Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

435

Лексус проти Тойота, автомобілі якої марки краще?

З самого початку появи автомобілів склалася практика порівнювати їх один з одним, вибираючи кращий. Але насправді подібні тести не можуть бути об’єктивними, оскільки кожен авто має як плюси, так і мінуси.

Також невдячна це справа – обговорювати смаки людей. Адже, як кажуть, скільки людей, стільки й думок. А як щодо того, щоб порівнювати два бренди, які належать одній компанії? Наприклад, чи замислювалися ви про те, чи дійсно автомобілі Лексус краще їх більш дешевих аналогів, які випускає бренд Тойота?

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

На думку багатьох людей, незважаючи на те що майже вся продукція Лексус заснована на базі модельного ряду Тойота, автомобілі преміального бренду перевершують продукцію Тойоти і за якістю, і по надійності. Але чи це так? Щоб це зрозуміти, потрібно повернутися в минуле і зрозуміти історію розвитку компанії Тойота і поява на ринку люкс-бренду Лексус.

Що ж за автомобілі випускає компанія Лексус на базі продукції Тойоти? Якщо коротко, то автомобілі Тойота, як правило, розташовуються на рівні автомобілів німецького бренду Volkswagen. Автомобілі ж Лексус створені, щоб конкурувати з преміальною продукцією Мерседес, Ауді, БМВ і Порше.

Трохи історії:

В кінці Другої світової війни Японія усвідомила, що одна з причин, по якій вона програла війну, полягала в тому, що її військова продукція і техніка не мала хорошої якості. У ті роки Японія могла похвалитися якістю техніки тільки у Військово-Морському флоті.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Наприклад, якщо порівняти японські танки часів Другої світової війни з російськими, американськими та німецькими, то японська самохідна військова техніка являла собою жалюгідне видовище. Це були не танки, а барахло. Тим не менше на початку 40-х років Японії вдалося виграти війну в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Але як же Японії це вдалося з такою недосконалою військовою технікою?

Це стало можливим завдяки тому, що, незважаючи на убогі японські танки, в країнах, що воювали з Японією в Азії, не було взагалі ніяких танків. І військовий успіх Японії тривав до тих пір, поки в цьому регіоні не з’явилася армія США.

Під час Другої світової війни будь-яка компанія США, яка б хотіла стати постачальником зброї та боєприпасів для армії Америки, повинна була отримати сертифікат якості продукції, який видавали в Каліфорнійському університеті в Берклі.

Сертифікат видавали тільки після проведення перевірки продукції за статистичним методом, розробленим професором Едвардом Демінгом. На основі його стандарту інститут проводив відбір якісної продукції для її подальшого постачання армії США. Також Едвард Демінг став відомий на весь світ завдяки доробленому їм циклу Шухарта, який тепер називають циклом Шухарта-Демінга (PDSA або PDCA).

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Едвард Демінг, Американський учений, “батько якості для Toyota”, підняв менеджмент на нову висоту виступає в Японії.

В кінці Другої світової війни, після капітуляції Японії в 1946 році, Едвард Демінг вперше у своєму житті приїжджає до Японії для циклу лекцій по темі статистичного контролю якості. У підсумку до його думки прислухалися багато глави великих японських корпорацій.

Так, в Японії усвідомили, що країні потрібно вчитися впроваджувати нові стандарти якості продукції в цілому для всієї промисловості. В результаті по всій Японії був організований процес масового навчання менеджерів методів статистичного контролю.

Примітно, що, коли японці вперше запросили Едварда Демінга, він поставив умову, що буде розмовляти тільки з вищим керівництвом корпорацій, оскільки вважав, що «риба гниє з голови» і саме тому нові знання повинні в першу чергу отримувати глави компаній.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

На думку професора, все має починатися з глави компанії, так як не менеджер каже своєму начальнику, що і як робити, а навпаки. Також і бригадир зазвичай не вказує своєму керівнику, що робити. У будь-якій компанії владу тече згори вниз і не інакше.

