Можна знімати інспектора ДПС на відеокамеру: Офіційне розяснення

221

Коментар ДАІ з питання про відеозйомку працівників ДПС

ДАІ офіційно роз’яснила різночитання законодавства, що стосуються того, чи можна знімати співробітників інспекції при перевірці. Справа в тому, що з моменту вступу в силу нового регламенту ДПС з 20 жовтня в документі пропала рядок прямо говорить, що інспектор ДАІ не має права перешкоджати водієві проводити фото – і відеозйомку і запис розмови на диктофон.

Дивіться також: Новий адміністративний регламент МВС з 20 жовтня 2017 року

Багато автолюбителів, які ознайомилися з документом, вирішили, що це є прямим забороною на зйомку інспекторів. Їх думку розділили й різноманітні експерти. Насправді справи йдуть зовсім інакше.

Найгірше, що деякі співробітники ГИБДД також порахували, що тепер знімати їх на робочому місці водіям не можна. У деяких випадках водіїв, які намагалися протестувати реалізації свого законного права інспектори погрожували притягнути за непокору законному розпорядженню інспектора. Стаття 19.3, що могло загрожувати громадянам штрафом від 500 до 1.000 рублів і арештом на 15 діб.

Ніхто на законодавчому рівні не забороняв збирати докази правопорушень інспекторів будь-яким законним способом, крім прямої заборони, обумовленого в законі.

Можна знімати інспектора ДПС на відеокамеру: Офіційне розяснення

Як пояснив високий чин у відомстві (начальник Головного управління по забезпеченню безпеки дорожнього руху МВС Росії Михайло Черніков) відповідаючи на запит депутата Ярослава Нілова чітко дав зрозуміти, що норма була вилучена з нового регламенту з огляду на те, що регулюється іншими законами.

“Право громадян вільно шукати, отримувати, передавати, виробляти і поширювати інформацію будь-яким законним способом, закріплене в статті 29 Конституції РФ”, – зазначив начальник Державтоінспекції.

“Обов’язки співробітника поліції по дотриманню прав і законних інтересів учасників дорожнього руху, а також з роз’ясненням причин та підстав обмеження їх прав і свобод, закріплені у підпункті 7.2 і пункті 45 адміністративного регламенту. Положень, які дозволяють співробітникові поліції забороняти учаснику дорожнього руху використання фото-, відео – і звукозаписної апаратури без наявності передбачених законодавством РФ підстав в адміністративному регламенті не міститься”, – заявив представник МВС РФ.

Дивіться також: ДАІ відповіла на головні питання по оформленню ДТП

Забороняти зйомку водієві інспектор не має права, винятки складають ситуації, прямо обумовлені в законі: порушення закону про державну таємницю, військовому положенні або НС. Інспектор при цьому ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ пояснити водієві на якій підставі заборонена запис.