Що насправді означає термін турбо яма?

254

Підхоплення або провал, як характеризується турбо лад?

Поступове й дуже повільне підвищення тиску наддуву, яке ви зазвичай вважали турбо ямою, насправді таким є не у всіх випадках. Це явище може бути також пов’язане з дургим показником, термін для якого звучить як “порогом наддуву”, який за своєю природою повністю відрізняється від так званого «турбо лага», але його можна випадково переплутати з ним.

Дивіться також: Автомобільні турбокомпресори: Всі найважливіші факти

По мірі того, як автовиробники все більше звертаються до використання турбованих двигунів малого обсягу, чимало людей стурбовані. Багато цікавилися темою, чули страшилки про “турбо лаги”, характеризуються повільним, непередбачуваним появою імпульсу підвищеного тиску під час прискорення.

Насправді описаний вище недолік ніяк не відноситься до такої проблеми як турбо яма.

Джейсон Фенске (канал на YouTube Engineering Explained), пояснить нам суть проблеми і розмежує два абсолютно різних явища з якими автовласники можуть стикатися при експлуатації турбованих автомобілів.

Виявляється, що явище, яке багато хто вважали турбо лагом може мати зовсім іншу природу.

Воно швидше пов’язано з порогом підвищення наддуву двигуна. На обертах при яких турбований двигун може почати виробляти достатню кількість вихлопних газів для того щоб інтенсивніше розкручувати турбіну. Розрахувати поріг підвищення наддуву двигуна можна використовуючи дані про його обсяг і коефіцієнт подачі компресора. Цей фактор безпосередньо пов’язаний з конструкцією двигуна. Його неможливо змінити без повного перегляду способу руху повітря в двигуні.

Поріг наддуву – це швидкість обертання двигуна при якій в ньому з’являється достатня кількість і тиск вихлопних газів для створення наддуву.

Що насправді означає термін турбо яма?

А що ж тоді турбо лад? Це затримка між часом, коли ви відкриваєте дросель натискаючи педаль акселератора і моментом, коли турбіна починає підвищувати тиск, в момент коли двигун знаходиться вище порогу наддуву. Деякі двигуни конструктивно мають майже нульовим «турбо відставанням», інші навпаки, грішать цим щосили. Але в природі не існує мотора, який здатний миттєво збільшити тиск турбіни нижче свого порога наддуву двигуна. Це просто неможливо.

Турбо лад – додаткова тимчасова затримка вище порогу наддуву, коли дросельна заслінка відкрита і турбокомпресор повинен прискоритися для створення високого позитивного тиску в двигуні.

Так що наступного разу, коли ви помітите повільний відповідь дросельної заслінки автомобіля з турбонаддувом, не поспішайте звинувачувати авто в наявності турбо лага. Задайте собі питання: чи дійсно цей провал пов’язаний з турбо ямою або це пов’язано з перебуванням двигуна нижче порога наддуву?

Дивіться також: За турбіні на кожен циліндр? Чому б і ні!

Відео з роз’ясненням (бажано включити російські субтитри):