Чим відрізняється ксенон від біксенону і що краще?

782

Про те, що автомобіль є засобом підвищеної небезпеки, відомо, мабуть, всім, проте особливо яскраво це проявляється при водінні машини в темний час доби або в умовах обмеженої видимості. При русі вночі, в тумані, під час сильних атмосферних опадів дуже важливо, щоб машині були встановлені дійсно потужні та надійні джерела світла.

На сьогоднішній день такими є сучасні газорозрядні лампи, які зазвичай називають просто «ксенон» або «біксенон». Зараз ми розповімо про те, що таке ксенон, чим він відрізняється від біксенону і що краще вибрати на свій автомобіль.

Зміст

  • Що таке ксенон
  • Що таке біксенон
  • Чим відрізняється ксенон від біксенону
  • Що краще ксенон або біксенон
  • Відео на тему

Що таке ксенон

Функціонування ксенонових ламп заснована на тому, що в них утворюється електричний розряд, що супроводжується досить потужним випромінюванням у діапазоні видимого спектру. Основна відмінність цих джерел світла від традиційних ламп розжарювання полягає в тому, що в них немає ніякої нитки. Світло випромінюється інертним газом, в середовищі якого проходить високовольтний розряд.

Важливо, що він ніколи не змінює свій напрямок і завжди залишається постійним (а якщо висловлюватися точніше і технічно грамотно — його стан є стабільним при наявності певної напруги та відповідної газового середовища). На відміну від звичайних ламп розжарювання, ксеноновим для роботи необхідно створити високовольтний імпульс. Цим займається спеціальний електронний блок розпалу, наявний в кожній фарі, розрахованої на використання такого типу джерел світла.

Ксенонові лампи мають значно більший термін служби, ніж лампи розжарювання, однак і коштують дорожче. Є в них, проте, і один досить серйозний недолік. По суті справи, він є «зворотним боком» такого достоїнства цього приладу, як висока ступінь стабільності випромінювання. Справа в тому, що вона призводить до неможливості отримати від ксенону більший або менший світловий потік, ніж той, на який він розрахований. На практиці це означає, що такі лампи в автомобільних фарах використовуються тільки для забезпечення ближнього світла. З цієї простої причини у ксенонових фарах насправді встановлюється дві лампи: ксенон для ближнього і «галогенка» для дальнього світла. Щоб виправити цей недолік були розроблені і успішно впроваджені у виробництво біксенонові лампи.

Що таке біксенон

Фізичний принцип, за рахунок якого вони функціонують, точно такий же, як і у ксенонових ламп: утворення електричного розряду в інертному газі, що супроводжується світловим випромінюванням. Різниця полягає лише в тому, що біксенонові лампи поєднують в собі функції ближнього і дальнього світла. Власне кажучи, саме про це і свідчить приставка «бі».

Для того, щоб «обійти» обмеження, пов’язане зі стабільністю світлового потоку, інженери конструктори цього джерела світла пішли на невелику, але опинилася в підсумку досить ефективною хитрість. Усередині лампи вони розмістили спеціалізований пристрій, що являє собою так звану екран-лампу. Вона являє собою світиться колбу, яка може переміщатися під управлінням спеціального магніту. У підсумку виходить, що в різних просторових положеннях екран-лампа забезпечує різний світловий потік. Таким чином, біксенон перемикається з ближнього світла на дальній.

Чим відрізняється ксенон від біксенону

Основною відмінністю між ксеноном і біксеноном, як це вже було описано вище, є організація фокусування світлового потоку. По всім сталевим технічно і експлуатаційними параметрами (ступінь яскравості, надійність, економічність) вони практично не відрізняються один від одного.

Є, правда і економічний аспект, що для дуже багатьох вітчизняних автомобілістів грає досить значну роль. Справа в тому, що в силу особливостей своєї конструкції біксенонові лампи обходяться суттєво (як мінімум на 50%) дорожче ксенонових, і часто саме ця обставина стає ключовим у виборі саме останніх.

Серед російських автолюбителів найбільш популярною є комбінація, при якій ксенон використовується для забезпечення ближнього світла фар, а галогенні лампи — далекого. До речі кажучи, саме такий варіант більшість вибирає ще й тому, що експлуатує свої машини в основному в межах міст, де дальнє світло практично ніколи не вимагається.

Читайте також: Метан або пропан — що краще на авто?.

Що краще ксенон або біксенон

Враховуючи все сказане вище, виявляється, що відповісти на це питання однозначно просто не представляється можливим. В те ж саме час визначитися з тим, який з цих двох варіантів фар переважно в кожному конкретному випадку, досить просто.

Якщо автомобіліст не дуже обмежений у коштах і, до того ж, досить часто їздить по заміських трасах, то йому краще всього зупинити свій вибір на біксенонових джерелах світла фар. Вони забезпечать і ближнє і дальнє світло, будуть працювати довго і безпроблемно (за умови, природно, грамотної експлуатації). Якщо ж виїзду за місто трапляються рідко, то цілком підійде і звичайний ксенон в комбінації з «галогенкой».

У будь-якому випадку, необхідно обов’язково мати на увазі, що ксенонові і біксенонові лампи — це джерела світла, що працюють при високій напрузі. Тому якщо з ними трапляються якісь проблеми, необхідно якомога швидше звертатися в спеціалізований сервісний центр для їх усунення. В іншому випадку є ймовірність виникнення загоряння.

Читайте також: Антифриз G11 і G12 — в чому різниця.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину