ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

250

Всі найважливіші зміни в нових правилах реєстрації транспортних засобів в ГИБДД.

Міністерство внутрішніх справ РФ розробило наказ, який у разі його затвердження внесе ряд змін у правила реєстрації автотранспорту в органах Державтоінспекції. Документ підготовлений з урахуванням введення в наступному році електронних паспортів транспортних засобів, які почнуть видаватися з 1 липня 2018 року. Також наказ затвердить нові правила реєстрації автомобілів в органах ДАІ.

Наше інтернет-видання традиційно вивчило проект документа МВС, який зараз викладений на порталі проектів правових актів для громадського обговорення. Природно, як завжди, у зв’язку з можливим вступом в найближчому майбутньому нових правил реєстрації транспортних засобів в органах ДАІ у багатьох автолюбителів може виникнути чимало запитань. Ми вибрали найбільш актуальні, на нашу думку, щоб відповісти на них.

Буде дійсний паперовий паспорт транспортного засобу (ПТС) після видачі електронного?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Згідно з новими розробленими правилами реєстрації автотранспорту в ГИБДД паспорти транспортних засобів, замість яких оформлені електронні паспорти, вважаються недійсними. Відповідно, власники авто, які отримали електронні ПТС, не вправі використовувати у подальшому ПТС, оформлені на паперовому бланку.

Чи можна буде отримати дублікат ПТС після 01 липня 2018 року (після введення електронних ПТС)?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Так, нові правила реєстрації, розроблені МВС, передбачають таку можливість.

Чи можна відновити облік автомобіля без попереднього власника?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

У нових правилах реєстрації транспортних засобів в органах ДАІ з’явиться можливість відновити облік автомобіля, облік якого був припинений у зв’язку з утилізацією. Але якщо машина не була фактично утилізована і в подальшому була продана, то новий власник може тепер пройти спрощений варіант процедури

відновлення реєстрації ТЗ. Згідно з новими правилами, тепер для відновлення обліку ТЗ у ГИБДД не потрібен попередній власник, хто і припинив реєстрацію автомобіля в зв’язку з утилізацією.

Чи можна припинити реєстрацію автомобіля в разі його викрадення?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Так, згідно з новим документом в разі його вступу в законну силу власники викрадених або втрачених автомобілів тепер має право припинити реєстрацію автомобіля в органах ДАІ. Для цього потрібно звернутися у будь-який підрозділ ДАІ з відповідною заявою.

Чи може колишній власник авто анулювати облік машини, яку продав?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

В принципі, ця норма діє і в даний момент. Так, будь-який автовласник має право припинити реєстрацію транспортного засобу, яке було відчужене (подаровано, не продано тощо). Правда, в цьому випадку в органи Державтоінспекції необхідно надати документи, що підтверджують відчуження автомобіля. Однак зробити це можна тільки у разі, якщо новий власник згідно з договором не перереєстрував автомобіль на себе. Нагадаємо, що згідно з законодавством на це у нового власника є 10 днів з моменту підписання договору.

Як можна анулювати облік машини в зв’язку з утилізацією?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Згідно з новим документом МВС для того щоб припинити реєстрацію ТЗ у зв’язку з його утилізацією, в органи ГИБДД необхідно надати свідоцтво (акт) про утилізацію, що підтверджує факт знищення автомобіля. Тобто тепер анулювати автомобіль без фактичної утилізації власник авто не зможе. Для цього потрібно спочатку здати автомобіль на утилізацію в спеціалізовану організацію, отримавши спеціальний акт, а вже потім звертатися в ГИБДД для анулювання обліку.

Чи потрібно реєструвати спадкоємцям на своє ім’я автомобіль у разі відчуження автомобіля третьому особам?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Немає. Згідно з пунктом 10 нових правил реєстрації транспортних засобів в органах ДАІ реєстрація автомобіля при передачі його спадкоємцям (третім особам) не проводиться. Ось витяг з документу:

  • 10. При передачі третім особам права власності на транспортний засіб, отримане в порядку спадкування, його проміжна реєстрація за спадкоємцями не проводиться. Аналогічний порядок поширюється і стосовно транспортного засобу, що на момент вступу в спадщину не було зареєстровано в Державтоінспекції.

В яких випадках не можна відновити реєстрацію автомобіля?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Згідно з новими розробленими правилами реєстрації транспортних засобів у Державтоінспекції відновлення реєстраційного обліку автомобілів можливо в наступних випадках:

