ТОП-5 кращих розробок від Jeep

255

П’ять найкрутіших моделей-концепткарів Jeep


Протягом багатьох років Jeep створював дивовижні концепти, тому непросто виділити 5 кращих творінь легендарного виробника.

Кожен рік американська марка представляє ряд концепцій для власного щорічного великоднього сафарі Moab, тому є, з чого вибирати. Тут присутні і типові проекти, і відверто «дикі», за мірками сучасного автопрому.

В цьому році Easter Jeep Safari почнеться в кінці березня, тому всі з нетерпінням чекають, що автовиробник представить глядачам і експертам. А поки варто згадати 5 кращих концептуальних проектів марки.

5. Jeep Quicksand

ТОП-5 кращих розробок від Jeep

Цього здорованя представили у 2017 році, коли Jeep Wrangler отримав брутальну зовнішність. Тут все говорить про мощі, яка не обтяжена зайвими елементами, починаючи з подовженого шасі Wrangler, закінчуючи капсулообразным кузовом без передніх і задніх крил, бічних стекол і бампера в традиційному його розумінні.

Розробники ідеально підібрали двигун для «качка». Це MOPAR 392 HEMI з восьмипозиционным уприскуванням, пов’язаний з 6-ступінчастою механічною коробкою передач Getrag.

Передні шини BFGoodrich Mud-Terrain T/A KM2 взуті на 32-дюймові диски, а задні – на 37-дюймові. Як і більшість «диких» концепцій Jeep, подібна машина ніколи не стане масовою. Але вона здатна надихнути ентузіастів на створення власної версії спартанського всюдихода на базі інших шасі.

4. Jeep Mighty FC

ТОП-5 кращих розробок від Jeep

Дебют цього чарівного творіння відбувся в 2012 році. Це вантажівка займає особливе місце у алеї слави Jeep. Тут розробники відмовилися від всього, що звично в дизайні позашляховика. Концепція Mighty FC походить від Jeep Forward Control, звідси і назва «FC» з дизайном кабіни, яка дозволяє встановлювати на колісну базу повнорозмірний вантажний відсік.

Дивіться також: Еволюція Jeep, від Willis до нового Wrangler

Розробка заснована на Jeep Wrangler Rubicon 2012 року, але кабіна була зміщена вгору і вперед, вона нависає над передньою віссю. Колісна база збільшилася, так як додався вантажний відсік з боковим завантаженням довжиною близько 2,5 метрів.

Модифікації Mighty FC Concept пропонували шкіряний салон Katzkin і оснащувалися:

• важкими офсетними мостами Mopar;

• конічними амортизаторами колекторів;
• лебідками Warn 16,5;
• вихлопними трубами з нержавіючої сталі Corsa.

Особливим шиком стали 40-дюймові шини, взуті на 17-дюймові диски Hutchinson.

3. Gladiator

ТОП-5 кращих розробок від Jeep

«Гладіатор» відрізняється від попередніх розробок раціональністю і традиційними рішеннями. Але він гідний місця в даному рейтингу, так як це пікап від Jeep. Автомобіль був представлений в 2005 році і створювався, за твердженням представників американського бренду: «Щоб стати прикладом способу життя, заснованого на всіх функціях знаменитого Jeep Wrangler». Тут була решітка з сімома фірмовими прорізами, салон c відмінним круговим оглядом, блокування диференціалів, лебідка, вмонтована в передній бампер.

Дивіться також: Сім невідомих позашляховиків марки Jeep

Оснащувався Gladiator 4-циліндровим мотором об’ємом 2,8 літра з турбонаддувом. Агрегат володів потужністю 163 л. с. і видавав 400 Нм крутного моменту. У комплекті з двигуном йшла 6-ступінчаста механічна коробка передач і роздатка, що передає потужність на всі колеса.

2. Willys2

ТОП-5 кращих розробок від Jeep

Дебютував автомобіль на Токійському автосалоні 2001 року. Позашляховик сильно випередив свій час, у ньому є елементи дизайну, які масово застосовуються на сучасних джипах. Під капотом Willys2 встановили 1,6-літровий 4-циліндровий двигун потужністю 160 л. с. і 210 Нм крутного моменту. Агрегат працював в парі з 4-режимної автоматичною коробкою передач. Розробка Wrangler базувалася на Willys MB (це стосується кузова) і колісній базі довжиною 2,41 метра з 21-дюймовими дисками і шинами.

З цікавих моментів Willys2 також варто відзначити легкий алюмінієвий каркас і цільний корпус з вуглецевого волокна. У 2001 році ці опції застосовувалися в основному на спортивних автомобілях топового сегмента і військової техніки. Сьогодні вуглецеве волокно і алюміній можна знайти на різних класах транспортних засобів, включаючи позашляховики.

1. Jeep Hurricane

ТОП-5 кращих розробок від Jeep

«Ураган» був представлений на автосалоні Детройта в 2005 році. Цілісний кузов, виконаний у спортивному стилі з вуглецевого волокна, не став феєричним і не вразив гостей свіжими ідеями, але система управління чотирма колесами стала відкриттям. Так, «Ураган» міг рухатися боком. Щоб подарувати таку мобільність позашляховику, його оснастили двома 5.7-літровими двигунами V8 HEMI. Концепція управління всіма колесами була розроблена і запатентована Chrysler.

Не дивно, що Hurricane не побачив масового виробництва, але в розробці концепції було отримано кілька патентів. Ідея зробити подібний позашляховик з’явилася після того, як Dodge викотив «Томагавк», а Chrysler справив враження на світ з допомогою ME Four-Twelve. Так, настала черга Jeep потрясти всіх «Ураганом».

Автор: Сергій Василенков