10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

552

Ви точно не знали цих фактів про Фольксваген Джетта

Популярність Golf незаперечна, але Jetta є і завжди був зіркою продажів у північноамериканській короні Volkswagen.

Невелика формула седана, яка стала революційною і була сприйнята на ура аудиторією, коли вперше з’явилася в 80-х роках. Jetta змогла надати європейську альтернативу більш утилітарним японським компактним автомобілів, наводняющим ринок, і тим самим зробила спробу знайти субкультуру тюнінгу для нового 4-дверного героя, який прийшов із Старого Світу.

Дивіться також: Як буде виглядати новий 2019 Фольксваген Гольф восьмого покоління

Volkswagen представив абсолютно нову модифікацію Jetta 2019 року, і потрібно заглянути в історію культового автомобіля, щоб зрозуміти, чому він став успішним і затребуваним, навіть у США. Ось 10 найбільш значущих моментів у розвитку Volkswagen Jetta:

1. Більше 10 імен…

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Відомо, що «Народний автомобіль» любить називати свої творіння на честь вітрів і течій. Так з’явилися Passat, Scirocco і інші моделі. Але з Jetta вийшло все з точністю до навпаки. Ця назва не має нічого спільного з атмосферними явищами. Більш того, його численні імена в різних країнах світу, такі як «Сагитар», «Класіко», «Вояж», «Фокс», «Бору» (всього більше 10 найменувань) також не мають відношення до метеорології. Винятком є тільки Vento, що італійською і португальською є назвою вітру.

Так творці компактного седана вирішили виділити його із загальної концепції і наділити неповторною індивідуальністю.

2. Розширена концепція Golf

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Звідки взялася Jetta? Коли невеликий сегмент ринку, який займали седани в Сполучених Штатах, почав зростати до кінця 1970-х років, у Volkswagen зрозуміли, що концерну нічого пропонувати покупцям, крім хетчбека Golf. Швидке і просте рішення полягало в тому, щоб взяти вже зарекомендувала себе з кращого боку платформу, провести доопрацювання і запропонувати її вже як купе або 4-дверний седан. Таким чином, у 1981 році родидась MK1 Jetta, яка, як і її попередник, була розроблена Джироджетто Джуджаро.

Нове компактне творіння Volkswagen стрімко витіснило культового «Жука», який утримував лідерство в класі маленьких економічних автомобілів з початку 1950-х років. Рішення інженерів «Народного автомобіля» було настільки успішним, що Jetta незабаром змінив Golf в якості самої популярної моделі Volkswagen в США. Важко знайти в історії світового автомобілебудування настільки значущою, масштабної і стрімкої революції.

3. Раннє поява GLI

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Перші модифікації Jetta комплектувалися 4-циліндровими дизелями. Але незабаром, Volkswagen запустив випуск моделей з індексами GLI (гранд люкс інжектор). Для цього у Golf був запозичений 1,8-літровий бензиновий мотор потужністю 90 л. с. Він працював в парі з 5-ступінчастою механічною трансмісією. Щоб така модернізація не завдала шкоди ходовим характеристикам, інженерам довелося трохи переробити платформу. Результат – поява більш ніж гідного автомобіля для свого часу.

4. MK 2 або Jetta другого покоління – розвиток успіху

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Коли американський попит на Jetta міцно утвердився, Volkswagen викотив друге покоління компактного бестселера в 1985 році. Нове творіння продавався краще, ніж будь-який інший європейський автомобіль, аж до виходу на пенсію після 1992 модельного року. Друге покоління зберегла основні фактори успіху:

• практичність;
• доступну ціну;
• економічна витрата палива.

Це було особливо актуально для турбодизельних версій автомобіля, які не пропонували багато чого з точки зору продуктивності, але робили витрата палива, особливо при русі по шосе на крейсерській швидкості по-справжньому смішним. Так, було продано трохи більше 1,7 мільйона MK2 Jetta.

5. Jetta MK3 зберігає Volkswagen в Америці

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Незважаючи на успіх MK2, інші моделі зі стайні Volkswagen не привертали увагу північноамериканських покупців, що призвело до різкого падіння продажів на початку 90-х років. Поява в 1993 Jetta MK3 з округлим дизайном, який був не таким привабливим, як у попередньої моделі, все-таки дозволило Volkswagen залишитися на північноамериканському ринку.

Дивіться також: Автосалон в Детройті 2018

Нове покоління Jetta також стало затребуваним, його продажі вдвічі перевершили Golf. MK3 стало поколінням дизельних моторів. Вони також були дуже економічними, але значно додали в частині динаміки продуктивності і зрівнялися за цими характеристиками з бензиновими аналогами того часу.

