Коробка передач DSG: що це таке

530

Багато сучасні автомобілі комплектуються коробкою передач DSG. Вона встановлюється на легкові авто В і С класу. Її також можна зустріти на автомобілях класу D і вище (на потужні машини встановлюється шестиступінчастий тип виробу). Тому власники легкового автотранспорту хочуть знати, що таке коробка передач DSG і чим вона відрізняється від своїх механічних і автоматичних попередників.

Зміст

  • Пристрій і принцип роботи DSG
    • Структура DSG
    • Принцип роботи DSG
    • Пристрій шестиступенчатых і семиступенчатых DSG
  • Відео про DSG
  • Плюси і мінуси DSG

Пристрій і принцип роботи DSG

Коробка перемикання передач DSG являє собою роботизоване обладнання, оснащене двома зчепленнями і пов’язаними з ними двома рядами передач. Це сучасний пристрій випускається в шестиступенчатом і семиступенчатом виконанні.

Структура DSG

  • подвійне зчеплення;
  • головну передачу;
  • два низки передач;
  • диференціал;
  • двухмассовый маховик;
  • систему управління.

Принцип роботи DSG

Дана КПП послідовно включає передачі двох рядів. Тобто, при роботі однієї з передач завжди обрана наступна, а значить вона готова до використання. Така схема роботи забезпечує перемикання без розриву потоку потужності. Це значно підвищує можливості коробки, порівняно з її механічними та автоматичними аналогами. Адже двигун з такою коробкою передач не працює вхолосту, паливо витрачається набагато повільніше, а автомобіль отримує поліпшені розгінні характеристики.

Читайте також: Дізнайтеся чим відрізняється роботизована коробка передач від автоматичної.

Пристрій шестиступенчатых і семиступенчатых DSG

Подвійне зчеплення необхідно для передачі крутного моменту на два низки передач. Семиступенчатое обладнання містить два фрикційних зчеплення. У шестиступенчатом варіанті коробки зчеплення доповнюється провідним диском, підключеним до маховика, і двома фрикційними муфтами, пов’язаними з рядами передач за допомогою головної маточини. Крім того, семиступінчаста і шестиступінчаста моделі DSG відрізняються один від одного типом зчеплення. У семиступінчастою використовується зчеплення сухого типу, доповнене електричним насосом. Така конструкція коробки дозволяє знизити витрату масла і підвищити економічність двигуна. У шестиступінчастою DSG застосовується зчеплення мокрого типу. Воно потребує у великій кількості олії, проте такий принцип роботи дозволяє значно збільшити термін служби обладнання.

Коробка DSG в розрізі

Кожний ряд передач в коробці — це первинний і вторинний ряди, оснащені блоками шестерень. Під час їх роботи другий ряд контролює парні передачі, а перший — непарні і задній хід. Первинний вал у другому ряду являє собою порожнистий пристрій, надіте на аналогічний вал в першому ряду. При цьому обидва первинних валу розміщуються співвісно.

Шестерні первинних і вторинних валів також мають різний принцип роботи. Ті з них, які знаходяться на первинних валах, жорстко з’єднані з самим валом. На відміну від них, шестерні на вторинних валах вільно обертаються, а між ними знаходяться синхронізатори, що включають потрібну передачу. Крім того, КП DSG оснащується шестерень заднього ходу на проміжному валу. Це пристрій необхідно для реверсивного руху. Вторинні вали теж містять провідні шестерні, що відповідають за головну передачу.

