Як інженери Вольво змогли перемогти турбояму на своїх нових двигунах?

229

Як працює система PowerPulse проти турболагов?

Компанія Volvo стверджує, що знайшла ліки від появи так званої «турбоями», яким стало використання нової системи під назвою PowerPulse. Крім того, що система блискуче розумна, вона дійсно проста у рішенні. А все геніальне, як ми знаємо зі школи, має бути просто!

Дивіться також: За турбіні на кожен циліндр? Чому б і ні!

Також відомо, що кожен автомобіль з турбонаддувом страждає від короткочасної «турбозадержки» при відкриванні дросельної заслінки після натискання на педаль акселератора, при цьому двигун в цей момент знаходиться в оборотах, при яких наддув просто зобов’язаний підвищувати тиск в циліндрах. Багато років виробники працювали з великою кількістю різноманітних налаштувань і різних конфігурацій для того, щоб звести до мінімуму цей ефект. Успіх був змінним.

Зміст затримки наддуву полягає в тому, що крильчатка турбіни конструктивно не здатна миттєво відреагувати на різке натиснення педалі газу водієм. Для її розкручування на максимальні оберти потрібен певний час. Відповідно, потрібно часовий проміжок для того, щоб у циліндри надійшло більше повітря, і так далі.

Як інженери Вольво змогли перемогти турбояму на своїх нових двигунах?

Єдиним ефективним рішенням проблеми в такій ситуації могла стати постійна робота турбокомпресора на максимальних обертах навіть в моменти, коли педаль газу повністю відпущена. У Volvo створили саме таку систему і назвали її PowerPulse.

Дивіться також: Електричний турбонагнітач і електричний механічний нагнітач: в чому різниця

В систему входить компресор, що нагнітає повітря з повітряного фільтра в дволітровий повітряний бак, потім повітря порційно при необхідності подається у випускний колектор, тим самим підтримуючи постійне обертання турбокомпресора і усуваючи турболаги.

На сьогоднішній день система Volvo PowerPulse доступна тільки на 2.0-літровому дизельному моторі.

Звичайно, якщо ви віддаєте перевагу бензинові двигуни, шведська компанія також може запропонувати плагін-гібридну версію Т8, яка поєднує в собі наддув і турбонаддув з електричним двигуном для того, щоб переконатися, що ви ніколи не відчуєте затримок з вашої керованої дросельною заслінкою.