6. VR6 проти 1.8 T

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

На рубежі XX і XXI століття розігралася справжня битва між силовими агрегатами Volkswagen VR6 і 1.8 T. Це стосувалося питань імпорту. Основним для третього покоління Jetta став 6-циліндровий двигун VR6 з GLI. Він відрізнявся непоганий продуктивністю і йшов разом з просунутою комплектацією GLX. Цей агрегат став справжньою легендою серед міських рейсерів завдяки відмінному співвідношенню потужність – 201 к. с і крутного моменту.

12-клапанні і 24-клапанні двигуни VR6 добре себе зарекомендували і на рубежі століть перейшов з MK3 на MK4 Jetta в 1999 році. Однак MK4 також оснастили двигунами 1.8 T з чотирма циліндрами і турбонаддувом. Спочатку він видавав 177 «коней» і 172 Нм крутного моменту. Ці характеристики здавалися більш низькими в порівнянні з більш великим 6-циліндровим двигуном.

Але швидко виявилося, що завдяки турбонаддуву, силовий агрегат здатний видавати більше, ніж заявлено виробником. Будучи більш легким, ніж VR6, і менш дорогим для модернізації, 1.8 T спровокував суперництво, яке вирувало протягом наступних 5 років.

7. Міська Jetta

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Час від часу автовиробник продає попередню модель разом з її переробленим «братом» як спосіб або зменшити старий запас, або обслуговувати профільну аудиторію, орієнтовану на конкретний автомобіль. Однак коли Volkswagen представила City Jetta в 2007 році, це стало новою віхою в розвитку маркетингової складової автомобільного ринку.

З MK5 Jetta більше, ніж коли-небудь раніше. VW відчув, що йому потрібен спосіб залишатися на зв’язку з канадськими покупцями, які віддають перевагу маленькому седану. Тому німецький концерн знову запустив продажу MK4 разом з новою модифікацією, яка отримала назву City Jetta. Швидка адаптація стала можливою завдяки тому, що MK4 все ще будувався для кількох ринків на півдні (включаючи Бразилію). Аналогічна стратегія була застосована для City Golf, причому обидві моделі відрізнялися більш низьким стандартом обладнання як всередині салону, так і під капотом.

8. Jetta Sportwagen

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Речі стали ще більш заплутаними для шанувальників Volkswagen Jetta з введенням Sportwagen в якості моделі 2007 року. Спочатку, орієнтований тільки на Канаду Sportwagen, був фактично перейменованим гольф-вагоном, імпортованих з Європи. Він відрізнявся від минулих вагонних версій Jetta, які були версіями седана з довгою дахом.

Досі викликає сумніви і суперечки той факт, що в 2011 році, коли Golfta Jetta Sportwagen представили американським покупцям, автомобіль в Канаді вже отримав нову назву – Golf Sportwagen. При цьому уніфікація моделі під прапором Golf не виконувалася в обох країнах до проведення рестайлінгу автомобіля в 2015 році.

9. Дизельні гонки в кубку Jetta TDI

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

До того, як з’ясувалося, що тести на викиди EPA турбодизельних двигунів Volkswagen були сфальсифіковані, компанія за своєю ініціативою застосовує технології TDI, що розшифровується як Turbocharged Direct Injection. Так, на дизельні мотори стали встановлювати систему прямого уприскування палива і турбокомпресори. В рамках цієї програми здійснювалося спонсорування гоночної серії Jetta TDI під назвою Cupta Jetta TDI.

Кубок, де брали участь модифіковані, міські седани, був доступним шлюзом для просування Jetta.

Автомобіль орієнтований на молодих водіїв, які шукають стиль автоспорту за прийнятною ціною. Фактично, аудиторією компактного седана стали молоді активні люди у віці від 16 до 26 років. Серія працювала 3 роки (2008-2010) і породила ювілейну модель Jetta TDI Cup Edition, в якій фігурував спортивний комплект кузова (але він переслідував мету підвищення продуктивності).

10. Більше, дешевше, з часом краще

10 цікавих фактів з історії Volkswagen Jetta

Позиції нинішнього Volkswagen Jetta трохи похитнулися, коли він з’явився на ринку як модель 2011 року. Це сталося через те, що розробники і функціонери німецького концерну вирішили зробити седан ще більш доступним з точки зору зручності і матеріалів.

Незважаючи на те, що Jetta пропонувала більше, ніж все, що було раніше, менш складне шасі в поєднанні із салоном, обробленим низькоякісними матеріалами і грубим 5-циліндровим базовим двигуном відштовхнули покупців до такої міри, що через кілька років VW змушений був приймати екстрені заходи.

Так, в базову комплектацію додали новий турбований 4-циліндровий двигун, з’явилася задня багатоважільна підвіска. Крім того, Volkswagen представив спеціальні моделі, такі як Jetta Sport, які обладналися GLI.