Перемикання передач і управління зчепленням контролюється вдосконаленою системою управління. Вона складається з:

  • Електрогідравлічного блоку, що відповідає за роботу гідравлічного контуру управління. Цей блок складається з електромагнітних клапанів, мультиплексора, золотників-розподільників, клапанів регулювання тиску. Електромагнітні клапани призначені для перемикання передач. Золотники-розподільники управляються спеціальним важелем селектора. Клапани регулювання тиску необхідні для роботи фрикційних муфт. А мультиплексор управляє гідроциліндрами перемикання передач (всього 8 циліндрів), використовуючи для цього електромагнітні клапани. Частина гідроциліндрів працює у вихідному положенні мультиплексора, а інша частина — у його робочому положенні. Під час цього процесу використовуються одні й ті ж електромагнітні клапани.
  • Електронного блоку управління, який забезпечує роботу системи відповідно до сигналів датчиків.
  • Вхідних датчиків, що контролюють частоту обертання на виході і вході DSG. Також датчики відстежують температуру і тиск масла, і розташування вилок включення передач.
  • Відео про DSG

    Читайте також: Що таке коробка CVT, як вона влаштована і у чому її відмінності від DSG.

    Плюси і мінуси DSG

    На підставі розглянутих вище характеристик можна виділити плюси і мінуси коробки передач DSG.

    До її плюсів слід віднести:

    • відсутність втрати потужності двигуна та його економічність;
    • підвищену швидкість розгону;
    • збалансованість використання палива (автомобіль, оснащений DSG, витрачає пальне на 10% ефективніше, ніж машина з механічною або простий автоматичною коробкою передач);
    • функцію перемикання передач в ручному і автоматичному режимах (така можливість є навіть не в кожній автоматичною КП).

    Серед мінусів даної коробки передач слід виділити:

    • високу вартість автомобіля (порівняно з авто, оснащеними звичайними КП);
    • складність конструкції, погано що відбивається на ремонт коробки передач (при серйозних поломках вам доведеться віддати велику суму грошей за нову коробку передач, так як стару неможливо буде відремонтувати);
    • негативний вплив на систему управління частих перепадів температур (таких перепадів неможливо уникнути при використанні DSG, тому КП швидше виходить з ладу, ніж механічна або автоматична);
    • неможливість лагодження системи управління і необхідність нових витрат на її заміну;
    • надмірний перегрів преселектора.

    Читайте також: Що таке варіатор і чим він відрізняється від автоматичної коробки перемикання передач.

    Перераховані переваги дозволили DSG стати найпопулярнішою коробкою передач за останні роки. Тому нею були оснащені багато легкові автомобілі. Наприклад, Audi Q5 і R8, SEAT Ibiza, León і Altea, Škoda Yeti і Octavia, Volkswagen Passat CC, Tiguan, Caddy, а також багато інших авто від відомих світових виробників.

    Також варто виділити недоліки, властиві тільки шестиступінчастим або ж тільки семиступінчастим коробок передач. Наприклад, семиступінчаста DSG виходить з ладу швидше, ніж шестиступінчаста. Це пов’язано з особливостями роботи зчеплення сухого типу. Крім того, в машинах, оснащених семиступінчастою коробкою передач, під час переходу з першої передачі на другу може спостерігатися смикання. Однак цей недолік властивий не всім DSG і зустрічається дуже рідко.

    Мінусом шестиступінчастою КПП можна вважати високу вартість її обслуговування. Адже ця коробка передач має зчеплення мокрого типу, а значить вона потребує у великій кількості олії для нормальної роботи.

    Незважаючи на всі недоліки, DSG набагато зручніше будь-яких своїх попередників. Вона полегшує керування автомобілем і покращує його технічні характеристики. Тому сміливо купуйте машину з цією коробкою передач і не думайте про проблеми. З таким сучасним пристроєм ви зможете визначити свій стиль їзди і зафіксувати його за допомогою селектора. Зробивши це, ви позбавите себе від подальшого контакту з трансмісією. Але не забувайте контролювати правильність її роботи і відразу звертайтеся в автосервіс при виявленні посмикувань, шумів і інших ознак виходу обладнання з ладу.

    Схожі статті




    • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



    • Що краще варіатор або автомат



    • Чим відрізняється варіатор від автомата



    • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового