Блог ім. Unfragged → багато турендуро, багато гір, багато серпантинів і махачкалінський травмпункт

77

Я в інвалідній каталці. Мені боляче і холодно, але настрій цілком бойовий. На мені досі сохнуть залишки екіпа. На нозі гіпс. Навколо-міліція, озброєна охорона, повз проводять закривавлену людину під конвоєм. Це-недільний вечір. Це-центральний травмпункт махачкали. Але ж ще вчора все було набагато пристойніше 🙂

Як я тут опинився? вісім годин тому, по гравійному удовбаному серпантину, ми заїхали на гору щоб подивитися покинуте село гамсутль. Сім годин тому почалася злива з градом, промочив нас і оточуючих туристів, і викликає думки з розряду «щоб врятуватися від селевого потоку — не потрапляйте в сель». Температура падає з +25 до + 12. У малесенькій кухні відкритої кафешки біля парковки уазиків ховаються від раптової негоди жінки і діти, багатьох відверто ковбасить від холоду, «голос-в-шоломі» ховається там же. Я ж, з кількома мужиками окупував відкриту альтанку, яка хоч якось закриває від вітру і у неї є дах. І у нас є термос з гарячим чаєм. Цілком можна жити, правда кожні п’ять мнуть доводиться знімати адвенчури і виливати з них чергову порцію води, яка чи то все ще стікає туди зі штанів і термухи, чи то вичавлюється з підкладки самих ботів. Так, адвенчури теж промокають, якщо води стільки, що затікає через верх.

Шість годин тому дощ нарешті закінчився і ми починаємо з’їжджати по грунтовому серпантину, де місцеві ризикують їздити тільки на уазиках, до дороги. Ще й гопроха розрядилася, а лізти за акумулятором не хочеться, хочеться швидше в тепло і в сухий одяг.через ще п’ятнадцять хвилин-я лежу в грязі, тримаючись за ногу і матюкаючись, нормальна дорога в якихось п’ятдесяти метрах від нас, і якась місцева дворняга, яка прагне розміром до алабаю, намагається засунути ніс мені у відкритий візор щоб, мабуть, лизнути і підбадьорити. Ну або особа відгризти, щоб вже точно не нудьгував. Байк лежить трохи далі в грязьовій колії. Прикро. Боляче. Але більше прикро.

Протягом хвилини шок проходить, мозок знову в змозі генерувати щось інше, крім «твоюматьтвоюматьтвоюмать». Заспокоюю оточуючих, які набігли, усвідомлюю, що все в порядку, крім ноги, яка відчувається розпеченої і яка ще якось рухається, але організм цим спробам явно чинить опір. “голос-в-шоломі” дзвонить в швидку, швидка одна на весь гунібський район і зараз зайнята, так що рекомендують шукати попутку. Поруч виявляється людина з москви на машині (спасибі тобі, антон, якщо ти раптом це прочитаєш коли-небудь!), який погоджується допомогти. З другої спроби за допомогою оточуючих завантажуюся на переднє сидіння, будь-який рух приносить купу неприємних відчуттів, але адвенчур і шарнірний наколінник непогано працюють як шина.

Чотири години тому – я в районній лікарні в гунібі. Доза кеторола внутрішньовенно. Спроба зняти адвенчур з лівої ноги виявляється безуспішною, так що чобіт і штанина термухи гинуть під ножем, кусачками і величезними ножицями. В голові безглузда думка»хотів же з ранку нігті на ногах постригти”. Рентген показує гвинтовий перелом гомілкової кістки, зміщення, всі справи. Місцеві ескулапи качають головами, кажуть, що вони таке не лагодять, і їдьте-но ви в махачкалу, там республіканська травматологія, там розберуться. Мотають ногу в гіпс, видають милиці, щоб дійти до машини.ще три години їдемо до махачкали, балакаємо, мокрі шмотки все ще сохнуть прямо на мені, настрій бойовий, незважаючи на весь дискомфорт. Дівчина ж на таксі їде назад в гамсутль, щоб перегнати звідти в гуніб до лікарні мого гусака, потім забрати в гунібі речі, а потім на своєму байку вже приїхати в махачкалу. Бронюю їй гостинку поруч з лікарняним.