Тому завжди все має бути зосереджена на топ-менеджерів. Саме зверху повинні йти вказівки по стандартизації і дотримання якості. Відповідно, чим нижче посада, тим менше впливу працівник надає на якість. Ось чому професор вважав, що його знання повинні переймати тільки вищі керівники компаній.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Коли Едвард Демінг потрапив до Японії, він сказав топ-менеджерам, що якщо вони будуть слідувати його вченню, то через 10 років зможуть перевершити Америку за якістю продукції. В першу чергу в автопромисловості, де у японців в ті роки були великі проблеми з якістю. Менеджери з недовірою поставилися до слів професора – вони просто не могли повірити, що таке можливо. Але в підсумку більшість топ-менеджерів провідних корпорацій Японії зробили все, чого навчав Демінг. І яке ж було їх здивування, коли виявилося, що професор був на 100% правий.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Однією з японських компаній, яка почала строго слідувати філософії якості Демінга, стала Тойота. Завдяки впровадженню цієї філософії компанії Тойота вдалося за короткий час заявити про себе на весь світ.

Дивіться також: Росія починає розробляти надважку ракету

Якщо ви коли-небудь опинитеся в Японії і побачите штаб-квартиру Toyota Factory, зверніть увагу на одну зі стін будівлі, де висять гігантські портрети всіх минулих президентів компанії. По центру ви побачите ВЕЛИКИЙ портрет, який у 3 рази більше за інших картин, – це портрет американського професора Едварда Демінга – «батька якості для Toyota».

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Однією з філософій Демінга було якість не тільки роботи команди інженерів і дизайнерів, але і всіх без винятку співробітників компанії. Так, його стандарти якості включають зміна роботи маркетологів і менеджерів з продажу. Наприклад, якщо слідувати філософії професора, то для збільшення якості недостатньо налагодити випуск продукції. Також необхідно знаходити і розвивати нові ринки, що, безумовно, призводить до зростання прибутку компанії.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Один з головних праць Демінга: книга “Вихід з кризи”. Нова парадигма управління людьми, системами і процесами

Послідовницею філософії Демінга стала і компанія Хонда, яка ще в 1980-х роках основну прибуток мала тільки завдяки своїм компактним 500-кубовим мотоциклів і декільком моделям авто (Honda Accord і Honda Civic). Після ж введення нових стандартів на базі вчення професора Демінга компанія Хонда виявила, що може створити висококласний ринок і завоювати його.

Мова йде про появу преміальних автомобілів під брендом Acura. Примітно, що базовими конкурентами автомобілів Acura компанія Хонда визначила німецькі авто (Mercedes-Benz, Audi і Porsche), а не модні в ті роки американські преміальні машини.

Перші кілька років автомобілі Acura мали величезний успіх. Сьогодні цей бренд як і раніше непогано почуває себе на багатьох світових ринках. Це приклад того, як нічим не примітні автомобілі Хонда перетворилися у машини преміального класу за рахунок створення окремого люкс-бренду на основі професора філософії Демінга.

Тойота, побачивши успіх Хонди, створила альтернативу Acura – Lexus. Цікаво, що при виборі імені в остаточному варіанті пропонувалося дві назви бренду: Lexus і Lexis. У підсумку керівництво Тойоти вирішило зупинитися на Lexus, оскільки ім’я Lexis порахувало дуже жіночним. Під більш мужнім брендом Lexus компанія Тойота почала випускати преміальні автомобілі в якості альтернативи висококласним німецьких автомобілів: Mercedes-Benz, Audi і Porsche.

У тому числі ім’я Lexus було обрано з причини того, що літера L в латинському алфавіті йшла раніше, ніж буква M, на яку починається назва німецьких автомобілів для Mercedes-Benz.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

На думку компанії Тойота, це давало перевагу бренду при пошуку споживачами автомобілів в різних каталогах, довідниках і автомобільних журналах, де традиційно сортування автомобілів йде за латинським алфавітом. Чому принципово Mercedes-Benz? Справа в тому, що для бренду Lexus компанія Mercedes-Benz була головною метою. Погодьтеся, амбітна мета для тих років.

Компанія Ніссан на прикладі Хонди і Тойоти також вирішила налагодити випуск автомобілів під новим преміальним брендом. Так на ринку з’явилася компанія Infinity.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

У компанії Ніссан вирішили зробити точно так само, як зробила Тойота при виборі імені бренду Lexus, придумавши назва люкс-бренду на латинську літеру I, яка в латинському алфавіті йде раніше букви L (Lexus) і M (Mercedes). Як бачите, в алфавітному порядку бренд Acura займає першу сходинку, оскільки ім’я компанії починається на букву «А».

