Що сталося в автомобільному світі за тиждень? оголошено старт продажів кама-1, представлений електромод mini і суперкар на кожен день від батька-творця mclaren f1

44

На тижні, що минає світові виробники ділилися планами на рахунок своїх електричних моделей: камаз анонсував старт продажів свого легковика і навіть індійська компанія ola зробив заяву з приводу електричної новинки. Але знайшлося місце і бензиновим автомобілям, та ще яким! ми зібрали прикметні події в одну добірку.

Продажі легкового електромобіля кама-1 почнуться в 2024-2025 роках

Так співпало, що після оголошення новини про те, що в білорусі планують створити дослідне виробництво лінійки вітчизняних електромобілів, камаз назвав терміни початку продажів своїх електромобілів кама-1.

«очікуємо, що ці електромобілі надійдуть у продаж у 2024-2025 роках. Ми не маємо наміру конкурувати з великими кармейкерами, які вже вклали в цей напрямок величезні кошти. Ми знайшли собі нішу, і це таксі і каршерінг», — сказав директор камазу сергій когогін.

За його словами, до них надходить багато звернень, причому не тільки з росії.

«виробництво не так складно, в росії стоять кілька заводів з виробництва легкових автомобілів, які можна сьогодні недорого викупити і налагодити там виробництво», — додав когогін.

Днями камаз і міністерство інновацій і технологій угорщини підписали угоду про наміри, яка передбачає «подальший розвиток партнерства у сфері виробництва електромобілів на території угорщини». Заявлено, що співпраця здійснюватиметься у два етапи. Перший присвячений спільним дослідженням і розробкам: для цього вже в 2022 році в угорщині буде відкрито філію камаза. Другий етап-це старт виробництва, намічений на 2025 рік. Позначена навіть планова потужність – 32 тисячі електромобілів на рік, а до 2030 року вона зросте вдесятеро.

Про перші електромобілях повідомила і індійська компанія ola, яка в даний час випускає електричні скутери.

Генеральний директор компанії висловив зацікавленість у розширенні модельного ряду за рахунок чотириколісного транспортного засобу. Ще в серпні, коли користувач twitter запитав його, на якій машині він їздить, генеральний директор відповів:

«у мене ніколи не було машини, з’явилася лише 2 місяці тому. Це гібрид. Наступним буде повністю електричний електромобіль ola в 2023 році».

А на цьому тижні він поділився зображенням електромобіля в твіттері. Перший автомобіль компанії ola electric виглядає як концепт з аеродинамічним і сильно зігнутим вітровим склом, що зливається з бічними вікнами, створюючи враження відсутності стійок даху. Він оснащений широкою світлодіодною панеллю спереду, чотирма дверима і аеродинамічно опрацьованими колісними дисками. На жаль, пост не містить жодної додаткової інформації про новинку, крім того, що вона буде повністю електричною.

Британська марка mini, що належить німецькій компанії bmw, запустила програму mini recharged , в рамках якої буде перетворювати класичні хетчбеки mini в електромобілі. Цікаво, що у власників залишиться можливість зворотної конверсії, тобто повернути двс назад – це буде відносно проста конверсія, при якій навіть не буде потрібно перереєстрація автомобіля. З придатного для конверсії, тобто знаходиться в пристойному технічному стані хетча витягується двс і відправляється на склад — на випадок, якщо власник захоче встановити його назад замість електричної силової установки.

Bentley прагне бути в авангарді «зеленої» порядку і ще в 2019 році оголосила, що її завод в крю в англії став вуглець-нейтральним і перейшов на споживання виключно екологічно чистої електроенергії. У 2020 році британська лакшері-марка оголосила стратегію beyond100, згідно з якою після 2030 року bentley буде виробляти тільки електромобілі.

Сам перший електромобіль bentley-це теж певною мірою колективна творчість: його основи закладені компанією audi, у якої буде технічно споріднена флагманська електрична модель artemis.

Зображені кузова на зображенні — це концептуальне купе bentley exp 100 gt зразка 2019 року. Як буде виглядати серійна модель – не розкривається. Відомо, що він буде виконаний у форматі кросовера і мати куди більш гармонійні, чому концептуального купе, пропорції. Слідом за першим батарейним кросовером обіцяні ще чотири електричні моделі.

Модель провела на ринку 17 років, за минулий час сукупні продажі хетчбека склали приблизно 1,2 млн екземплярів. Незважаючи на те, що прямої заміни у citroën c1 немає, альтернатива все-таки є: «крихітний» міський електрокар ami, на якому в деяких країнах, наприклад, у франції,дозволено їздити вже з 14 років (це двомісний квадрицикл), габарити мініатюрні – 2,41 метра, ширина – 1,39 метра, а висота – 1,52 метра.

Інший варіант альтернативи-citroën c3 (виробник, зокрема, радить спецверсію з надбавкою у вигляді ” you!”до назви моделі). У такого хетчбека є аудіосистема, кондиціонер, дзеркала з електрорегулюваннями і підігрівом, круїз-контроль, система стеження за смугою руху і протитуманні фари.

gordon murray t. 33: суперкар на кожен день з атмосферним v12

Прославлений британський конструктор гордон маррей, якому цього року виповниться вже 76 років, нещодавно реалізував свою давню мрію-представив перший суперкар, названий власним ім’ям. Купе gordon murray t. 50 створено за тими ж канонами, що і легендарний mclaren f1 дев’яностих років, над яким теж працював маррей. Виробництво товарних машин почнеться тільки в цьому році, а у компанії gordon murray automotive (gma) вже готова друга, більш проста модель.

gordon murray t. 33

Як заявив гордон маррей, ідею цього автомобіля він виношував 25 років. Тоді в компанії mclaren не підтримали ідею створення більш практичною і комфортною машини, ніж f1, і тільки зараз у гордона з’явилася можливість реалізувати цей проект власними силами.

В основі т. 33 лежить вуглепластиковий монокок з прикрученими до нього алюмінієвими рамами, при цьому задня підвіска кріпиться безпосередньо до коробки передач. Підвіска-пасивна, пружинна, на подвійних поперечних важелях “по колу”. Рульове управління-рейкового типу, зі старомодним гідропідсилювачем, що дає, на думку мюррея, ідеальну зворотний зв’язок. Гальма-карбон-керамічні .зовнішні панелі кузова виконані з вуглепластика, а споряджена маса автомобіля — всього 1090 кг.

Інтер’єр, як і екстер’єр, геть позбавлений надмірностей: тут немає жодного сенсорного дисплея і навіть підрульових важелів (поворотники включаються клавішами на кермі). Замість пластику в обробці скрізь, де можна, використовується алюміній. У центрі трисекційного щитка приладів знаходиться великий аналоговий тахометр, вся інша інформація виводиться на два бічних екрану.

Двигун-приголомшливий 3,9-літровий v12 cosworth gma.2 (насправді майже 4,0 — літровий, робочий об’єм-3994 см3). T. 33 позиціонується як суперкар на кожен день. Максимальна потужність-615 к. С. При 10 500 об/хв, максимальний крутний момент-467 нм при 9000 об / хв.