Ще один рентген, пропозиція зробити операцію “не гірше ніж в цій вашій москві”, мені в п’яту засвердлюють спицю, вішають гирю і відправляють в палату чекати ранку. “цікавий виходить відпустку”, думаю я, нарешті зігріваючись. Плеєр у вуха, тріп-хоп в плеєр, безуспішні спроби заснути, і трохи більш успішні спроби налаштуватися на музику, щоб хоч якось відключитися.

Починалося ж все наступним чином.старт з москви і подольська, зустріч біля лідера, м4, балаканина по гарнітурі. Експеримент ” обсохну я там же, де і в минулому році?». Обсох, прямо перед заправкою. Витрати крейсерської 140-160 на 800 гусе, в такому режимі він вже починає жерти бенз, але з собою пара каністр і це швидше привід поржати.

знову вам не сидиться вдома!

Мало не доїжджаючи сальска живе мій друг, якого давно не бачив. Ночуємо, вдень розслабляємося після після довгого перегону, закуповуємо відро раків, енний обсяг прохолодних пінних напоїв. На жаль, на прибирання пшениці вже запізнилися, так що» покерувати комбайном в полі ” голосу-в-шоломі не дісталося. Мені пару років тому дісталося, так що торгану ще й фоточками з минулого.

хтоничен комбайн в ночі!

На наступний ранок переміщаємося в кисловодськ, паркуємо мототикви і йдемо гуляти по місту. Сходимося на тому, що кисловодськ занадто туристичний в поганому сенсі цього слова. Багато людей, багато відверто туристичних магазинів і кафешок, що не викликають бажання в них заходити. Гуляємо по парку, намагаємося потрапити на канатку – але вона закрилася півгодини тому. Та й фіг з нею, просто гуляємо.бачиш місце для залипання-сідай і залипай!

Наступного ранку стартуємо у бік приельбрусся.

тиждень використання гусака за призначенням!

Доїжджаємо до джили-су, кидаємо байки, перевзуваємося і йдемо гуляти по горі. Спостерігаємо компанію туристів на квадриках, перекидаємося з ними парою слів, і йдемо далі.ховрахи глузливо пищать над нашим темпом сходження, а я обіцяю собі поменше жерти і приділяти більше уваги кардіо. Піднімаємося на плато, залипаємо на класні види навколишньої дійсності і ельбрусу. Через півгодинки через сусідню гору випливає некисла хмара, яка поступово затягує собою все до горизонту. А нам ще туди повертатися.

Ще трошки насолоджуємося видами і тупотимо вниз. Переодягаємося, стартуємо назад. Майже плюс тридцять поступово перетворюються в плюс десять, у дівчини є повноцінний дощовик а у мене з собою тільки верхня частина мембрани від куртки. Натягати. А ще я за день до старту, проїжджаючи пробку, віддер і викинув пін-лок, який спотворював картинку, як його не налаштовуй болтами. Так що олдскульно їду з прочиненим візором, щоб хоч щось бачити, злегка вмиваючи морду гірським дощиком. Так ми котимося по серпантинах, я наскрізь мокрий від пояса до адвенчурів, але в них поки не затікає, так що жити можна. Знаєте, чим мене нескінченно радує восьмисотий в такі моменти? правильно, між ногами пластиковий фальшбак і важливі частини тіла не мерзнуть про холодне залізо. Обганяємо на серпантинах компанію туристів на квадриках, доводячи перевагу двоколісної техніки.доїжджаємо до п’ятигорська, вечеря, душ, сон.

На наступний день забираємо в ділових лініях мітас-07, який відправили сюди заздалегідь, шукаємо шиномонтажку. Знаходимо мотосервіс twowheels з дуже чуйним і допитливим господареммеханіком, моїм тезкою. Не тільки перекинув колеса, але ще і провів ревізію байків і передав пару привітів нашому механіку. В силу непростої логістики втрачаємо на це майже весь день, і вирішуємо, що в махачкалу все одно доїдемо сьогодні, нехай і по темряві.

Діодне світло на гусе прекрасний, потік машин не особливо великий, так що можна спокійно їхати на далекому 110-120 крейсера з якоюсь ілюзією безпеки. Знову ж таки, дві повноцінні туринди прибирають зайве занепокоєння на тему»а раптом ямка або купина”. О другій годині ночі-ми в махачкалі. Мітас поки відверто не радує. Відчуття, ніби байк їде по рейках, і тобі треба переводити стрілку, щоб повернути. Проїзд через чечню залишає змішане враження. Ліхтарів не існує в принципі, але дорога хороша. Якщо обганяєш білу пріору-біла пріора ще довго буде усиратися в спробах обігнати тебе назад. Втім, ми можемо ігнорувати лежачих поліцейських, а вони – ні. Заселяємося, вечеря, душ, сон.

З ранку прикидаємо подальший маршрут. Планували спочатку подивитися дербент, там же лунь, там же фортеця. Але у вихідні всі пристойні гостихи в дербенті виявляються зайняті, спати в бомжатнику або платити середню зарплату громадянина рф за одну ніч якось не хочеться, тому вирішуємо відразу рухаємо в гуніб. І не дарма. Пришиблений від нічної їзди, махачкалінської спеки і духоти стан відразу ж випаровується, як тільки ми потрапляємо в гори. Світить сонце, гори прекрасні, водосховища місцевої гес та інші водойми … Немає нічого крутіше, ніж гори і вода разом.

Хочеться зупинятися кожен кілометр і фоткати, хоча головою розумієш, що ще надовго тут, і все це «надовго» — буде таким красивим, або ще крутіше.на одній із зупинок поруч паркується машина, яку ми обганяли на серпантинах. Звідти виходить місцева сім’я і просить дозволити пофоткатися їх дітям на мотоциклах. Нам не шкода, на здоров’я.

Приїжджаємо в гуніб, заселяємося, йдемоГуляти в бік фортеці, яка знаходиться на вершині гори. Хочеться розім’ятися, тому йдемо пішки. У якийсь момент, зупиняється машина і зі словами» я все одно наверх ” підвозить нас до центральної площі і парку. Дивимося парк, йдемо підніматися далі. Роздовбані жигулі зупиняються поруч і там сім’я пропонує підвезти наверх. Дивуємося, погоджуємося. Далі дорога роздвоюється. Грунтовка до фортеці і асфальт кудись ще. Сім’я їде по асфальту, ми тупотимо вгору. І навіть встигаємо до заходу.мітас, до речі, накатався по серпантинах і майже не дратує. Правда на дрібних швидкостях і на гальмуваннях робить шашками “тиртиртиртир”, а на різких гальмуваннях починає повизгивать, так що трохи поміняли режим їзди на більш спокійний.сидимо на камінчиках на вершині, дивимося на фортецю. Доноситься спів відразу двох муедзинів, один співає десь з одного боку гори, інший з іншого. Атмосферний. Атмосферу руйнує якась корова, яка мало не над вухом вимовляє своє гучне «муууууууу!!!» хихикаем, спускаємося назад. І тут знову поруч трапляються ті ж самі роздовбані жигулі… Ну ви зрозуміли. Не брешуть люди про кавказьке гостинність. Сміємося над зустріччю всі разом, скочуємося на жигулях вниз.