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

До речі, ця буквено-змагальна «абракадабра» японських преміальних брендів зайвий раз доводить, що компанії були створені не тільки для просування преміальних автомобілів на американському ринку, але і для конкуренції японських авто з німецькими люкс-автомобілями на європейському авторинку.

Всі ми знаємо, що в Європі, що стосується автомобілів, всі дороги ведуть до Німеччини. Німці завжди вважалися еталоном якості автопродукції. І змагатися з німецькими автомобілями було практично нереально. Навіть більшість американських автомобілів не могли конкурувати по надійності і якості з німецьким автопромом.

Що ж говорити про японських машинах, чиє якість в ті роки відставала від європейських транспортних засобів. Вся справа в тому, що в післявоєнні роки японські автомобільні компанії не мали якихось серйозних технологій в конструкції автомобілів, якими володіли німецькі та американські автомобільні компанії.

У підсумку на перших порах японська автопромисловість була змушена тільки наслідувати європейським автомобілям. Японські вулиці, як правило, такі ж вузькі і маленькі, як і європейські. Природно, на ранньому етапі розвитку автопромисловості Японії на внутрішньому ринку з’являлося дуже багато автомобілів, дуже схожі на європейські.

Якщо ви подивитеся на ранні моделі Тойоти, то виявите, що багато з них виглядали як автомобілі Peugeot 404. Ранні моделі Ніссан були схожі на автомобілі Fiat і навіть BMW (модель 2002). Datsuns Z копіював стиль Jaguar XK. Компанія Mazda пішла ще далі, створивши свої двигуни на основі роторного німецького мотора, розробленого німцем Ванеклем. Компанія Субару за основу взяла двигун з водяним охолодженням VW / Porsche.

Так що, як бачите, для японських автовиробників з самого початку було природним копіювати німецькі автомобільні розробки. У тому числі в преміум-сегменті.

Але коли Тойота створювала бренд Лексус, вона спершу поставила для себе дуже високу планку, ризикуючи зазнати на авторинку фіаско. Адже випуск автомобілів під брендом Lexus передбачав не просте копіювання німецьких автомобілів. Планувалося зробити автомобілі Lexus не просто краще, а набагато краще німецьких.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Для цього компанії довелося створювати автомобілі для Нюрнберзької траси і автобанів у Німеччині. Адже саме там німці зазвичай перевіряють свої розкішні авто. Також це було необхідно, так як інші японські преміальні бренди перевіряли свої автомобілі в Європі. В першу чергу це зробила компанія Acura.

Також компанія Лексус планувала обійти легендарні німецькі автобренди за якістю. У першу чергу планувалося зайняти в рейтингах J. D. Power верхні місця.

Правда, відомо, що різні рейтинги не відображають реальність. У тому числі є питання і до рейтингів компанії J. D. Power. Хоча, варто визнати, це найпопулярніший у світі рейтинг надійності та якості автомобілів, до яких прислухаються як звичайні споживачі, так і експерти.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

У рейтингу J. D. Power була одна основна категорія Most reliable drive-train, в якій протягом 20 років домінували німецькі автомобілі Mercedes-Benz і Porsche.

Наприклад, в один рік перше місце по надійності і якості займав бренд Mercedes-Benz. У наступний рік ТОП рейтингу займала компанія Porsche. У наступний рік Mercedes-Benz знову посідала перше місце. Так протягом 20 років дві німецькі компанії мінялися місцями один з одним у верхній сходинці найпрестижнішого в світі рейтингу надійності автомобілів.

Але в підсумку, на диво, Mercedes-Benz почав втрачати свої позиції в самій важливій для себе категорії рейтингу J. D. Power, пропустивши вперед бренд Lexus, використовував філософію Демінга, яку також раніше успішно почала застосовувати головна компанія Toyota.

Плюс успіху Lexus сприяла неправильна політика компанії Mercedes, яка в спробі зберегти вартість своєї продукції (захистити від інфляції і від зростання вартості автомобілів у зв’язку з збільшенням дорогих технологій) частину функцій і виробництв віддала на аутсорсинг.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

В першу чергу на аутсорсинг було віддано виробництво електроніки. До чого це призвело, напевно, знає будь-який власник сучасного Mercedes. Мова йде про постійні численних електронних збої та помилки, якими грішать сучасні німецькі авто. Нагадаємо, що до цього Mercedes виробляв більшість електроніки на своєму виробництві, контрольований компанією Даймлер.

