Не сплатив транспортний податок: Пені будуть обмежені

244

Уряд обмежить максимальну суму пені, які нараховуються на несплачені податки.

Як повідомляє «Коммерсант», Міністерство фінансів розробило законопроект, який у разі його прийняття і вступу в законну силу повинен обмежити максимально можливу суму пені, які нараховуються за недоплату податків. Новий законопроект вносить ряд поправок в чинний Податковий кодекс РФ. Розробка документа почалася після того, як Президент РФ Володимир Путін дав відповідні доручення після проведення прес-конференції в грудні минулого року.

Дивіться також: В яких випадках не спишуть борги по податках?

Згідно з розробленим поправками до частини 1 статті 75 НК РФ вносяться зміни, суть яких в тому, що з моменту вступу в силу нового закону підсумкова сума пені, які нараховуються на борги по податках, не зможе перевищувати всю суму заборгованості по податках.

У підсумку у разі вступу поправок в Податковий кодекс РФ в законну силу нарахування пені щодо боржників по податках (як для фізичних осіб, так і для бізнесменів) припиняється відразу після досягнення підсумкової суми пені у розмірі основної заборгованості (усієї суми боргу).

До речі, нагадаємо, що згідно з чинним законодавством у разі несплати у встановлений законом строк транспортного податку, майнового податку іншої категорії і будь-якого іншого обов’язкового податкового платежу податкове відомство нараховує пені в розмірі до 1/150 ставки рефінансування ЦБ (для бізнесу).

Наприклад, за прострочення сплати транспортного податку кожен день нараховується сума, яка дорівнює 1/300 ставки рефінансування ЦБ. Тобто за кожен день прострочення будь-якого податкового платежу нараховуються пені.

Не сплатив транспортний податок: Пені будуть обмежені

Зараз закон не обмежує підсумкову суму пені, тому нерідко сума пені, нарахованих за несплату податків, може в кілька разів перевищувати суму основного боргу.

З-за цього у громадян і індивідуальних підприємців скупчилася величезна сума заборгованості перед бюджетом.

Саме тому президент і схвалив податкову амністію за несплаченим майнових податків та страхових внесків підприємців.

Тепер же вирішено розібратися з великою заборгованістю по пені, нарахованих громадянам. Наприклад, станом на 01.12.2017 року загальний розмір заборгованості по пенями у бюджет становив 252,6 млрд рублів.