На наступний день їдемо кататися по горах. Приїжджаємо до водоспаду тобот. Дуже красиво, дуже атмосферно, але вже перетворюється в туристичне місце.далі плануємо їхати в гоор і вирішуємо зрізати по гравійках дорогу, не звертаючи уваги на знаки «проїзд до села заіб заборонений». Але начебто пристойна укочена гравійка під колесами, котимося.відразу після з’їзду на якесь село дорога псується, а ми натикаємося на стоїть на перевалі трейлер з червоним написом ” далі тупик! не перевіряй!”(яку ми чомусь забули сфоткати, як і унітаз на вершині гори). Проходимо ногами вперед на розвідку, бачимо обсипається грунтову дорогу під серйозним ухилом, і ще одну доріжку в сторону. Навігатор каже, що дорога є, і що нам вниз. Вирішуємо перевірити. Скачувати. Праворуч-стіна гори. Зліва – можна падати далеко і довго. Будь-яке торкання заднього гальма змушує байк йти юзом на сипусі, а назад, гальмувати переднім акуратно, щоб не закопатися і не скластися. Ухил все сильніше. Навігатор каже, що ми пішли з маршруту і що він не розуміє де ми. Інтернету немає, телефону немає. Людей теж немає. Зупиняємося і вирішуємо повернутися назад, тому що до гоора доїхати хочеться, а шарахатися по незнайомих гірських дорогах, де ні телефон ні навігатор не ловлять і людей не буває – не особливо.розгортаємо на схилі туринди за допомогою «поклав на бочок і волоком розгорнув», тому що інакше ніяк – і виконуємо маневр «заїзд по сипусі на гору відкручуй газульку відкручуй газу газу газу не гальмувати!!!!”мітас цілком непогано і впевнено гребе по камінню і сипусі. Що і повертає нас назад до пристойної гравійки, а потім і до асфальту.

Доїжджаємо як білі люди по асфальту до гоора, перемагаємо енну кількість грунтовок різного ступеня удолбанности, щоб піднятися до самих веж (що зменшує страждання чсв від того, що розгорнулися на «короткій дорозі»). Гуляємо, фоткаємося, красиве. Неймовірно красиве.

Повертаємося вже по темряві, але задоволені. Я вже говорив спасибі “голосу-в-шоломі” за діодне світло на гусака на день народження? точно говорив, але спасибі ще раз. Два кращих апгрейда на f800gs-діодний основне світло і гідравлічна зчепа. Відразу практично ідеальний байк під свої завдання.

На наступний день в планах гамсутль, і якщо світлий час залишиться, карадахська тіснина.стартувавши. Серпантини з хорошим асфальтом плавно змінюються серпантинами з поганим асфальтом. Потім з’їжджаємо на грунтовку, бачимо галявину, де всі паркуються і пересідають на платні уазики місцевих гідів. А у нас зла гума і турендуро. Їдемо наверх. Мало не доїжджаючи до верхньої парковки уазиків залишаємо на галявині мотоцикли, скидаємо частина екіпа, щоб не заважало ходити – і йдемо в гору, тому що далі вже на мотоциклах не можна, про що сповіщають численні таблички і стовпчики. І, як показала практика, правильно зробили, що не поїхали.годину тупотимо наверх. Або не годину, але шкодую, що не скинув в кофр джерсі, д3ошную черепаху і наколінники. Знімаю наколінники, прив’язую до поясу, тупотимо далі. Піднімаємося на гамсутль, гуляємо по покинутому селу.в якийсь момент помічаємо, що з-за сусідньої гори виповзає чорна гримуча хмара, і дуже швидко наповзає на нас. Починаємо спускатися і опиняємося в зоні маленького локального апокаліпсису з вітру, холоду, дощу і граду. Туристи біжать вниз, хтось намагається ховатися за схилом гори і деревами, але вітер робить зливу майже горизонтальним, так що заливає все одно. За секунди обидва промокаємо, віддаю джерсі дівчині, беремо по наколіннику, щоб прикрити голову від граду. Мокрий вже настільки, що повні води, яка залилася через верх. З гори стікають серйозні такі потоки, йдемо у воді по щиколотку. У якийсь момент, виходимо на відкриту ділянку гори і розуміємо, що може змити до хрінів. В голові спливає всяке з підручника обж і ” телефон в кишені напевно здох ужеезачем залишив гопрошку в кофрі?». Навколо мокрі замерзлі туристи, хтось тягне кричать дітей.

Доходимо до парковки уазиків, виливаю воду з адвенчурів, відправляю «голос в шоломі» грітися в кухоньку кафешки, куди вже набилися інші жінки з дітьми і йду під дощем діставати з кофрів дощовики, щоб хоча б поверх мокрих шмоток надіти і не мерзнути на вітрі. Що було далі – ви вже знаєте. А сель в цих краях все-таки зійшов. Назавтра.історії про евакуацію в москву, операцію, страховки і порівняльний тест різних милиць, промедола і кеторола, а також іншу реабілітацію будуть наступним постом.