Дивіться також: Топ 10 найбільш ненадійних автовиробників в 2017 році за версією jd Power

Так що, як бачите, на тлі поліпшення якості автомобілів Lexus успіху бренду багато в чому сприяло падіння якості автомобілів Mercedes. У результаті компанія Lexus на протязі вже більше 15 років займає верхні рядки рейтингу J. D. Power як бренд, який виробляє найнадійніші автомобілі у світі.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Крім того, всі співробітники Toyota / Lexus укладають спеціальні угоди NDA / NCA, які прирікають їх на певні зобов’язання перед японськими брендами. Так, ті, хто приходить на роботу в Toyota / Lexus, підписують угоду про нерозголошення і угода напрямок проти конкурентів.

Наприклад, співробітники Toyota / Lexus згідно з угодою отримують довічну заборону на роботу в компаніях-конкурентах. Причому ця заборона юридично діє для співробітників навіть у тому випадку, якщо вони добровільно покинуть компанію або вийдуть на пенсію.

Наприклад, колишні співробітники Toyota / Lexus не можуть працювати в таких компаніях, як: GM (і будь-які марки General Motors), Ford, VW, Audi, Mercedes-Benz, Volvo, Saab, Chevrolet, Peugeot, Fiat, Chevrolet, Chrysler. Також заборона поширюється і на японські компанії Nissan і Datsun, Mazda, Honda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Таким чином Toyota / Lexus захищає свою внутрішню філософію, яка допомогла їм зробити найнадійніші автомобілі у світі.

Зверніть увагу: у списку немає компанії Porsche. Так, дійсно, у цьому списку «заборонених компаній» не було цього преміального бренду. Справа в тому, що Porsche – це, швидше, невеликою гравець на ринку в основних нішах, ніж реальна загроза для Toyota / Lexus. Адже японські бренди працюють у різних нішах. Так що багато відставні співробітники Toyota / Lexus почали потрапляти в штат Porsche, навчаючи вище керівництво німецького бренду філософії якості Toyota, заснованої на знаннях, отриманих від професора Демінга.

У результаті В середині 1990-х років якість автомобілів Porsche значно покращився і залишається на високому рівні і по сей день, на відміну від інших німецьких брендів (в тому числі Mercedes-Benz), які погіршили якість продукції.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Також ви повинні були помітити, що Porsche не тільки перейняла філософію Демінга (за якістю продукції), отриману від колишніх співробітників Toyota / Lexus, але і взяла за основу головний принцип професора – пошук і розвиток нових ринків продажу.

В результаті саме це дозволило Porsche залишатися на плаву і тримати високу планку. Так, Porsche розширила свою модельну лінійку, підкоривши ринки позашляховиків і седанів, які раніше були для компанії чужими. Якщо б компанія Porsche до сьогоднішнього дня випускала, як раніше, тільки спорткари, то їх продажу до теперішнього моменту впали б до критичних значень, і, швидше за все, бренд вже пішов би з ринку і навіть, можливо, припинив своє існування, як багато колись легендарні автобренди.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

У Porsche не було іншого вибору, крім як розширити свою модельну лінійку, для того щоб залишитися на світовому авторинку життєздатною компанією.

Але повірте, для Porsche перехід до філософії Демінга був важким. Адже в ті роки для компанії вважалася чи не богохульством тільки одна думка або ідея про створення позашляховиків або седанів. При цьому в керівництві Porsche розуміли, що, якщо не розширити модельну лінійку, в майбутньому бренд чекає неминуче банкрутство. У результаті вище керівництво німецького бренду «дозріло» і прийняв філософію Демінга, яку привнесли в компанію колишні співробітники Toyota / Lexus.

Сьогодні у модельній лінійці Porsche з’явилося безліч автомобілів, які створені для різних людей. Таким чином, компанія змогла уникнути фінансових проблем за рахунок розширення модельного ряду. Це і є філософія Демінга, що полягає в занятті нових ніш і нових ринків.

