“перепив один раз, і то не за кермом-навіщо” прав ” позбавляти на 5 років?”той випадок, коли даі ні при чому

36

Історія олексія показова тим, що спосіб життя людини може зіграти з ним злий жарт, зробивши з водія пішохода.

“приходьте через 5 років”

Справа була в жовтні 2021 року. Олексій чесно зізнається, що банально перепив.

” стало погано, судоми почалися, – розповідає автобізнесу чоловік. – дружина звернулася за допомогою до медиків, які відвезли мене в лікарню. Провели обстеження, кт голови зробили, аналізи взяли і відпустили додому”.

По роботі олексію часто доводиться їздити на машині, і після того випадку він продовжив сідати за кермо. У січні, за словами читача, закінчилася меддовідка, тому він отримав виписку з місцевої поліклініки і пішов в 24-у водійську.

” там оформив необхідні документи і став чекати. Підійшла до мене лікар, попросила підписати документ і зайти в кабінет через 15 хвилин. Почекав, зайшов-сидять кілька людей і шепочуться, в паперах щось пишуть. Тут мені оголошують:”приходьте через 5 років, до цього часу допуск до керування транспортним засобом вам заборонений”. Для мене це було як грім серед ясного неба-як так? питаю чому, мені у відповідь: за медичними показаннями, мовляв, причиною стало звернення в жовтні 2021 року за медичною допомогою. Якщо я перепив один раз, навіщо” прав ” позбавляти на 5 років? чи можна це оскаржити?”- запитує олексій.

Історія цікава, але в ній явно чогось не вистачало, щоб пазл склався. Або олексій щось недоговорював. Тому журналісти попросили його надати документи, після чого картина набула більш-менш повного вигляду.

Почнемо з виклику бригади “швидкої” в жовтні 2021 року. Згідно з довідкою, виданою ду “мінський науково-практичний центр хірургії, трансплантології та гематології”, олексію діагностували абстинентний синдром і рекомендували відмовитися від алкоголю.

довідка

Абстинентний синдром-стан, який розвивається у хворого на алкоголізм, коли він тверезіє і концентрація етилового спирту в організмі знижується. При цьому нейрони головного мозку перестають виділяти заспокійливі речовини і мають надлишок збуджуючих речовин, внаслідок чого відбувається висока частота биття серця, спазми, надлишковий тиск, нудота, судоми та інше.

Абстинентний синдром може проявлятися як у алкоголіка, так і у того, кого до цієї категорії за медичними показаннями не відносять, але перепити, як висловився про свій стан олексій, така людина теж може.

Здорова людина, перепивши, вранці не може навіть і думати про алкоголь, йому може стати погано від одного тільки виду алкоголю, і такий стан проходить без лікування з плином часу. А ось у хворого на алкоголізм абстиненція проявляється по-іншому-людина в хорошому самопочутті до тих пір, поки етиловий спирт в організмі присутній. Але як тільки концентрація спирту в організмі знижується, йому стає погано. Якщо дати такій людині алкоголь, він приходить”в норму”. Схоже, саме таку ситуацію діагностували лікарі.

звернувся до лікарів-позбувся “прав”

Відповідно до закону рб про дорожній рух, який зазнав змін з 1 січня 2022 року, в разі виявлення у водія при наданні йому медичної допомоги захворювань або протипоказань, які перешкоджають керуванню транспортним засобом, інформація про це заноситься в базу даних, доступ до якої є у даі. Далі такого водія направлять на дострокове переогляд, і якщо його не пройти протягом 60 днів, водій буде вважатися “безправником”.

Тепер складаємо пазл: за медичною допомогою олексій звернувся, йому діагностували захворювання і, швидше за все, направили на переогляд, на яке він і пішов в 24-у поліклініку, де поставили хрест на його водійській кар’єрі як мінімум на 5 років. Про видачу направлення олексій інформацію, можливо, приховав, але саме воно, як ми вважаємо, могло стати причиною явки в спеціалізовану поліклініку. А не закінчення терміну дії меддовідки.

Тепер звернемося до постанови моз №88 від 6 грудня 2018 р., якою встановлено перелік захворювань і протипоказань, що перешкоджають керуванню транспортними засобами:

5.4. Допускаються до керування мтс при судомному нападі, судомному синдромі: фебрильном дитячого віку, токсичному, метаболічному і іншому не раніше ніж через 5 років медичного спостереження після єдиного або останнього епізоду судомного нападу, судомного синдрому за умови відсутності нападів протягом 5 років, що має бути підтверджено медичними документами, діагностикою та відсутністю епілептиформних змін на еег, з урахуванням наявних порушень функцій нервової системи.

Саме на підставі цього пункту переліку олексію наказали (дослівно) “до вирішення питання про допуск до керування транспортними засобами повернутися після 05.10.2026”. При цьому, як випливає з переліку, досить навіть одного нападу судом при виставленому діагнозі, щоб стати пішоходом на 5 років, і це мінімальний термін.

Але це ще не всі “сюрпризи” для олексія. За постановою моз ті, хто переніс (дослівно) “психопатичні розлади, пов’язані з вживанням алкоголю, підлягають обов’язковому диспансерному обліку”. Так що йому ще, можливо, доведеться спостерігатися у нарколога (і не тільки) в спеціалізованому медзакладі.

Журналісти повторно поспілкувалися з олексієм, і він наполягає, що направлення на переогляд після виклику лікарів не отримував, в поліклініку пішов у зв’язку з тим, що 27 січня у нього закінчувалася меддовідка. Що ж, може, і так, тільки від цього зовсім нічого не змінюється.

Виходить, що можна вимушено відмовитися від керма мінімум на 5 років і без участі даі – за медичними показаннями. Оскаржити рішення медиків можна, тільки поставлений діагноз при цьому нікуди не зникне з усіма витікаючими наслідками.