму встановлюється 2-2,5 А. Для десульфатации достатньо 2-3 циклів.

Виконати дані маніпуляції можна за допомогою звичайного зарядного пристрою з регульованими параметрами. Однак доцільніше всього використовувати спеціальне обладнання – зарядну станцію з функцією профілактичної десульфатации.

Читайте також: Що робити якщо в машині сів акумулятор.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину