Проект: Центробанк відсторонить страховиків-порушників від ремонту по ОСАГО

217

Натуральне відшкодування по ОСАГО може стати доступним не всім автостраховикам

За повідомленням видання «Комерсант», Центробанк розробив проект, за яким страхові компанії, викриті порушення в реалізації своєї діяльності, можуть позбутися права здійснювати ремонтом відшкодування збитків по ОСАГО. Згідно з ініціативою ЦБ, гравці ринку можуть бути позбавлені можливості здійснювати ремонт замість грошових виплат максимальним терміном на 1 рік, за умови, що частка порушень в рамках їх діяльності перевищить 1%.

Гучна реформа страхування, яка не залишила вибору страховим компаніям у формі виплат збитків від ДТП, виключно натуральна (ремонт автомобіля), за даними Центрального банку, застосовується по ОСАГО лише в 10% випадків. «Захисники автомобілістів вже називають ремонтну реформу проваленої – а певний ЦБ невисокий поріг для відсторонення страховиків може і зовсім згорнути таку практику», – йдеться в матеріалі «Комерсант».

Таким чином, ЦБ в проекті вказівки пропонує усувати страховиків від відшкодування ремонтом на строк до півроку, якщо порушень у частині організації ремонту буде більше двох, але менше 1% від загальної кількості відремонтованих автомобілів, або на строк до року, якщо таких порушень більше 1%.

Центробанк відстежує порушення, пов’язані з ремонтом автомобілів по ОСАГО, розглядаючи скарги, подані незадоволеними клієнтами на свою страхову компанію. Тим не менше наявність скарги не є підтвердженням порушення. «При вирішенні питання про наявність порушення будуть враховуватися всі обставини конкретної справи», – відзначили в Центробанку.

Нагадаємо, що з весни минулого року (28 квітня закон набрав чинності) для знову укладених договорів за ОСАГО діє пріоритет натурального відшкодування. Законодавчо закріплено ряд найважливіших умов, які зобов’язані дотримуватися страховими для ремонту в автосервісах. А саме:

Автосервіс повинен розташовуватися не ближче 50 км від місця проживання/скоєння ДТП

Роботи повинні проводитись у 30-денний термін, не більше

Якщо розбитий не тільки автомобіль, але постраждав автовласник, компенсація буде виплачена у грошовому еквіваленті

Транспортні засоби, на які поширюється гарантія виробника (не старше 2-х років), повинні проходити ремонт на авторизованих станціях техобслуговування