Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

313

Прямий впорскування палива – добре чи погано?

Двигуни з безпосереднім уприскуванням (також використовується термін «прямий впорскування», або GDI) почали з’являтися на автомобілях не так давно. Однак технологія набирає популярність і все частіше зустрічається на моторах нових автомобілів. Сьогодні ми в загальних рисах постараємося відповісти, що таке технологія безпосереднього уприскування і чи варто її боятися?

Для початку варто відзначити, що головною відмінною особливістю технології є розташування форсунок, які розміщені безпосередньо в головці блоку циліндрів, відповідно, і впорскування під величезним тиском відбувається безпосередньо в циліндри, на відміну від давно зарекомендувала себе з кращого боку системи вприскування пального у впускний колектор.

Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

Прямий впорскування вперше був випробуваний у серійному виробництві японським автовиробником Mitsubishi. Експлуатація показала, що серед плюсів головними перевагами стали економічність – від 10% до 20%, потужність – плюс 5% та екологічність. Основний мінус – форсунки вкрай вимогливі до якості палива.

Варто також зазначити, що схожа система вже довгі десятиліття успішно встановлюється на дизельні двигуни. Однак саме на бензинових моторах застосування технології було пов’язане з рядом труднощів, які досі не були остаточно вирішені.

У відео з YouTube-каналу «Savagegeese» пояснюється, що таке прямий впорскування і що може піти не так в ході експлуатації автомобіля з даною системою. На додаток до головних плюсів і мінусів у відеоролику також пояснюються тонкощі профілактичного обслуговування системи. Крім того, в ролику зачіпається тема систем уприскування у впускні канали, які можна удосталь спостерігати на більш старих моторах, а також двигуни, які використовують обидва методи вприскування пального. Наочно використовуючи діаграми Bosch, ведучий пояснює, як все це працює.

Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

Щоб дізнатися всі нюанси, пропонуємо подивитися відео нижче (включення перекладу субтитрів допоможе розібратися, якщо ви не дуже добре знаєте англійську). Для тих, кому не надто цікаво дивитися, про основні плюси і мінуси безпосереднього упорскування бензину можна прочитати нижче, після відео:

Отже, екологічність та економічність – благі цілі, але ось чим загрожує використання сучасної технології в вашому автомобілі:

Мінуси

1. Дуже складна конструкція.

2. Звідси випливає друга важлива проблема. Оскільки молода бензинова технологія передбачає внесення серйозних змін у конструкцію головок циліндрів двигуна, конструкцію самих форсунок і попутне зміна інших деталей мотора, наприклад ПНВТ (паливний насос високого тиску), вартість автомобілів з безпосереднім уприскуванням палива вище.

3. Виробництво самих частин системи харчування також має бути дуже точним. Форсунки розвивають тиск від 50 до 200 атмосфер.

Додайте до цього роботу форсунки в безпосередній близькості з горючих паливом і тиском усередині циліндра і отримаєте необхідність виробництва дуже високоміцних компонентів.

4. Оскільки сопла форсунок дивляться в камеру згоряння, усі продукти згоряння бензину також осідають на них, поступово забиваючи або виводячи форсунку з ладу. Це, мабуть, самий серйозний мінус використання конструкції GDI в російських реаліях.

5. Крім цього, необхідно дуже ретельно стежити за станом двигуна. Якщо в циліндрах починає відбуватися угар масла, продукти термічного розпаду досить швидко виведуть з ладу форсунку, засмічуючи впускні клапани, утворивши на них незмивний наліт відкладень. Не варто забувати, що класичний уприскування з форсунками, розташованими у впускному колекторі, добре очищає впускні клапани, омиваючи їх під тиском паливом.

6. Дорогий ремонт і необхідність профілактичного обслуговування, яке теж недешеве.

Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

Крім цього, у відео пояснюється, що при неналежної експлуатації на автомобілях з прямим уприскуванням можуть спостерігатися забруднення клапанів і погіршення продуктивності, особливо на турбірованних двигунів.

Дивіться також: Докладне пояснення принципу роботи двигуна зі змінним стисненням Infiniti

Плюси

1. Екологічність.

2. Економічність (щоправда, тут слід зробити застереження: реальна економія бензину доступна в умовах, близьких до ідеальних) – економія 5-10%.

3. Трохи більш висока потужність.

4. GDI при безпосередньому попаданні палива в циліндр охолоджує головку поршня.

5. Відбувається краще змішання паливоповітряної суміші в циліндрах.

6. Менше детонація.

7. Потрібно набагато менше палива, суміш при певних умовах роботи двигуна може обедняться до 30:1

8. Процес роботи двигуна точніше контролюється за допомогою комп’ютера.

Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

Таким чином, якщо виконувати певні правила, наказані автовиробником, а саме заправлятися на перевірених заправках якісним паливом і регулярно проводити технічне обслуговування паливної системи автомобіля, то погіршення якостей мотора, а тим більше поломок устаткування можна уникнути. Фахівці також радять проводити прочищення форсунок після кожних 50-60 тис. км.