Відео: Як перемикають 18-швидкісні трансмісії?

241

А ви змогли б перемкнути 18 передач механічною КПП?

Коли ви вчилися на права, згадайте, чи було вам важко освоїти перемикання п’ятиступінчастою механічною коробки передач? П’ять передач, порядок перемикання 1-2-3 і т. д., вижим зчеплення, відпускання педалі газу, плавне, але швидке з’єднання дисків зчеплення… від усього цього голова може піти обертом. Спочатку не дуже просто розібратись з усім цим, так ще й моторику потрібно, що називається «набити».

А тепер уявіть, у вантажівок є 9, 10, 13 і навіть 18-ти швидкісні трансмісії, в яких всі передачі до цих пір доводиться перемикати в ручному режимі! Чесно кажучи, хоч мені з дитинства та були цікаві вантажні автомобілі і побут далекобійників, але от як переклать вручну таку кількість передач… не можу зрозуміти досі.

Щоб розібратися в хитросплетінні передач, варто звернутися до професійних далекобійникам. Перше відео, російськомовне, на 23 хвилини (зверніть увагу на перші хвилини відео. Може бути наші читачі зможуть пояснити, ЩО ЦЕ ТАКЕ?! Навіщо там три важеля і що взагалі відбувається):

Друге відео, про ази перемикання:

Третій відеоролик, на мій погляд самий пізнавальний. Єдиний мінус, він англійською, але є субтитри, їх можна перевести на російську:

Після перегляду відео, я несподівано перейнявся ще більшим повагу до трудягам з великої дороги. У цих хлопців непроста робітка! І нехай більшість нових фур оснащуються автоматичними КПП, менше поважати хлопців за кермом великих машин я не буду.