І робота в цьому напрямку триває. Porsche зараз не збирається зупинятися і в майбутньому планує ще розширити модельний ряд за рахунок нових класів автомобілів. Наприклад, нагадаємо, що Porsche розробляє нову модель електрокара, який стане конкурентом продукції Tesla.

Так що, як бачите, філософія, створена в Toyota на основі вчень американського професора Едварда Демінга, цілком прижилася і в компанії Porsche. А раз так, то це прямий доказ, що знання, які дає професор, реально допомагають поліпшувати якість продукції, що в підсумку сприяє зростанню продажів.

Один з перших Lexus, модель LS 400 першого покоління

Також філософія Toyota / Lexus однакова і, відповідно, автомобілі, що випускаються під обома брендами, мають однакову якість, яке можливо при суворих стандарти на всіх етапах виробництва, починаючи від проектування і закінчуючи рекламою нового авто в ЗМІ. Тобто тільки коли всі гілки влади в компанії працюють за єдиним стандартом на основі філософії Демінга, то досягається 100% результат.

На закінчення хотіли б відповісти на головне питання, яке цікавить мільйонів шанувальників японських автомобілів: «Краще продукція Лексус, ніж автомобілі Тойота, чи все-таки ні?».

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Як бачите, Тойота використовує для бренду Лексус ті ж стандарти якості, і, відповідно, як мінімум, автомобілі Лексус не можуть бути гіршими. Тим більше що більшість люкс-автомобілів Лексус створені на основі платформ, що використовуються при виробництві автомобілів Тойота.

Дивіться також: Hyundai або Kia: чи Варто купувати?

Але говорити про те, що автомобілі Лексус по якості однакові з продукцією Тойота, не можна. Все, звичайно, залежить від тієї або іншої моделі. Наприклад, є автомобілі, однакові за якістю. Але є моделі, які краще за якістю і надійності, незважаючи на те, що вони засновані на базі більш дешевих автомобілів Тойота.

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Наприклад, такі моделі, як Lexus RX і ES, засновані на тій же платформі, що і Toyota Camry. Відповідно, в принципі, якість цих машин має бути приблизно однаковим. Але для багатьох моделей Лексус використовуються кращі допуски (отже, найкраща якість) і поліпшені стандарти функцій розкоші. Адже автомобілі Лексус займають люкс-сегмент, що в будь-якому випадку зобов’язує компанію оснащувати автомобілі розкішною обробкою і дорогими опціями.

Модель Лексус: дизайн, якість, надійність, преміальність

Так що, безумовно, автомобілі Лексус краще. Але ненабагато. І, в принципі, якщо слідувати цій логіці, автомобілі Лексус не варті таких величезних грошей, скільки за них просять в наші дні. Адже, по суті, це звичайні автомобілі Тойота, з тим же рівнем якості і надійності, за винятком розкішної обробки, більш потужних двигунів і, звичайно, більш преміальних опцій. Але ця переплата за преміум аж ніяк не виправдана.

Також варто звернути увагу, що не всі автомобілі Лексус поділяють платформи з автомобілями Тойота. Так, в модельній лінійці Лексус є моделі, які базуються на своїй індивідуальній архітектурі. Наприклад, Lexus LS заснований на якийсь архітектурі Тойоти.

За рахунок цього компанія змогла вкласти в цей автомобіль не тільки значно кращу якість і нові стандарти розкоші, які недоступні в автомобілях Тойота, але і нагородити ці моделі усіма перевагами інженерних зусиль, досліджень і розробок, які велися індивідуально тільки для цього автомобіля.

Так що якщо мова йде про моделі Лексуса, розроблених на власній платформі, то ви отримуєте набагато більше, ніж звичайний розкішний аналог автомобіля Тойота. У цьому випадку ви дійсно отримуєте повноцінний преміальний автомобіль.

Також у цьому випадку якість і надійність деяких моделей можуть бути істотно вище, ніж у традиційних моделях Тойота.

Який позашляховик якісніше і надійніше: Land Cruiser / LX570 або 4Runner?

Які автомобілі краще: Lexus або Toyota?

Стосовно таких автомобілів, як Land Cruiser / LX570 і 4Runner, то, звичайно, це продукт однієї платформи, і, відповідно, різниця в цих машинах – тільки в якості обробки і різних моторах. В цілому ж надійність і якість однакові.