Що означає знак Ш у трикутнику на автомобілі

1259

Будь-який досвідчений водій, знає, що означає знак «Ш» у трикутнику червоного кольору, приклеєний до заднього скла автомобіля. Але, якщо ви тільки навчання водінню або є пішоходом, то ви можете і не підозрювати про значення цього знаку. Зараз ми розповімо для чого потрібен цей знак, як він повинен виглядати і обов’язково його використовувати.

Зміст

  • Для чого потрібен знак «Ш»
  • Як повинен виглядати знак «Ш»
  • Обов’язково наклеювати знак «Ш»
  • Деякі нюанси використання знака «Ш»

Для чого потрібен знак «Ш»

Насправді знак «Ш» немає нічого загадкового: він наклеюється на заднє скло пізньої осені або на початку зими і сповіщає водіїв, що їдуть ззаду, що власник машини встановив на неї зимові шиповані шини. Тобто, літера «Ш» є скороченим позначенням слова «шипи».

Справа в тому, що шини, обладнані шипами, набагато краще здійснюють зчеплення з дорогою, особливо якщо полотно покрите шаром накатаного снігу або льоду. Якщо водій побачить на дорозі перешкоду і загальмує, його гальмівний шлях буде коротшим, ніж у машини на звичайних шинах. З-за цього їде ззаду водієві необхідно дотримувати велику дистацию між машинами, інакше він не встигне загальмувати в разі екстреного гальмування машини на шипах.

Крім того, шипи тримаються на шинах не занадто міцно. Під час руху вони можуть обламуватися і вилітати з-під коліс. Якщо йде ззаду машина тримається на короткій дистанції, уламки шипів можу пошкодити скло або подряпати капот.

Як повинен виглядати знак «Ш»

Згідно стандарту, знак «Ш» виконується у вигляді трикутника з однаковими сторонами, довжина яких повинна бути не менше 20 див. Стандарт встановлює ширину облямовує червоної лінії, яка повинна становити рівно 0,1 від довжини сторони трикутника.

Втім, дуже багато водіїв приходить в голову власноруч малювати знак «Ш», оскільки з настанням осені його можна купити в будь-якому автомагазині не дорожче 100 рублів.

Обов’язково наклеювати знак «Ш»

Правила говорять, що водій встановив на своєму авто шини з шипами, повинен сповістити про це інших водіїв шляхом наклейки на заднє скло або капот відповідного знака. Зазвичай букви «Ш» з’являються на машинах пізньої осені або на початку зими, коли водії «перевзувати» свої авто в зимову гуму. Навесні ж наклейку знімають, так як влітку ніякої необхідності в шипах немає. Навпаки, літом їзда на шипованих шинах не рекомендується, так як вони руйнівно діють на асфальтне покриття дороги.

За відсутність знака «Ш» на склі машини, обладнаної шипованими шинами, водій може поплатитися штрафом. Хоча його сума не дуже велика і складає всього 500 рублів. Але, інспектор ДПС може й обмежитися усним попередженням з приводу відсутності у вас на задній частині машини заповітного трикутника.

Також потрібно зазначити, що на поточний момент існує чимало судових рішень, які визнають винним у зіткненні водія на машині з шипованной гумою, причому саме через відсутність у нього на склі нещасливого знака «Ш».

Читайте також: Що повинно бути в автомобільній аптечці.

Деякі нюанси використання знака «Ш»

  • Купуючи в магазині чи на авторинку наклейку із зображенням знака «Ш», необхідно звертати увагу на розміри трикутника. Його сторони не повинні бути коротшими 20 див. Наклейка, яка не відповідає вимогам стандарту, з формальної точки зору рівнозначна повній відсутності знаку. Якщо на вашій машині наклеєний знак невеликого розміру, це теж може послужити приводом для штрафу.
  • Не обов’язково клеїти знак на скло, адже в правилах не вказано конкретне місце його розміщення. Цілком достатньо відшукати для трикутника помітне місце на кришці багажника або навіть на бампері. Основна вимога – помітність для їдуть ззаду водіїв.
  • Наклейка зі знаком «Ш» обов’язково повинна бути присутнім на задній частині машини при проходженні техогляду. Зрозуміло, вона потрібна тільки тим, у кого встановлено шини з шипами. Якщо цей знак відсутній при наявності шипів на шинах, проходження техогляду, швидше за все, не зареєструють, навіть якщо в іншому з машиною все буде в порядку.

Читайте також: Що таке діагностична карта автомобіля.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця

Якісні автозапчастини для іномарок в нашому інтернет магазині

7-15-2021


Аutozakaz-один з провідних постачальників автозапчастин в Україні. Компанія безпосередньо співпрацюємо з імпортерами, у тут можна замовити будь-які комплектуючі для автомобілів і отримати їх протягом 24 годин. Для підбору потрібної деталі на сайті можна скористатися пошуком, зазначивши номер в пошуковому рядку або вибрати онлайн по марці машини, вказавши модель і модифікацію. Переходьте за посиланням autozakaz.com.ua та переконайтеся самі.

Переваги інтернет магазину Аutozakaz

  • великий вибір, каталог товарів включає більше 3 млн. автозапчастин;
  • швидка доставка комплектуючих для автомобілів протягом доби;
  • тільки оригінальні деталі від провідних виробників, продаж безпосередньо від імпортера;
  • справедлива ціна на всі комплектуючі, покупка без комісій і переплат;
  • в інтернет магазині гарантоване повернення та обмін


Великий асортимент запчастин для іномарок


Незаперечна перевага-широкий вибір комплектуючих для автомобілів, швидкий продаж і доставка товарів в будь-який куточок України. На сайті представлена продукція 30 топових брендів, в каталозі товарів можна відразу вибрати потрібні автозапчастини в режимі онлайн і отримати їх протягом невенликого часу годин.

Це дуже зручно:

ваша машина не простоює в автосервісі, Ви отримуєте Автозапчастини для ремонту на наступний день;
будь-яку екстрену поломку можна усунути самостійно, замовивши деталі на сайті;
інтернет-магазин швидко відправляє будь-які комплектуючі для іномарок і економить Ваш час.
Якщо ви не змогли знайти автозапчастини, фахівці компанії допоможуть з вибором: щодня працює онлайн-консультант, також можна зв’язатися за формою зворотного зв’язку, яка вказана на сайті. Тут можна купити оригінальні комплектуючі для автомобілів і замовити доставку.

Якісне обслуговування в інтернет магазині Аutozakaz


Інтернет магазин Аutozakaz вже відомий на українському ринку, який підтвердив свою кваліфікацію і професіоналізм. Щодня до на сайт заходять тисячі відвідувачів, багато хто стають постійними клієнтами компанії.

Співробітники магазину ввічливі, комунікабельні, зможуть підібрати Автозапчастини по артикулу, моделі, серії або по року випуску машини. Кожен замовник може розраховувати на кваліфіковану підтримку, якісне обслуговування та помірні ціни!