Ознаки несправності свічок запалювання

767

Зважаючи на те, що у свічок запалювання єдине функціональне призначення, їх вихід з ладу позначається на роботі автомобіля одноманітно – порушується процес запалення робочої суміші в циліндрі. Тим не менш, причини і ознаки несправності свічок запалювання різноманітні і бувають обумовлені не тільки порушеннями в роботі мотора, але і поломкою самих деталей.

Зміст

  • Що таке свічки запалювання і для чого вони потрібні
  • Ознаки несправності свічок запалювання
  • Як перевірити свічки запалювання
  • Відео на тему

Що таке свічки запалювання і для чого вони потрібні

Основні елементи свічки запалювання: 1 — коннектор для підключення кабелю; 2 — керамічний ізолятор; 3 — прокладка; 4 — електрод.

Свічкою запалювання називається пристрій, що виконує підпалювання паливно-повітряної суміші в двигунах внутрішнього згоряння. За принципом дії і конструкції вони розрізняються на свічки розжарювання, каталітичні, дугові, напівпровідникові, іскрові, плазмові та ін

В автомобільних двигунах, що використовують в якості палива бензин і дизельне паливо, використовуються іскрові свічки. Після нагнітання повітряно-паливної суміші в циліндр між електродами свічки пробігає іскра, викликана напругою в тисячі вольт. При включеному двигуні свічка працює постійно, створюючи іскру в циліндрі і запалюючи паливну суміш в кожному робочому циклі.

Кількість свічок в конструкції двигуна відповідає числу циліндрів. Відповідно, в більшості автомобілів використовується 4, 6 або 8 свічок. Для ефективної роботи двигуна, збереження високого ККД використання палива та мінімальної амортизації необхідно, щоб свічки працювали одночасно без перебоїв. Тому рекомендується використовувати свічки з однаковою конструкцією і матеріалами. Найкраще – з одного комплекту. Стандартний інтервал оновлення комплекту свічок – через кожні 30-40 тисяч кілометрів пробігу (для іридієвих свічок – 50-70 тис. км).

Досвідчені водії радять проводити чищення свічок після кожних 10 000 км пробігу, щоб зберегти рівну роботу двигуна й не допустити появи будь-яких ознак несправності.

Ознаки несправності свічок запалювання

Індикатор Check Engine також може бути ознакою несправності свічок запалювання.

Якщо свічки запалювання працюють некоректно, наприклад, періодично пропускають іскру або не створюють розряд потрібної напруги, виникають проблеми в роботі двигуна із-за недостатнього прогорання палива.

В результаті цього водій помічає такі зміни в роботі двигуна:

  • Знижена потужність мотора і при цьому збільшений витрата пального.
  • Провали в потужності при різкому натисканні на газ.
  • Зупинка двигуна на високих оборотах.
  • Довгий запуск двигуна.
  • Не рівномірна робота двигуна, навіть при спокійній їзді.
  • Троение двигуна.

Важливо відзначити, що деякі з перерахованих симптомів проявляються тільки в специфічних умовах. Однак і їх відсутність не свідчить про нормальний стан свічок запалювання. Зношена свічка може видавати себе лише одним з ознак.

Досвідчені автомобілісти знають, що подібні ознаки несправності можуть сигналізувати і про інші неполадки. Проблема може бути в котушці запалювання, високовольтної проводці, системі харчування та інших системах, що підтримують роботу двигуна. Тому, зіткнувшись з одним або кількома ознаками, потрібно правильно продіагностувати блок запалювання.

Читайте також: Ознаки несправності котушки запалювання.

Як перевірити свічки запалювання

Перевірка свічки з допомогою стартера.

Якщо ви помітили якісь з описаних вище ознак несправності свічок запалювання, то необхідно провести їх перевірку як можна швидше. Звичайно, краще всього звернутися до професіоналів, але є й кілька способів самостійної діагностики свічок на предмет поломки або вироблення слабкої іскри.

Один з найпростіших – перевірка з поперемінним від’єднанням харчування. Спочатку від однієї зі свічок знімається провід і заводиться двигун. Якщо при цьому не змінюється звук роботи, то деталь несправна. В іншому випадку потрібно провести таку перевірку для кожної з решти свічок. Перш ніж замінювати неробочий елемент, потрібно вивчити його візуально – можливо буде досить зчистити відкладення.

Для діагностики на іскру також можна викрутити свічку, під’єднати провід і покласти її на клапанну кришку. Далі потрібно попросити помічника крутити стартер. Якщо деталь знаходиться в робочому стані, на електроді з’явиться іскра, чітка і добре помітна.

В автомобільних магазинах продаються спеціальні пристрої з пістолетною конструкцією, призначені для тестування свічок. Елемент вставляється в спеціальний отвір і після натискання на пускову кнопку дає іскру. Однак є недолік – поява іскри в пістолеті не гарантує, що під іншим тиском в колодязі вона буде такою ж.

Перевірка свічки з допомогою п’єзоелектричного модуля від запальнички.

Пристрій для діагностики можна змайструвати своїми руками, пристосувавши п’єзоелектричний модуль із запальнички. Його дріт підключається до наконечника свічки, а блок – притискається до корпусу деталі. Іскра повинна з’являтися після натискання на кнопку п’єзоелемента.

Зовнішній вид свічки запалювання також може не мало розповісти про її стан і причини поломки:

  • Свічка покрита темним моторним маслом. Причина такої поломки криється в знос двигуна. Для відновлення нормальної роботи потрібно провести ремонт маслозйомних поршневих кілець, через які йде витік. Дана несправність виявляється в детонації і складному пуску двигуна, незалежно від температури.
  • Розкол ізоляції електрода. Легко визначається візуально. Проявляється у вигляді глибокої детонації, незалежно від температури. Поломка лікується заміною свічок
  • Відкладення і бархатистий нагар на свічці. Причиною такого зносу є погана якість бензину. Настійно рекомендується відразу ж міняти улюблену заправку. Справа в тому, що замінити свічки не складно, однак відкладення буде осідати і на інших деталях двигуна. Для виправлення поломки свічки або чистять, або замінюють на нові.
  • Перегрів. Визначається за сильного зносу верхнього електрода і яскраво білого кольору ізолятора. Причинами перегрівання можуть бути нещільне закривання клапанів або використання бензину з високим октановим числом. Необхідно також перевірити маркування – цілком ймовірно свічки просто не підходять для даного мотора.
  • Глянець або золотиста поверхня на свічках. Необхідно замінити свічки підходять для даного двигуна.
  • Механічна поломка. Дана несправність теж пов’язана з неправильним підбором деталі. Часто поршень ламає свічки з дуже великою довжиною. Додатковий мінус полягає в тому, що такий удар призводить і до пошкодження самого поршня. Для виправлення потрібно перевірити маркування і поставити правильні свічки.
  • Знос свічки. При нормальному виході з ладу по закінченні експлуатаційного ресурсу свічка покриває окалиною і іржею, вимагаючи простої заміни.

Таким чином, перевірка свічок не становить великої складності, а сама деталь не коштує занадто дорого, щоб можна було сумніватися в необхідності заміни. Важливо пам’ятати, якою ресурс комплект свічок вже відпрацював – якщо пробіг близький до 30-40 тисячам кілометрів, можна починати підбирати заміну, тому що старі пристрої вже не будуть працювати з граничним ККД.

Читайте також: Гартівне число свічок запалювання — що це таке.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда