Ознаки несправності ДМРВ

439

При роботі двигунів внутрішнього згоряння, якими оснащуються сучасні автомобілі, відбувається згоряння паливно-повітряної суміші, для формування якої, як неважко здогадатися з самої її назви, необхідно перемішати пальне з повітрям, причому в строго певних пропорціях. Відповідно, системи, які відповідають за формування цієї субстанції, в кожен момент часу функціонування силового агрегату повинні точно знати» витрата кожного з її компонентів. Значення цього показника для одного з них допомагає визначати датчик масової витрати повітря (ДМРВ). Слід зауважити, що він присутній в конструкції тільки інжекторних двигунів, і якщо водії помічають ознаки несправності ДМРВ, то слід перевірити і, при необхідності, замінити.

Зміст

  • Навіщо потрібен датчик масової витрати повітря?
  • Основні ознаки несправності датчика масового витрати повітря
  • Відео про несправності ДМРВ
  • Як перевірити ДМРВ на несправність?

Навіщо потрібен датчик масової витрати повітря?

Як виглядає датчик масової витрати повітря на автомобілі

ДМРВ це важливий датчик розташовується безпосередньо за повітряним фільтром двигуна, а якщо говорити точніше, то між ним і дросельним вузлом. Він влаштований настільки тонко, що дозволяє з високою точністю вимірювати витрату тільки того повітря, що добре очищений від механічних домішок

У процесі роботи ДМРВ передає електронної системи управління двигуном сигнали, які обробляються і інтерпретуються, як той об’єм повітря, який подається для формування паливно-повітряної суміші. Для нормальної роботи силового агрегату об’ємне співвідношення в ній рідкого пального (бензину, солярки) і повітря має бути близьким до 1х14. Якщо ця пропорція порушується, то відбувається або істотна втрата потужності двигуна, або ж перевитрату палива (це до речі, головні ознаки несправності ДМРВ). Інформація, одержувана ЕБУ від датчика, що визначає масовий витрата повітря, допомагає уникнути.

ДМРВ виробляє вимір кількості повітря, яке в одиницю часу потрапляє в паливну рампу. Ці дані він передає в ЕБУ, який моментально виробляє розрахунок кількості рідкого палива, яке потрібно подати для формування суміші, і віддає відповідні «розпорядження» відповідальним за це пристроїв двигуна. Таким чином, якщо, наприклад, натиснути педаль акселератора, то повітря починає відразу ж надходити більше, ДМРВ це миттєво визначає, відправляє дані в ЕБУ, яке у відповідній пропорції збільшує подачу бензину або солярки. Якщо ж кількість повітря зменшується, то знижується і обсяг подачі рідкого палива.

З точки зору конструкції, існує та активно використовується три типи таких датчиків:

  • На основі трубки Піто;
  • З термоанемометрическими вимірниками;
  • З плівковими вимірниками.

ДМРВ, побудовані на основі трубки Піто, вважаються вже застарілими і в самих нових моделях двигунів не використовуються. Вони являють собою так звані лопаткові витратоміри, головними елементами яких є пов’язані з потенціометрами і м’яко закріплені на осях пластини. Змінюючи своє положення під впливом потоку повітря, вони впливають на потенціометр, який змінює своє електричний опір.

Датчики масового витрати повітря з вимірниками термоанемометричного типу досить дороги, хоча і досить ефективні. У них встановлені спеціальні теплообмінники, що складаються з двох платинових ниток, які нагріваються проходять електричним струмом. Одна з них обдувається потоком повітря, друга залишається контрольної, і по різниці струму, що проходить через них, ЕБУ обчислює кількість надходить для формування паливної суміші повітря. ДМРВ з плівковими вимірниками вважаються найсучаснішими. За своїм принципом дії вони практично аналогічні термоанемометрическими, тільки в них використовуються не платинові нитки, а керамічні елементи з платиновим напилюванням.

Основні ознаки несправності датчика масового витрати повітря

Несправність ДМРВ, як вже зазначалося вище, призводить або до збагаченої, або до збіднення паливної суміші бензином або соляркою, що негативно впливає на функціонування двигуна і може привести до серйозної поломки. Найчастіше несправності ДМРВ бувають пов’язані з засміченістю повітряного фільтра: повітря очищається при цьому погано, а що містяться в ньому механічні частинки потрапляють в датчик, що і є причиною його поломки. Слід зауважити, що датчики масового витрати повітря є неремонтируемыми пристроями, і якщо вони виходять з ладу, то їх доводиться міняти на нові.

Практика показує, що основні ознаки несправності ДМРВ наступні:

  • З’являється помилка Check Engine, яка свідчить про те, що рівень цього сигналу датчика дуже низький;
  • Двигун витрачає більше палива, ніж звичайно;
  • Силовий агрегат погано заводиться, знижується його потужність, він починає глухнути;
  • Автомобіль погано розганяється;
  • Двигун працює або на підвищених, або на знижених обертах.

Звичайно, всі ознаки можуть виявлятися і при інших несправності автомобіля, але в будь-якому випадку, якщо виявляється хоч один з них, це є вагомим приводом відвідати станцію технічного обслуговування. Втім, перевірити, ДМРВ на несправності, можна і самостійно, не звертаючись до фахівців СТО.

Читайте також: Що таке датчик кисню або лямбда-зонд і які функції виконує.

Відео про несправності ДМРВ

Читайте також: Більше інформації про те, що таке ДМРВ на автомобілі.

Як перевірити ДМРВ на несправність?

Для початку необхідно просто його демонтувати і провести візуальний огляд. Якщо на автомобілі встановлений термоанемометричний датчик масової витрати повітря, то потрібно перевірити цілісність платинових ниток. Якщо хоча б одна з них обірвана, то датчик є несправним і далі його не можна експлуатувати.

Є ще один дієвий спосіб перевірки ДМРВ. Якщо є підозра, що він несправний, то потрібно просто від’єднати його штекер і завести двигун. Якщо обороти істотно зросли, то, швидше за все, датчик масової витрати повітря несправний

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда