В Японії розгорається світовий скандал з металопрокатом

239

Kobe Steel може стати черговою жертвою браку виробництва

Корпоративний світ Японії почало лихоманити лише за однією, але дуже вагомою помилки. Минулого тижня третій найбільший сталевар країни Kobe Steel зізнався в тому, що неправильно маркована продукція відправлялася більше 500 компаній по всьому світу протягом одного року. Некондиційна продукція шлав у тому числі найбільшим автовиробникам.

Дивіться також: З-за неполадок відкликають 20 тис нових Лада xRay

Поки що масштаби збитку всім юридичним особам, які виявилися втягнутими в скандал не уточнюються, більше того вони навіть не ясні. І незважаючи на відсутність повідомлень про поточні проблеми на виробництві по всьому світу, ця помилка японського виробника може носити монументальний характер.

В Японії розгорається світовий скандал з металопрокатом

Докладніше: минулого тижня, Kobe Steel оприлюднила дані про те, що її співробітники підробляли звіти про міцності і довговічності виробів, замовлених клієнтами, в тому числі для авіаційної промисловості, автомобілів, космічних ракет і японських надшвидкісних поїздів. За оцінками компанії, чотири відсотки алюмінієвої і мідної продукції, що поставляється з вересня 2016 року по серпень 2017 року, були помилково марковані, про це повідомляло видання Automotive News.

Минулої п’ятниці до списку додалися вироби зі сталі, про це розповів генеральний директор компанії Хироя Кавасакі.

Проблема на думку видання Financial Times може носити ще більш масштабний у часі характер і перевищувати більше 10 років неправдивої підгонки маркування згідно з вимогами замовників.

В Японії розгорається світовий скандал з металопрокатом

Якщо вам цікаво, як такого роду «ведення бізнесу» може тривати після гігантського скандалу з подушками безпеки Takata, який у результаті привів до краху компанії, і як взагалі в Японії допускають такі значні проблеми, Financial Times пояснить суть проблеми:


Вряди Моріока, економіст університету Кансай, каже, що криза Kobe Steel може бути приписаний компаніям по всій Японії в корпоративному сегменті, він же завдає шкоди спробам країни представляти себе як постачальник високоякісної продукції.

«Глобальна конкуренція змушує компанії скорочувати витрати, порушувати трудове законодавство, що призводить до надмірного навантаження на персонал, працівників, часто перевершуючи людські можливості», – говорить професор Моріока.
Компанії поступово збільшують кількість непостійних робочих з меншим рівнем підготовки та відданості корпоративним, заводським засадам ніж їх колеги, які працюють повний робочий день. Що призводить до погіршення якості та можливості більш великих «поломок» в чітко окресленій системі виробництв по всій Японії.
Таким чином можна певною мірою говорити про якусь системну кризу, а не збої виробництва в окремих галузях виробництва. Кожна компанія в країні Висхідного Сонця намагається приховати від конкурентів свої помилки і невдачі, інколи такі спроби переходять в запущену форму.

І так, які автовиробники постраждали? Газета Nikkei у Японії повідомляє, що у список постраждалих входять: General Motors, Daimler, PSA, Toyota, Nissan, Honda. Втім, Daimler і PSA миттєво відреагували і спростували звіт, зазначивши що Kobe не був серед постачальників продукції.

Японські автовиробники-Toyota, Honda і Nissan—підтвердили, що використовували матеріали Kobe, які були пов’язані зі скандалом, але сказали, що вони все ще оцінюють потенційний збиток. Про це повідомляє CNN.

Ford розповів, що можливо браковані алюмінієві деталі можуть міститися в моделі Mondeo, але автовиробник не зміг підтвердити, чи дійсно використовувалися не регламентні матеріали з-за великого терміну, що пройшов з того моменту.

GM і Mazda за даними CNN, заявили, що в їхніх автомобілях шлюбу не було виявлено.

В Японії розгорається світовий скандал з металопрокатом

Висновки, нехай і проміжні, поки робити рано, експерти працюють по всьому світу для того щоб вивчити масштаб проблеми. Але вже зараз можна говорити про втрату вартості акцій у розмірі 40% з моменту появи новин про скандал.

Financial Times заявила, що компанія може бути розбита на частини і продана учасникам торгів, або пройти через процедуру банкрутства.