2 комплекти коліс або перебортування – що вигідніше?

105

два комплекти коліс в зборі 8 —&>- це зручніше і практичніше, ніж перебортування двічі на рік . Можна в будь-який момент “перекинути” колеса самому в гаражі (та й на вулиці — не проблема), не доведеться стояти в чергах, коли несподівано випаде сніг. На зиму можна взяти диски простіше, а влітку хизуватися вишуканим малюнком «лиття». Та й балансувати доведеться набагато рідше.

Але що щодо ресурсу та безпеки?

5 важливих питань експерту з шин

  1. який з двох вищеописаних варіантів згубніше для дисків і шин?
  2. що швидше виходить з ладу в парі покришка-диск?
  3. скільки може прослужити колесо в зборі?
  4. чи не скорочує термін служби дисків перебортування два рази на рік?
  5. чи потрібна щорічна балансування при заміні коліс в зборі?

олексій ревін , експерт” за кермом»:

1. Все залежить від пробігу автомобіля. За 5 років можна зносити три комплекти зимових шин і два літніх. При великих річних пробігах (30 000 км і більше) шини живуть всього пару сезонів, а значить за цей час їх доведеться перебортувати 4-5 разів, не більше. Це не скоротить їх термін служби. А ось якщо пробіги невеликі, шинам належить 10 відвідувань шиномонтажного верстата за 5 років. При цьому бортові кільця цілком можуть постраждати. Це знизить довговічність шини, може викликати негерметичність з’єднання диска з шиною і навіть розрив бортового кільця, що вкрай небезпечно при русі. Тому при невеликих пробігах надійніше і вигідніше мати два повноцінних комплекту коліс на обидва сезони.

2. Термін придатності легкосплавних і сталевих дисків обмежений тільки їх міцністю, яка знижується, в основному, через корозію. Легкосплавні диски при цьому не тільки втрачають привабливий зовнішній вигляд, але і можуть тріснути. Сталеві диски через глибоку корозії також втрачають міцність. Але, в переважній більшості випадків, довговічність колеса в зборі обмежена саме шиною, а не диском.

характерний приклад. На фото сталевий диск з отгнишей відбортовкою, яка утримує шину.

3. Відповідно, колесо в зборі може прослужити стільки ж, скільки і шина. Офіційний термін служби шин визначає російський гост 4754-97, який говорить, що експлуатаційний термін служби шин легкових автомобілів становить 5 років з моменту виготовлення. Але солідні фірми-виробники шин-наприклад, continental-вважають, що шини автомобіля повинні бути замінені не пізніше 10 років з дати виробництва.

4. Сам по собі процес перебортування не впливає на термін служби диска. Пошкодження на ньому може виникнути лише через недбалість або недосвідченість майстра. Раджу звертатися в пристойні, краще мережеві, шиномонтажі і оглядати диски перед тим, як їх візьмуть в роботу. При наявності пошкоджень, що з’явилися після перевзування, варто пред’явити претензії.

5. Балансування комплекту зимових або літніх коліс в зборі кожен сезон при невеликих пробігах і відсутності сильних ударів колесом об перешкоду не обов’язкове. Рекомендація проста. Встановивши комплект шин, треба поїздити кілька днів в різних режимах. Якщо вібрації від дисбалансу не відчувається, то в балансуванні сенсу немає.

Перебортування або другий комплект коліс в зборі – що вигідніше?

Прикинемо витрати на прикладі седана lada vesta з шинами розмірністю 185/65 r15. Припустимо, річний пробіг не перевищує 10 000 км на рік, манера їзди — щадна.

1. Д ва комплекту коліс

Другий комплект збираємо і балансуємо на шиномонтажі, надалі просто перекидаємо колеса в своєму гаражі без балансування. Купуємо найпростіші сталеві диски по 2200 рублів за штуку, за 4 шт. — 8800 рублів. Вартість шиномонтажу (монтаж з балансуванням коліс) — приблизно 2000 рублів. Якщо купите литі диски, то витратити доведеться по 6000 рублів за штуку, за 4 шт. — 24 000 рублів. Плюс змонтувати на них шини-2000 рублів.

Разом: 10 800 рублів (штампування) або 26 000 рублів (литі диски). Якщо плануєте перекидати колеса не самостійно, а на шиномонтажі, додайте ще 5000 рублів за 10 таких операцій протягом 5 років.

2. Перебортування два рази на рік

Перебортування (включаючи зняття/установку 4 коліс, технологічну мийку, демонтаж і монтаж шин, а також балансування) обходиться приблизно в 2200 рублів. Якщо повторювати цю операцію 2 рази на рік, то за 5 років витратите 22 000 рублів.

Виходить, що перебортування однозначно вигідніше при великих пробігах, коли шини живуть всього 2-3 сезони. Якщо ж щорічні пробіги невеликі, то явна вигода видно тільки за умови, що ви купуєте для другого комплекту недорогі диски і перекидаєте колеса своїми силами.