Білорусь вводить заборону на залізничний транзит з литви для групи товарів

31

1 лютого прем’єр білорусі роман головченко повідомив, що литва перестала приймати білоруські поїзди з калійними добривами. У відповідь білорусь вводить заборону на залізничний транзит з литви для групи товарів.

Про це заявив вчора, 2 лютого, прес-секретар міністерства закордонних справ білорусі анатолій глазов, повідомляє белта.

Анатолій глаз нагадав, що литва заборонила транзит білоруських товарів через свої порти. Білоруська сторона неодноразово пропонувала консультації для врегулювання питань у правовому полі, але литва не пішла на діалог. За словами прес-секретаря, керуючись принципами добросусідства і не бажаючи завдавати шкоди “багатостраждальному литовському народу”, білорусь утримувалася від різких заходів у відповідь у зв’язку з “послідовними ворожими діями безрозсудного литовського керівництва”.

” білорусь не може ігнорувати дану гібридну атаку і змушена, як попереджалося заздалегідь, піти на відповідні заходи. Нами прийнято рішення про заборону перевезень транзитом по своїй території наступних з литви залізничним транспортом нафтопродуктів, хімічних і мінеральних добрив, занурених на станціях литовських залізниць. Територією республіки білорусь таких вантажів перевозиться близько 1,5 – 1,6 млн т на суму понад $1 млрд щорічно”,-сказав прес-секретар мзс.

білорусь інформує всіх зацікавлених за чотири дні до набрання чинності цим рішенням. Дана конвенційна заборона з ініціативи білоруської сторони буде оголошено дирекцією ради з залізничного транспорту держав-учасниць снд і набуде чинності 7 лютого 2022 року.

“прямі збитки клайпедського порту, литовських залізниць та інших учасників литовського ланцюжка поставок будуть ще довго підраховувати, але вже зараз ясно, що вони обчислюються сотнями мільйонів євро. Багатомільйонні втрати очікуються за судовими позовами, які вже пред’явлені литві, і штрафними санкціями. Білорусь залишає за собою право на подальші дії економічного характеру, в тому числі спільно зі своїми партнерами, в результаті чого транзитна інфраструктура литви може піти в утиль”, – підкреслив анатолій око.

У мзс висловили жаль, що серйозні витрати понесе багатотисячний колектив литовських залізниць, представники бізнесу і прості литовці. “історія показала, що білорусь завжди була і буде на вашому боці і політиканам-маріонеткам не вдасться розірвати геть наші культурні, історичні та ділові зв’язки. У поточній ситуації ви можете розраховувати на наше розуміння, проте всі скарги необхідно адресувати політичній еліті, яка утримує сьогодні владу в литві. Білоруська сторона зберігає відкритість до діалогу і завжди готова вислухати пропозиції офіційного вільнюса щодо вирішення всіх питань у правовому полі”, – підкреслили у відомстві.

***

Напередодні прем’єр-міністр роман головченко розповів про плановані заходи у відповідь щодо литви після припинення транзиту білоруського газу.

“дійсно, литовська сторона перестала приймати наші поїзди, які транспортували калій в порт клайпеди для відвантаження. Відповідні заходи будуть жорсткими. Ми, як прийнято говорити, відповімо симетрично. Рішення прийнято, воно торкнеться залізничного транспорту, який прямує з території литви”, – сказав роман головченко.

При цьому глава уряду підкреслив, що білоруська сторона запропонувала литовським колегам діалог з цього питання.

” ми звернулися з пропозицією в правовому полі провести консультації і визначити подальші наші взаємини. На нашу думку, литва, прийнявши таке рішення в односторонньому порядку, порушила міжурядову угоду про залізничне сполучення, не кажучи про документи, які регулюють питання транзиту для країн, які не мають виходу до моря. Ми запропонували варіант. Якщо нам не дадуть відповідь, найближчими днями введемо відповідні заходи”,-заявив прем’єр-міністр.

За його словами, в білорусі давно готувалися до цієї ситуації і переорієнтували поставки.

” за рахунок більш довгого логістичного плеча в рф наші виробники трохи втратили в маржинальності, але вона буде компенсована зростанням світових цін. Так що ми, по суті, нічого не втратили, втратила економіка литви. Більш того, ми стягнемо всі штрафи, які нам покладаються за розірвання контрактів на перевезення з їх боку. Відповідні позовні заяви подані. Стягнемо з них в тому числі упущену вигоду. Це великі суми”, – зазначив роман головченко.