  • – щодо транспортних засобів, знятих з обліку для відчуження або реєстрація яких припинено колишнім власником (власником) у зв’язку з укладенням ним угоди, спрямованої на відчуження транспортного засобу, – на підставі паспортів транспортних засобів (електронних паспортів), а при їх відсутності – на підставі підтвердження реєстраційних даних про реєстрацію транспортних засобів (за наявності відомостей про раніше видані паспорти транспортних засобів)
  • – щодо транспортних засобів, реєстрація яких припинена у зв’язку з вивезенням за межі Російської Федерації, – на підставі електронних паспортів, а при їх відсутності – на підставі свідоцтв про реєстрацію, в яких зроблено позначки про припинення реєстрації у зв’язку з вивезенням транспортних засобів за межі Російської Федерації, або на підставі підтвердження реєстраційних даних про реєстрацію транспортних засобів (за наявності відомостей про раніше видані паспорти транспортних засобів)
  • – щодо виявлених транспортних засобів, реєстрація яких припинена у зв’язку з їх втратою або транспортних засобів перебували раніше в розшуку на підставі паспортів транспортних засобів (електронних паспортів), а при їх відсутності – на підставі підтвердження реєстраційних даних про реєстрацію транспортних засобів (за наявності відомостей про раніше видані паспорти транспортних засобів)
  • – щодо транспортних засобів, реєстрація яких припинена за ініціативою реєстраційного підрозділу або анульована, – у разі усунення причин, що були підставою для припинення або анулювання реєстрації (за наявності відомостей про раніше видані паспорти транспортних засобів, електронних паспортах)
  • – щодо фактично не утилізованих транспортних засобів, реєстрація яких припинена у зв’язку з утилізацією, на підставі підтвердження реєстраційних даних про реєстрацію транспортних засобів (за наявності відомостей про раніше видані паспорти транспортних засобів, електронних паспортах)
  • – за рішенням судів та інших уповноважених державних органів.

Який порядок внесення змін до реєстраційних даних про автомобілі, що має змінену маркування транспортного засобу та (або) номерних знаків в результаті корозії, ремонту або повернутому власникам після викрадення?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Природно, у новому документі не забули прописати і порядок внесення змін у реєстраційні дані про транспортний засіб у зв’язку із зміненою маркуванням автомобіля. Наприклад, нерідко органи МВС знаходять раніше викрадені автомобілі, у яких при огляді виявляють змінений номер кузова або ВИН. Також номерні агрегати можуть змінитися в результаті природної корозії. У цьому випадку згідно з чинним законодавством власник авто зобов’язаний внести зміни в реєстраційні дані автомобіля, звернувшись в ГИБДД. Ось що для цього потрібно за новими правилами, розробленими МВС РФ:

  • Внесення змін до реєстраційних даних транспортних засобів, що мають змінену маркування транспортного засобу та (або) номерних агрегатів в результаті корозії, ремонту або повернутих власникам після розкрадання, проводиться на підставі заяви власника і копії постанов органів, що здійснюють попереднє розслідування, з наданням завіреної копії довідки про дослідження або висновку експертизи, що містять результати дослідження, на підставі яких було ідентифіковано транспортний засіб.

Чи можна оформити один автомобіль на двох власників?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

На жаль, сьогодні цього зробити не можна, також як і не можна буде робити після вступу в силу нових правил реєстрації ТЗ. Так, в країні довго ходили чутки, що органи ГИБДД незабаром, можливо, дозволять реєструвати автомобіль на декількох фізичних осіб (як частки в нерухомості). Але в підсумку нові правила також не передбачають цю можливість. Тобто автомобіль може бути зареєстрований тільки на одну особу.

Це стосується і випадків, коли транспортний засіб належить кільком особам. У цьому випадку реєстрація ТЗ проводиться на одного з власників з письмової згоди інших власників.

Чи можна продовжити термін зберігання в ГИБДД державних номерних знаків?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Це питання, напевно, цікавить багатьох автовласників. Адже не всі встигають повісити старий номер на свій новий автомобіль. Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством будь-який автовласник має право зберегти свій державний номерний знак терміном на 180 днів. Наприклад, це дуже зручно у випадку, якщо ви продаєте машину і не хочете втрачати свій номер. Тоді ви оформляєте в ГИБДД зберігання свого номера, отримавши на продаваний автомобіль нові номерні знаки. Далі протягом 180 днів у вас є право переважити ці збережені номера на інший автомобіль. Але що робити, якщо вам не вистачило цього терміну?

Згідно з новими правилами реєстрації автомобілів в ГИБДД, які розробило Міністерство внутрішніх справ, в майбутньому, коли документ набере чинності, ви зможете продовжити термін зберігання номерних знаків. Правда, швидше за все, ця норма буде діяти у виняткових випадках.

Ось витяг з нових правил:

  • …Зазначений строк може бути продовжений на підставі заяви власника транспортного засобу за рішенням головного державного інспектора безпеки дорожнього руху по суб’єкту Російської Федерації або начальника ЦСН БДР МВС Росії на строк, що не перевищує 180 днів…

В яких випадках анулювання реєстрації автомобіля не проводиться, якщо виявлено підроблені документи (недійсні або підроблені)?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Анулювання реєстрації не застосовується у відношенні транспортних засобів, з моменту реєстрації яких на підставі документів, визнаних згодом підробленими (підробленими) або недійсними, пройшло більше 5 років (термін давності), а також у разі усунення причин, що були підставою для прийняття рішення про анулювання реєстрації, до проведення анулювання.

Як можна відновити облік автомобіля крім правил реєстрації автомобіля?

ДАІ підготувала поправки в правила реєстрації автомобілів

Згідно з новими правилами реєстрації ТЗ в органах ДАІ реєстраційний облік може бути поновлений на підставі судових рішень.