Смуги, точки, кольорові візерунки — – і тільки 1 (один) спосіб позбутися від “муару” на фотографіях

89

Муарові візерунки на фото: чому виникають і як уникнути

Чимало фотографів, та й просто людей у яких виникла необхідність відсканувати, завантажити або зробити фотографію, стикалися з феноменом «муара» — візерунка, якого не повинно бути на фотографіях, але який з’являється на ілюстраціях і в завантажених в соціальні мережі картинках.

Як боротися з цим явищем і звідки воно з’являється, пояснює дизайнер мартін віхарі.

Звідки з’являється на фото цей своєрідний візерунок?

Муар у вигляді смуг, точок, кольорових візерунків виникає при зйомці на фотокамеру (смартфон) таких об’єктів, як паркани і решітки, матеріали з лініями і так далі, тобто предметів з певним типом перетину. Також ефект можна побачити і неозброєним поглядом, коли ви спробуєте подивитися, наприклад, крізь паркан під певним кутом — ланки розходяться і синхронізуються один з одним, створюючи дивний ефект:

Крім того, його можна виявити і на фотознімку білого екрану, на якому на фото раптово з’являться червоні і зелені візерунки, яких насправді не існує.

Саме через муара ведучим і журналістам забороняється носити одяг зі смужками:

Www.getrevue.co

Загалом, за словами віхарі, муар виникає через складний візерунок, створений при накладенні двох однакових візерунків. Іноді муар входить до складу дизайну, але в фотографуванні він буде тільки заважати.

Також фотографи і дизайнери зустрічаються з явищем муара при роботі над збереженням фотографій, що містяться в старих книгах і газетних статтях, у вигляді оцифрованих даних. Наприклад, якщо ви скануєте наступну чорно-білу фотографію за допомогою сканера:

Www.getrevue.co

То отримаєте приблизно наступний результат:

Www.getrevue.co

Таким чином з’являється точковий візерунок, якого насправді не існує. Крім того, якщо ви зменшите відскановану фотографію, в залежності від збільшення також з’являться різні візерунки-артефакти. На фотографії нижче видно, як з’являються різні візерунки при зменшенні масштабу:

Www.getrevue.co

За словами мартіна, муар також виникає через те, що вихідна фотографія перетворюється в набір маленьких чорно-білих точок при друку в книзі або газеті.

тому в цьому випадку при архівуванні книг і газет він перш за все звертався до вихідних фотографій для їх цифровізації, а не до сканування надрукованих фото.

Природний мінус такого підходу-доступні не всі фото-оригінали, та й не кожен, навіть відомий фотограф зможе отримати доступ до існуючих оригінальних фото.

Як позбутися від муару більш продуктивним способом?

Тому нічого не залишається, окрім як переводити в цифру надруковану фотографію. А щоб виключити прояв муару, для фотографії потрібно буде застосовувати деяку комп’ютерну обробку.

  • спочатку він спробував метод під назвою «розмиття”, який широко відомий як метод видалення муара. Досить розмити фото, і точки зникнуть. Однак цей метод стирає і іншу інформацію, крім муара, калічачи зображення.

«всі посібники з демуара радять вам після цього застосувати фільтр підвищення різкості, щоб компенсувати це, але це схоже на розігрів холодної піци. Ви ніколи не повернетеся туди, де були раніше, як би ви не старалися”, – говорить мартін віхарі.

Тому пан віхарі попросив метод видалення муара через соціальні мережі. Спочатку пан віхарі думав, що буде потрібно складна комп’ютерна обробка, така як машинне навчання. Однак отримав відповідь від фотографа і нейробіолога брайана вільяма джонса, в якому говорилося:.

Швидке перетворення фур’є, якщо говорити більш-менш простими словами, — це «алгоритм поділу хвиль з перекриттям різних частот для кожної частоти». Як всім знайомого прикладу він використовується в еквалайзері, який регулює вихідний сигнал для кожної частоти під час відтворення звуку.

За словами віхарі, коли фотографія представлена як свого роду форма хвилі, муар може бути представлений як хвиля з періодичністю.

Коли алгоритм швидкого перетворення фур’є був застосований до розглянутої фотографії (фото зліва) за допомогою програмного забезпечення для обробки зображень fiji (як каже автор матеріалу — потужного засобу обробки зображень), був отриманий такий білий візерунок (праворуч), який показує небажану «візерунковість» на фото.

Www.getrevue.co

В результаті віхарі успішно видалив муар, прибравши білий візерунок, виявлений за допомогою швидкого перетворення фур’є, і виконавши зворотне його перетворення.

На зображенні нижче ви можете порівняти різницю до сканування (ліворуч) і після видалення муара (праворуч):

А тут видно різницю з методом розмиття (фото зліва) і перетворенням фур’є( праворуч):