Чи зможе електричний гіперкар розігнатися до 500 км/год

252

Чи зможе електричний спорткар обігнати класичний гіперкар за максимальної швидкості?

Електромобілі набагато ефективніше в плані конвертації енергії мотора швидкість. Чи означає це що найшвидшим серійним автомобілем з максималкой в 500 км/год може стати електрокар?

Математично доведено, що двигун внутрішнього згоряння майже дві третини енергії спалюваного палива витрачають на теплові втрати, половина відлітає у вихлопну трубу, половина губиться в надрах системи охолодження двигуна. Електричні автомобілі навпаки є набагато менш марнотратними версіями машин, з меншою кількістю рухаються, рухомих частин, які генерують додаткові механічні втрати, плюс до цього, немає абсолютно ніяких побічних продуктів згоряння.

Чи Не означає це, що електричний автомобіль може бути ідеальною платформою для подолання рубежу в 500 км/год?

Джейсон Фенске задався цим питанням у новому відео. Спочатку здається, що відповідь проста. Електричні автомобілі начебто NIO EP9, показаного на головній фотографії, найімовірніше можуть зробити і 500 і більше км/год, не дарма електричний гіперкар промчав по великому колу Нюрбургринга витративши всього 6:45 хвилини. З одного боку, електричні моделі не потребують громіздких, важких, не найбільш аеродинамічних системах охолодження, необхідних ДВС. Краща аеродинаміка передка означає, що автомобілю потрібно менше енергії, щоб їхати швидко, дуже швидко. А це в свою чергу означає, що теоретично їм по плечу набагато більш високі швидкості. Правда?

Насправді не зовсім так. Як пояснює інженер, електромобілі по-як і раніше потребують системі охолодження, незважаючи на те, що вони не виділяють такої кількості тепла, як мотори що спалюють викопне паливо.

Дивіться також: Чому у електрокарів майже завжди тільки одна передача?

І це є одним з головних мінусів електрокарів. Як би дивно це не звучало, але з-за того, що мотори електромобілів працюють при значно більш низьких температурах, ніж двигуни внутрішнього згоряння, охолоджувати їх набагато складніше, оскільки різниця температур між навколишнім повітрям і трансмісією електромобіля вкрай мала і система охолодження повинна працювати як швейцарський годинник з набагато більшим ККД ніж у стандартному варіанті щоб підтримувати низькі робочі показники електродвигуна під навантаженням.

Цікаве міркування автора на тему надвисоких швидкостей в призмі електрифікації наземного автотранспорту. Залишаємо вас один на один з міркуваннями Фенске і не забудьте включити переклад субтитрів.