Що таке тіптронік в автомобілі

642

Якщо ще недавно можна було стверджувати, що будь-тіптронік – це автомат, але не кожен автомат є тіптроником, то сьогодні АКПП в чистому вигляді рідко можна зустріти на нових автомобілях. Іншими словами, з виду трансмісій тіптронік модифікувався в основну функцію практично будь автоматичної коробки передач. Далі ми розповімо про те, що таке тіптронік в автомобілі більш докладно.

Зміст

  • Що таке тіптронік в машині і як він з’явився?
  • Як користуватися коробкою тіптронік
  • Як працює автоматична
  • Відео про типтронике
  • Плюси і мінуси типтроніка

Що таке тіптронік в машині і як він з’явився?

Щоб їздити на авто в різних режимах була створена трансмісія. Саме завдяки ній передається крутний момент до колісної групі. Сучасні авто обладнані механічними та автоматичними коробками. Водії авто, які хочуть повністю керувати процесом водіння – вибирають механічну коробку передач МКПП, інші ж воліють автоматичну коробку передач (АКПП).

Для того щоб на авто з АКПП можна було керувати динамікою під час гальмування, при поворотах, прискоренні переходу зниженої передачі, була додана функція тіптронік. Більшість автолюбителів думають, що це окремий прилад, який представлений новою трансмісією. Але це помилкова думка.

Спочатку система застосовувалася для спортивних автомобілів. Назва було запатентовано компанією Porsche, яка випустила в 1990 році перший автомобіль з АКПП і можливістю ручного управління передачами. Надалі це нововведення стали використовувати й інші підприємства, прозвавши його тач-тронік, эспатик, стептроник. Назва тіптронік стало остаточним варіантом, яким користуються по даний час. Система стала активно застосовуватися в роботизованих коробках, а також варіатора. Сьогодні ця назва більше означає будь-яку АКПП, яка передбачена функцією регулювання перемикання передач вручну.

Як користуватися коробкою тіптронік

Важіль автоматичної коробки передач з тіптроником

Зазвичай управління типротроником виконується за допомогою важеля автоматичної коробки передач. Але, деякі моделі можуть бути оснащені підрульовими перемикачами або кнопками на кермі.

Щоб запустити функцію ручного перемикання потрібно зробити наступне:

  • Пересунути важіль КПП в праву або ліву сторону, потім, цим же важелем можна рухати вперед-назад, перемикаючись на підвищену або знижену передачу.
  • Якщо автомобіль оснащений підрульовими перемикачами або кнопками з позначками «+» і «-». Виконувати ручне перемикання потрібно саме з їх допомогою.

Якщо ж водій не буде користуватися типтронником, то система буде функціонувати в автоматичному режимі, як і звичайна коробка автомат.

Читайте також: Коробка передач DSG: що це таке?

Як працює автоматична

В основу автоматичної трансмісії закладений принцип планетарної передачі, а в секвентальных коробках функціонує послідовний комплект шестерень, дозволяючи здійснювати великий крутний момент і переносити високі навантаження, завдяки жорсткій зв’язку. Як з’єднати два принципи в одному приладі? Аж ніяк. Тому за основу взято «автомат» і посилення планетарних шестерень для забезпечення жорсткої зв’язку з кожною передачею допомогою гідротрансформатора. Тепер власник такого авто може випробувати на собі відчуття, які схожі з управлінням секвентальною трансмісією, штовхаючи важіль вгору, водій посилає сигнал електроніці для перемикання на вищу передачу, а переміщаючи вниз – на знижену. Для цього слід перекинути важіль в певне положення. Таким чином, всі типтроники управляються електронікою.

Відео про типтронике

Читайте також: Коробка передач CVT — що це таке?

Плюси і мінуси типтроніка

Кнопки управління тіптроником на кермі

Система тіптронік стає популярнішим з кожним днем. На сучасних авто майже в кожній встановлені коробки автомат з ручним управлінням. Причиною є наступні переваги системи:

  • Водій завжди може перейти у ручний управління в непередбачених ситуаціях, наприклад, при гальмуванні двигуном, вручну знижуючи передачу. Це мінімізує ймовірність замети на поворотах, особливо на слизькій дорозі.
  • Система безпечна для обгонів, вона не дає автомату переключитися на високу швидкість.
  • Якщо транспорт обладнаний зимовим режимом, то система тіптронік дозволяє рушати по дорозі, покритій льодом, з другої передачі, уникаючи пробуксовок.
  • Автоматичні коробки не зовсім люблять бездоріжжя, але переключившись в ручний режим, можна спокійно пересуватися по нерівностях.
  • Всі моделі, обладнані тіптроником, мають інтегровану систему захисту, яка контролює ручне перемикання і не дає двигуну вийти з ладу. На МКПП дана функція відсутня.
  • Економічне споживання палива, якщо порівняти із звичайною АКПП.

Коробки з тіптроником мають і свої недоліки. З-за введення функції ручного управління збільшилися габарити та вагу конструкції. Передачі активізуються з деякою затримкою.

В цілому функція тіптронік дозволяє досвідченому водієві керувати динамікою авто, зберігаючи всі переваги АКПП.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового