Судові пристави будуть відловлювати боржників з допомогою ГИБДД

243

Співробітники Державтоінспекції і пристави будуть спільно ловити боржників

Міністерством юстиції на сайті для розміщення інформації про проекти нормативних правових актів опублікований проект документа, що регламентує взаємодію приставів, Федеральної служби судових приставів (ФССП) і співробітників поліції в пошуку боржників.

«Цей Порядок визначає послідовність дій при наданні співробітниками органів внутрішніх справ сприяння судовим приставам-виконавцям у ході виконавчого провадження, у тому числі при здійсненні розшуку боржника, його майна або розшуку дитини, а також при розшуку на підставі судового акта по цивільній справі громадянина-відповідача», – йдеться в тексті проекту.

Таким чином, мається на увазі, що співробітники ГИБДД будуть допомагати судовим приставам виявляти заборгували громадян на виконання законних вимог держави.

Взаємодія між структурами передбачає:

Обмін інформацією. Наприклад, співробітники ФССП зможуть запитувати відомості з поліцейських баз, є у боржника водійські права і автомобіль, діють обмеження, накладені на автотранспортні засоби, потрапляв боржник у дорожньо-транспортні пригоди.

Також підготовлений порядок дозволить Державтоінспекції і приставам проводити спільні рейди по виявленню у транспортному потоці розшукуваних автотранспортних засобів боржників. Крім того, поліція буде допомагати в розшуку боржників і їхнього майна.

Судові пристави будуть відловлювати боржників з допомогою ГИБДД

Скоординувавши дії двох різних органів – ФССП і ГИБДД, розробники законопроекту планують допомогти приставам швидше знаходити боржників та їх рухоме майно.

Наприклад, відомо, що у боржника є автомобіль. Знайти машину найчастіше дуже непросто, так як заборгував громадянин може ховатися від відповідних органів. Що робити? Вдатися до допомоги ГИБДД, запросивши підтримку дорожньої служби охорони правопорядку. Рано чи пізно автомобіль з заданими номерами зупинять на дорозі, і тоді згідно з пунктом 6:

«При виявленні в ході здійснення повноважень щодо забезпечення безпеки дорожнього руху розшукуваного ФССП Росії автотранспортного засобу працівник Державтоінспекції інформує особу, яка управляла транспортним засобом, про знаходження автотранспортного засобу в розшуку, отримує інформацію про його місце проживання та паркувальному місці автотранспортного засобу» потрібна інформація буде отримана. «У разі якщо зазначена особа не є власником автотранспортного засобу, з’ясовує у нього підстави керування автотранспортним засобом. Отриману інформацію передає до чергової частини територіального органу ФССП Росії, оголосив розшук автотранспортного засобу».

Нагадаємо, що законопроектів, пов’язаних з роботою приставів, в останні роки було внесено досить багато, але налагодити чіткий систематичний контроль працівників ФССП над боржниками все ще не вдалося.