Автомобілі замість ракет: російський оборонний концерн випустить гібрид e-neva

74

Концерн “алмаз-антей”, який випускає ракетні зенітні комплекси ппо – с-300, с-400 і с-500, а оголосив про плани випуску гібридних автомобілів

Гібрид з пілотною назвою e-neva буде використовувати в якості джерела енергії електрику і водень. За інформацією рбк, проектом передбачено два варіанти газогібридного автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння – і там і там двс буде використовуватися як генератор, а привід буде електричним.

У першому варіанті основний упор робиться на великий запас водню на борту, який забезпечить дальність пробігу до 1000 км. У другому варіанті балон для генератора має об’єм всього 52 літра і він стане резервним джерелом живлення, а основним акумуляторна батарея збільшеної до 70 квт*ч ємністю і можливістю зарядки від мережі – сумарно такий гібридний привід дозволить проїхати до 810 км.

Для гібрида заявлені непогані динамічні показники: на розгін до 100 км/год він повинен витрачати 8,5 секунд. Максимальна швидкість складе 180 км/год. Ні фотографій, ні більш докладних технічних характеристик автомобіля e-neva поки немає.

Раніше, на форумі «армія-2021», оборонний концерн представив самохідну електричну платформу e-neva з акумуляторами ємністю 90 квт*год і запас ходу в 400 км. При габаритах 4300х1890х1030 мм платформа витримує навантаження до 1650 кг було заявлено, що ця платформа може стати основою як для безпілотних легкових моделей, так і для легкого комерційного транспорту.

Згідно з дорученням президента, “алмаз-антей” повинен поступово збільшувати випуск цивільної продукції. Вже до 2025 року частка «громадянки» в портфелі замовлень оборонного концерну повинна становити 30%, а до 2030 року її необхідно буде довести до 50%. З урахуванням запуску в росії програми розвитку транспорту на альтернативній енергії, новий проект “алмаз-антей” може отримати держпідтримку. Враховуючи, що платформа e-neva була побудована на обухівському заводі в санкт-петербурзі, він же може стати майданчиком для серійного випуску газогібридних і електричних автомобілів концерну.